این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی، جلد ۳۴، شماره ۱۳۲، صفحات ۱۵-۲۸

عنوان فارسی بررسی اثرات پیاز ضایعاتی بر مصرف ماده خشک، گوارش‌پذیری مواد مغذی و فراسنجه‌های شکمبه‌ای و خون در گوسفندان
چکیده فارسی مقاله به‌منظور بررسی تغذیه سطوح مختلف پیاز ضایعاتی بر گوارش‌پذیری مواد مغذی، اسیدهای چرب فرار، جمعیت پروتوزوآ و فراسنجه‌های خونی، از چهار رأس گوسفند نر کرمانی با میانگین وزنی اولیه 5/1±45 کیلوگرم در قالب طرح مربع لاتین در 4 دوره 21 روزه استفاده شد. پس از تعیین ترکیب شیمیای پیاز ضایعاتی، این فرآورده در سطوح متفاوت براساس ماده خشک در جیره جایگزین دانه جو شد. جیره‌های آزمایشی شامل: 1) جیره شاهد (بدون پیاز ضایعاتی)، 2) جیره دارای 8 درصد پیاز ضایعاتی، 3) جیره دارای 16 درصد پیاز ضایعاتی و 4) جیره دارای 24 درصد پیاز ضایعاتی بودند. مصرف ماده خشک، گوارش‌پذیری ماده خشک و پروتئین خام تحت تأثیر تغذیه پیاز ضایعاتی قرار نگرفت. نیتروژن مصرفی، دفعی و درصد نیتروژن ابقاء شده تغییری نکرد. هم‌چنین فراسنجه‌های تخمیری شکمبه از جمله pH، نیتروژن آمونیاکی و جمعیت پروتوزوآ با افزودن سطوح مختلف پیاز ضایعاتی در جیره گوسفندان بدون تغییر باقی‌ ماند، لیکن غلظت اسید والریک در شکمبه با افزایش سطح پیاز کاهش پیدا کرد (05/0>p). همچنین میزان کلسترول خون گوسفندان با افزودن پیاز ضایعاتی به جیره، به‌صورت خطی (05/0>p) کاهش یافت. به‌طور کلی، استفاده از پیاز ضایعاتی تا سطح 24 درصد ماده خشک جیره به‌جای دانه جو علایمی از وجود مسمومیت یا کم‌خونی (رنگ پریدگی مخاطات، تغییر رنگ مختصر ادرار، ضعف و بیحالی) در گوسفندان مشاهده نشد. بنابراین با توجه به این‌که اکثریت فراسنجه‌های مورد آزمایش در این تحقیق به‌طور معنی‌داری در هنگام استفاده از پیاز در جیره تحت تاثیر قرار نگرفتند، می‌توان از پیاز تا 24 درصد در جیره گوسفند استفاده کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پیاز ضایعاتی، تخمیر شکمبه‌ای، گوارش‌پذیری، گوسفند،

عنوان انگلیسی Investigating the effects of wasted onion on dry matter intake, nutrient digestibility, and ruminal fermentation and blood parameters in sheep
چکیده انگلیسی مقاله In order to investigate the effects of different levels of wasted onion (WO) on nutrient digestibility, volatile fatty acids, protozoa population and blood parameters, four Kermani male sheep (BW, 45±1.5 kg) were assigned to Latin square design with four 21-days period. After determining the chemical composition of WO, different levels of it (DM basis) was replaced with barley grain in diets. The experimental diets were: 1) control (no WO), 2) diet containing 8% WO, 3) diet containing 16% WO, and 4) diet containing 24% WO. The dry matter intake, and dry matter and crude protein digestibility of experimental diets were not affected by the WO. The intake and excretion nitrogen and percentage of retained nitrogen were not affected by experimental diets. Also, ruminal fermentation parameters including pH, NH3-N and protozoa population were not affected by addition of WO in diets, but ruminal valeric acid concentration decreased with increasing WO (p< 0.05). Furthermore, blood cholesterol decreased linearly (p< 0.05) by adding WO. In general, the use of WO up to 24% of the diet instead of barley grain showed no signs of poisoning or anemia (paleness of the mucous membranes, slight discoloration of urine, weakness and lethargy) in sheep. Therefore, due to the fact that the majority of parameters tested in this study were not significantly affected when using WO in diet, WO can be used up to 24% (DM basis) in sheep's diet.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله پیاز ضایعاتی, تخمیر شکمبه‌ای, گوارش‌پذیری, گوسفند

نویسندگان مقاله زهرا شیروانی |
دانش آموخته کارشناسی ارشد تغذیه دام، بخش مهندسی علوم دامی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

امید دیانی |
استاد تغذیه دام، دانشکده کشاورزی، بخش مهندسی علوم دامی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.

زهره حاج علیزاده |
دانش آموخته دکتری تغذیه دام، بخش مهندسی علوم دامی، دانشگاه شهید باهنر کرمان، کرمان، ایران.


نشانی اینترنتی https://asj.areeo.ac.ir/article_125558_509d94989ab0ce39b8a50d99a22e8054.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات