این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 3 دی 1404
علوم دامی ایران
، جلد ۵۲، شماره ۲، صفحات ۷۹-۹۰
عنوان فارسی
ترکیب شیمیایی، ویژگیهای کیفی و پایداری اکسیداتیو گوشت برههای تغذیه شده با سطوح مختلف گیاه دارویی خرفه
چکیده فارسی مقاله
هدف این پژوهش مطالعه آثار استفاده از گیاه خرفه به عنوان یک منبع آنتیاکسیدان گیاهی بر ویژگیهای لاشه، کیفیت و پایداری اکسیداتیو گوشت در برههای پرواری نژاد عربی بود. تعداد 21 راس بره نر با میانگین وزن 5/1±24 کیلوگرم و سن تقریبی 15±150 روز با یکی از تیمارهای آزمایشی شامل جیره پایه (شاهد)، جیره حاوی 5/7 درصد و جیره حاوی 15 درصد گیاه خرفه، به مدت 84 روز تغذیه شدند. ویژگیهای کیفی گوشت شامل pH، ترکیبات شیمیایی، کیفیت رنگ و پایداری اکسیداتیو در ماهیچه راسته اندازهگیری شد. اکسیداسیون لیپید گوشت، پس از 1، 7 و 30 روز ذخیرهسازی در محیط یخچال، با استفاده از اسید تیوباربیتوریک (TBARS) تعیین شد. زاویه رنگ یا هیو (Hue) و اشباع شدگی آن یا کروما (Chroma) در تیمارهای حاوی خرفه نسبت به تیمار شاهد پایینتر بود (05/0>P). شاخص روشنایی (L) در جیرههای حاوی خرفه بالاترین مقدار بود (05/0>P). بالاترین غلظت خاکستر و کمترین رطوبت گوشت در تیمار 15 درصد خرفه مشاهده شد (05/0P <). مقدار pH گوشت در تیمار شاهد، یک ساعت پس از کشتار کمتر از سایر تیمارها بود (05/0P <)، اما در ساعت 24 تفاوتی نداشتند. در هر دو گروه تیماری، تغذیه برهها با خرفه نسبت به شاهد باعث کاهش معنیدار غلظت مالون دیآلدئید گوشت برهها شد (05/0P <). نتایج نشان داد که تغذیه گیاه خرفه با بهبود ویژگیهایی نظیر رنگ و افزایش میزان پایداری اکسیداتیو گوشت، باعث بهبود کیفیت آن شده که شاید بتواند منجر به افزایش ارزش غذایی آن از نظر سلامتی انسان شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ترکیبات فنلی،خرفه،خواص آنتیاکسیدانی،رنگ گوشت،گوسفند،
عنوان انگلیسی
Chemical composition, quality characteristics and oxidative stability of lamb meat fed with different levels of portulaca oleracea
چکیده انگلیسی مقاله
The aim of this study was to investigate the effect of using portulaca oleracea as a source of plant antioxidants for feeding fattening male lambs, on carcass traits, meat quality, and oxidative stability. Twenty-one male lambs with an average weight of 24±1.5 kg and 150±15 days old were fed with one of the experimental rations included a diet without portulaca oleracea as control, a diet containing 7.5%, and a diet containing 15% portulaca oleracea, for 84 days. The muscle (Longissimus dorsi) samplewas used to determine pH, chemical composition, colorimetric properties, and oxidative stability of meat. Meat lipid oxidation was determined after 1, 7, and 30 days of refrigerated storage using thiobarbituric acid (TBARS). The use of portulaca oleracea in diets improved meat color characteristics such as L, chroma, and Hue. The highest ash concentration and the lowest meat moisture were observed in the treatment of 15% portulaca oleracea (P< 0.05). Meat pH was the lowest in the first hour after slaughter but did not differ at 24 h. Compared to the control, in both treatment groups feeding the lambs with portulaca significantly reduced the concentration of Malondialdehyde in the meat of the lambs and increased the meat oxidative stability (P< 0.05). The results of this experiment showed that feeding portulaca oleracea by improving properties such as color and increasing the meat oxidative stability improves meat quality, which may have lead to an increase in its nutritional value in terms of human health.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
ترکیبات فنلی,خرفه,خواص آنتیاکسیدانی,رنگ گوشت,گوسفند
نویسندگان مقاله
صادق میاحی |
دانشجوی دکتری، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
کمال شجاعیان |
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
مرتضی چاجی |
استاد، گروه علوم دامی، دانشکده علوم دامی و صنایع غذایی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی خوزستان، اهواز-ملاثانی، ایران
قاسم جلیلوند |
دانشیار، گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه زابل، زابل، ایران
نشانی اینترنتی
https://ijas.ut.ac.ir/article_83732_a3ebecf28e212b5a3d7f989a34029d2f.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات