این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
علوم گیاهان زراعی ایران، جلد ۵۲، شماره ۳، صفحات ۲۱۹-۲۳۳

عنوان فارسی بررسی اثرات ۲۴-اپی‌براسینواستروئید بر برخی از خصوصیات گیاه شنبلیله (Trigonella foenum-graecum L.) تحت شرایط تنش دمای بالا
چکیده فارسی مقاله هدف از این مطالعه، بررسی تأثیر 24-اپی­براسینواستروئید بر برخی خصوصیات فیزیولوژیک شنبلیله تحت تنش دمای بالا بود. تیمارهای این آزمایش شامل سطوح مختلف ­24-اپی­براسینواستروئید (صفر، دو، پنج و 10 ppm)، بازه­های زمانی شش و 24 ساعت (پس از اعمال تنش دمایی و یا کاربرد ­24-اپی­براسینواستروئید) و شرایط دمایی (23 درجه سانتی­گراد و تنش دمای 42 درجه سانتی‌گراد) بودند. نتایج این پژوهش نشان داد که تنش دمای بالا، منجر به کاهش محتوای کلروفیلa ، b و کلروفیل کل، کاروتنوئید و افزایش محتوای مالون­دی­آلدهید و درصد نشت الکترولیت شد و کاربرد 24-اپی­براسینواستروئید در طول تنش به­صورت قابل توجهی مانع از کاهش محتوی رنگیزه و افزایش نشت الکترولیت شد. کاربرد سطوح مختلف 24-اپی­براسینواستروئید در دماهای بالا، محتوای مالون­دی­آلدهید را کاهش و تحمل شنبلیله را افزایش داد که این افزایش تحمل به دلیل کاهش پراکسیداسیون اسید غیرچرب بود. فعالیت آنزیم­های کاتالاز، گایاکول پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز در شرایط تنش افزایش یافت و سطوح مختلف 24-اپی­براسینواستروئید منجر به افزایش بیشتر فعالیت این آنزیم­ها تحت شرایط تنش شد. در این پژوهش 24-اپی­براسینواستروئید باعث تحریک سیستم دفاعی گیاه (تحریک بیان ژن­های دخیل در سازوکار­های دفاعی) و در نتیجه افزایش فعالیت آنزیم­های آنتی‌اکسیدان (آسکوربات پراکسیداز، کاتالاز و گایاکول پراکسیداز) شد. در مجموع نتایج این تحقیق نشان داد که 24-اپی­براسینواستروئید، فعالیت ژن­های دخیل در فتوسنتز و ژن­های درگیر در سیستم دفاع آنتی­اکسیدانی گیاه شنبلیله را تحریک می­کند و با کاهش تنش اکسیداتیو، تحمل شنبلیه را نسبت به تنش دمایی بالا افزایش می­دهد. ­
کلیدواژه‌های فارسی مقاله آنزیم­های آنتی‌اکسیدان،براسینواستروئید،شنبلیله،محتوای مالون­دی­آلدهید،محتوای کلروفیل،دایوسجنین،

عنوان انگلیسی Evaluation of 24-Epi-brassinosteroid effects on some properties of fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) under high temperature stress
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this study was to investigate the effect of 24-epi-brassinosteroid on some of the physiological properties of fenugreek under high temperature stress. The treatments consisted of 24-epi-brassinosteroid (2, 5 and 10 ppm), different harvest times (6 and 24 h) and high temperature stress (42° C). Results showed that high temperature stress reduced chlorophyll a, b and total chlorophyll and carotenoid contents and increased malondialdehyde content and electrolyte leakage. 24-epi-brassinosteroid treatment during stress significantly prevented carotenoid, chlorophyll a, b and total chlorophyll contents to be deceased. Applying different levels of 24-epi-brassinosteroid (2 and 5 ppm) at high temperatures decreased malondialdehyde and increased fenugreek tolerance, due to the reduced non-fatty acid peroxidation. The activity of catalase, guaiacol peroxidase and ascorbate peroxidase enzymes enhanced in stress condition and application of 2 and 5 ppm 24-epi-brassinosteroid resulted in further increase of these enzymes activity. The application of 24-epi-brassinosteroid resulted in increased defense gene activity and enhanced content of antioxidant enzymes including ascorbate peroxidase, catalase and guaiacol peroxidase by stimulating the plant defense system. Overall, the results of this study showed that 24-epi-brassinosteroid stimulates the activity of genes involved in either photosynthesis or the antioxidant defense system of fenugreek, and fenugreek tolerance to high temperature stress increased, by reducing oxidative stress.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله آنزیم­های آنتی‌اکسیدان,براسینواستروئید,شنبلیله,محتوای مالون­دی­آلدهید,محتوای کلروفیل,دایوسجنین

نویسندگان مقاله شهلا شیخی |
دانش آموخته کارشناسی ارشد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود،

امین ابراهیمی |
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود،

پرویز حیدری |
استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود

محمد رضا عامریان |
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود

امیر مرادی سرابشلی |
دکتری، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری


نشانی اینترنتی https://ijfcs.ut.ac.ir/article_84627_d71a87df69062a692f8f88596a480860.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات