این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی، جلد ۳۳، شماره ۱۲۹، صفحات ۴۹-۶۰

عنوان فارسی تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای برگ تربچه در تغذیه نشخوارکنندگان در شرایط آزمایشگاهی
چکیده فارسی مقاله این آزمایش با هدف تعیین ترکیب شیمیایی و ارزش تغذیه‌ای برگ تربچه در شرایط آزمایشگاهی انجام شد. در مرحله اول، ترکیب شیمیایی برگ تربچه تعیین شد، سپس تأثیر استفاده برگ تربچه در جیره بر فراسنجه‌های هضم و تخمیر با استفاده از روش‌ تولید گاز و هضم دو مرحله‌ای در مقایسه با یونجه و کاه گندم بررسی شد. در مرحله دوم، اثر جایگزینی سطوح صفر (شاهد)، 50، 100، 150 و 200 گرم برگ تربچه در کیلوگرم ماده خشک جیره غذایی بره پرواری در شرایط آزمایشگاهی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که محتوای ماده خشک، ماده آلی، پروتئین خام، الیاف نامحلول در شوینده خنثی (NDF)، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی (ADF)، لیگنین، کلسیم و فسفر برگ تربچه به ترتیب 135، 752، 178، 385، 281، 52، 5/17 و 85/2 گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. با انکوباسیون برگ تربچه حجم کل گاز تولیدی و گوارش‌پذیری مواد مغذی به طور معنی‌داری بیشتر از کاه گندم بود (05/0p <) و از طرفی، عمده آن‌ها تفاوتی با یونجه نداشت. استفاده از سطوح مختلف برگ تربچه در جیره غذایی سبب افزایش گوارش‌پذیری شکمبه‌ای ماده خشک و ماده آلی شد (05/0p <). در کل، نتایج تحقیق حاضر نشان داد که برگ تربچه دارای ارزش تغذیه‌ای قابل توجهی نسبت به کاه گندم است و از نظر گوارش‌پذیری مواد مغذی و تخمیر شکمبه‌ای قابلیت مقایسه با یونجه را دارد. استفاده از سطح 200 گرم این پسماند در کیلوگرم ماده خشک جیره غذایی توصیه می‌شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برگ تربچه، تخمیر، ترکیب شیمیایی، تولید گاز، گوارش‌پذیری،

عنوان انگلیسی Determination of chemical composition and nutritive value of radish leaf in ruminant feeding in vitro
چکیده انگلیسی مقاله This experiment was conducted to determine chemical composition and nutritive value of radish leaf (RL) in vitro. In the first stage, chemical composition of radish leaves were determined, then its fermentation parameters and nutrients disappearance was investigated using in vitro gas production (GP) and two-stage nutrient digestion methods compared to wheat straw (WS) and alfalfa. In the second stage, RL was included in the diet at the levels of 0, 50, 100, 150 or 200 g/kg dry matter (DM) and incubated in vitro. Results showed that DM, organic matter (OM), neutral detergent fibre (NDF), acid detergent fibre (ADF), lignin, Ca and P content of RL were 135, 752, 178, 385, 281, 52, 17.5 and 2.85 g/kg DM, respectively. Total volume of gas production and nutrient disappearance were significantly higher in RL compared to WS (p < 0.05), and most of these parameters were comparable with alfalfa. Including different levels of RL in the diet increased DM and OM disappearance (p < 0.05). Highest and lowest short chain fatty acids, and two-stage DM and NDF disappearance were observed by incubation of diet containing 200 g RL and control diet, respectively (p < 0.05). Overall, results of the present study showed that radish leaf has better nutritive value than that of WS, and it is comparable with alfalfa in term of rumen digestion of fermentation. Inclusion of this by-product in the diet up to 200 g/kg DM is recommended.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله برگ تربچه, تخمیر, ترکیب شیمیایی, تولید گاز, گوارش‌پذیری

نویسندگان مقاله ایوب عزیزی |
استادیار گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران .

زهرا امینی فرد |
دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران.


نشانی اینترنتی https://asj.areeo.ac.ir/article_123752_142148b977fcfbfdc299853c642c4a87.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات