این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم دامی ایران، جلد ۴۴، شماره ۱، صفحات ۹-۲۱

عنوان فارسی اثر فرآوری حرارتی بر ترکیب شیمیایی، بخش‌های پروتئینی و گوارش‌پذیری بستر جوجه‌های گوشتی
چکیده فارسی مقاله به منظور سالم‌سازی و بهینه‌سازی استفاده از بستر جوجه گوشتی در تغذیه نشخوار‏کنندگان، اثر فراوری حرارتی در دو کارگاه فراوری سبزوار و سمنان بر ترکیب شیمیایی، بخش‌های پروتئینی CNCPS و گوارش‌پذیری با روش تلی و تری مورد بررسی قرار گرفت. میانگین مقادیر ماده خشک، پروتئین خام، دیواره سلولی، دیواره سلولی منهای همی‏سلولز، خاکستر، کلسیم، فسفر، منیزیم، پتاسیم، سدیم، آهن، منگنز، مس و روی در نمونه‏های خام کارگاه سبزوار به‌ترتیب برابر 5/83 درصد از وزن تازه، 4/26، 3/41، 2/14، 6/18، 85/1، 97/0، 8/0، 0/1، 065/0 درصد ماده خشک، 75/910، 73/332، 14/58 و 4/384 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. مقادیر مذکور در نمونه‌های فراوری‌شده به‌ترتیب برابر 9/92 درصد از وزن تازه، 5/25، 2/46، 4/14، 6/18، 74/1، 95/0، 72/0، 94/0، 062/0 درصد وزن خشک، 3/1029، 25/304، 74/54 و 75/379 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک گردید. در کارگاه سمنان، میانگین ارقام مذکور در نمونه‌های خام برابر 2/73 درصد از وزن تازه، 8/28، 2/42، 0/16، 2/17، 92/1، 13/1، 61/0، 1/1، 036/0 درصد وزن خشک، 6/1328، 0/374، 69/52 و 0/345 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک، و پس از فراوری به‌ترتیب برابر 3/82 درصد از وزن تازه، 3/28، 1/49، 5/18، 8/17، 86/1، 94/0، 60/0، 87/0، 035/0 درصد وزن خشک، 2/1598، 67/338، 15/51 و 6/302 میلی‌گرم در کیلوگرم ماده خشک بود. بخش‏های پروتئینی A، B1، B2، B3 و C نمونه‏های خام کارگاه سبزوار به‌ترتیب برابر 8/51، 5/18، 1/17، 13/7 و 01/5 درصد پروتئین خام، و در کارگاه سمنان 3/50، 1/11، 6/24، 51/9 و 4/5 درصد پروتئین خام بود. طی فراوری در هر دو کارگاه مقادیر A و B1 کاهش، اما بخش‏های B2، B3 و C افزایش یافت. گوارش‌پذیری آزمایشگاهی ماده خشک و ماده آلی و انرژی قابل متابولیسم در نمونه‏های خام کارگاه سبزوار به‌ترتیب برابر 799 و 798 گرم در کیلوگرم و 63/9 مگاژول درکیلوگرم ماده خشک، و در کارگاه سمنان 780 و 791 گرم در کیلوگرم و 70/9 مگاژول درکیلوگرم ماده خشک بود. فراوری حرارتی در دو کارگاه اثر معنی‌داری بر ضرایب گوارش‌پذیری و انرژی قابل متابولیسم بستر نداشت (05/0P>)، به‌جز مقدار گوارش‌پذیری ماده خشک در کارگاه سبزوار (1/78 درصد در نمونه فراوری‌شده با حرارت)که به صورت معنی‌داری کاهش یافته بود. فراوری با روش پرس‌کردن در کارگاه سبزوار موجب کاهش معنی‌دار گوارش‌پذیری ماده خشک و ماده آلی (به‌ترتیب 771 و 773 گرم در کیلوگرم) و انرژی قابل متابولیسم (31/9 مگاژول درکیلوگرم ماده خشک) شد (05/0P<). کاربرد فرایند حرارتی غیر مستقیم بستر جوجه گوشتی، هرچند غلظت CP، منیزیم و مس را اندکی کاهش داده است، اما با سالم‌سازی بستر از پاتوژن‌ها، می‏تواند منجر به تولید یک مکمل پروتئینی غنی از پروتئین خام (حدود 5/25 درصد)، مواد معدنی مناسب و سطح انرژی قابل متابولیسم نسبتاً مطلوب برای تغذیه نشخوارکنندگان شود و از سوی مشکلات زیست‌محیطی را کاهش دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بستر جوجه گوشتی، فراوری حرارتی، ترکیب شیمیایی، بخش‌های پروتئینی، گوارش‌پذیری آزمایشگاهی،

عنوان انگلیسی Effect of Heat Processing on Chemical Composition, Protein Fractions and Digestibility of Broiler litter
چکیده انگلیسی مقاله Effect of heat processing on the nutritive value of broiler litter, as a potential ruminant feedstuff,was studied in two pilot plans, processing through an assessment of chemical composition, proteinfractionation according to CNCPS as wells digestibility making use of Tilley and Terry method. In amanufactory located in the city of Sabzevar. The average values of Dry Matter (DM), Crude Protein(CP), Neutral Detergent Fiber (NDFom), Acid detergent fiber (ADFom), ash, Ca, P, Mg, K, Na, Fe,Mn, Cu and Zn in the unprocessed broiler litter constituted 83.5% of the fresh matter, 26.4, 41.3, 14.2,18.6, 1.85, 0.97, 0.8, 1.0, 0.065 % of DM, 910.75, 332.73, 58.14 and 384.4 mg/kg of DM,respectively. These values for the processed litter, respectively, amounted to 92.9 % of fresh weight,25.5, 46.2, 14.4, 18.6, 1.74, 0.95, 0.72, 0.94, 0.062 % of DM, 1029.3, 304.25, 54.74 and 379.75 mg/kgof DM. As for the Semnan manufactory, the average values for the unprocessed litter were,respectively,73.2 % of fresh weight, 28.8, 16.0, 17.2, 1.92, 1.13, 0.61, 1.1, 0.036 % of DM, 1328.6,374.0, 52.69 and 345.0 mg/kg of DM. Fllowing the processing operations the mentioned valueschanged to 82.3 % of fresh weight, 28.3, 49.1, 18.5, 17.8, 1.86, 0.94, 0.60, 0.87, 0.035 % of DM,1598.2, 338.67, 51.15 and 302.6 mg/kg of DM, respectively. Protein fractions A, B1, B2, B3 and C inthe unprocessed litter at Sabzevar manufactory were, respectively 51.8, 18.5, 17.1, 7.13 and 5.01 % ofCP. The values for Semnan manufactory were recorded as 50.3, 11.1, 24.6, 9.51 and 5.4 % of CP,respectively. After heat processing, accomplished and fot both manufactories, fractions A and B1 werereduced, wtereas B2, B3 and C increased (P< 0.05). The in vitro DM Digestibility (DMD), OrganicMatter Digestibility (OMD) and ME contents for the unprocessed litter, respectively, were 799, 798g/kg and 9.63 MJ/kg DM for Sabzevar manufactory, and 780, 791 g/kg and 9.70 MJ/kg DM forSemnan,s. Heating process had no significant effect on digestibility and ME (P>0.05), except forDMD at Sabzevar manufactory, which had singificantly decreased. The Pressing method of processingreduced (P< 0.05) DMD, OMD (771 and 773 g/kg) and ME (9.31 MJ/kg of DM) as compared withunprocessed litter. Overall, although application of indirect heat processing of broiler litter somehowreduced CP, Mg and Cu contents, but by removal of the pathogenic organisms it can lead ot theproduction of a protein supplement, enriched in mineral,s as a ruminant feedstuff and which can helpreduc the environmental pollution.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله broiler litter, Heat processing, nutritive value, In vitro digestibility

نویسندگان مقاله مهدی بدیعی باغسیاه |
دانش‌آموخته کارشناسی ارشد، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

یوسف روزبهان |
دانشیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس

حسن فضائلی |
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات علوم دامی کشور، کرج

جواد رضائی |
دانشجوی دکتری دانشکده کشاورزی، دانشگاه تربیت مدرس


نشانی اینترنتی https://ijas.ut.ac.ir/article_32127_9bd9074ed21d2256ba7219057829a789.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات