این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم گیاهان زراعی ایران، جلد ۵۳، شماره ۳، صفحات ۴۱-۵۲

عنوان فارسی اثر کلرید سدیم بر ویژگی‌های رشدی و فیزیولوژیک سه رقم سیب‌زمینی در شرایط درون‌شیشه‌ای
چکیده فارسی مقاله مطالعه اثرات فیزیولوژیک ناشی از تنش شوری در شرایط درون‌شیشه‌ای به دلیل امکان کنترل عوامل محیطی می‌تواند راهکار مناسبی برای گزینش رقم متحمل به شوری باشد؛ به‌همین ‌منظور، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار انجام شد. عوامل مورد مطالعه شامل غلظت‌های مختلف کلرید سدیم (صفر، دو، چهار، شش، هشت و 10 گرم در لیتر) و سه رقم تجاری سیب‌زمینی (اگریا، فونتانه و سانته) بودند. نتایج نشان داد که پاسخ ارقام مورد مطالعه به سطوح مختلف شوری متفاوت بود. به‌طور‌کلی، تنش شوری باعث کاهش وزن خشک گیاهچه، ساقه و ریشه، طول ساقه، تعداد گره و رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی شد. سطح برگ و قطر ساقه، پاسخ‌های متفاوتی به سطوح مختلف نشان دادند. مقدار سدیم و پتاسیم ساقه در واکنش به افزایش غلظت نمک افزایش یافت، ولی مقدار سدیم و پتاسیم برگ از این‌ روند تبعیت نکرد. در بین ارقام مورد مطالعه، اگریا و سانته به ترتیب با داشتن بیشترین سدیم ساقه و برگ با افزایش شوری، تحمل به شوری بیشتری نسبت به فونتانه داشتند. به‌نظر می‌رسد که توانایی جذب نمک و انتقال آن در گیاه می‌تواند نقش مهمی در تحمل به شوری در شرایط درون‌شیشه‌ای داشته باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پتاسیم،تنش شوری،رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی،سدیم،

عنوان انگلیسی Effects of sodium chloride on growth and physiological properties of three potato cultivars under in vitro condition
چکیده انگلیسی مقاله Due to the possibility of environmental factors controll, studying the physiological effects of salinity under in vitro conditions can be a good solution for salinity tolerant cultivars selection. This experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with four replications. Factors included sodium chloride concentrations (0, 2, 4, 6, 8 and 10 g.l-1) and three potato cultivars (Agria, Fontane and Sante). Results showed that the response of the studied cultivars to different salinity levels was different. In general, salinity stress reduced seedling, stem and root dry weights, stem length, number of nodes and photosynthetic pigments. Leaf area and stem diameter showed different responses to different levels of stress. In response to the salt concentration increase, Sodium and potassium concentrations increased in the stem but the same was not happened in leaves. Among the studied cultivars and despite having the highest level of sodium in stems and leaves under stress conditions, Sante and Agria, tolerated higher salinity than Fontane. It seems that the ability to absorb salt and transfer it to the plant can play an important role in salinity tolerance under in vitro conditions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله پتاسیم,تنش شوری,رنگ‌دانه‌های فتوسنتزی,سدیم

نویسندگان مقاله طوبی کرمی |
کارشناسی ارشد رشته بیوتکنولوژی و به نژادی گیاهی، دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد

محمد زارع مهرجردی |
استادیار دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد

محمود قربانزاده |
دانشیار دانشکده کشاورزی شیروان، دانشگاه بجنورد


نشانی اینترنتی https://ijfcs.ut.ac.ir/article_89727_2514927600a8f6ebbc534f3424770be4.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات