این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
مهندسی بیوسیستم ایران
، جلد ۵۲، شماره ۱، صفحات ۱۴۷-۱۶۸
عنوان فارسی
مروری بر باقیماندههای دارویی در مواد غذایی با منشاء دامی و اثر فرآیندهای مختلف بر پایداری آنها
چکیده فارسی مقاله
داروهای دامپزشکی علیرغم مزیتی که در جهت درمان بیماریهای دامی دارند، میتوانند در مواد غذایی با منشاء دامی باقی بمانند و خطرات قابل توجهی برای سلامت مصرفکننده ایجاد کنند. آنتیبیوتیکها، ضدانگل/کرمها، ضدکوکسیدیالها و داروهای ضدالتهاب غیراستروئیدی عمدهترین داروهای دامپزشکی هستند که قابلیت آلودهکردن مواد غذایی را دارند. فرآیند مواد غذایی میتواند به عنوان یک راهکار برای حذف باقیماندههای دارویی مواد غذایی در نظر گرفته شود. آگاهی از محتوای باقیماندههای دارویی و میزان کاهش آنها در طی فرآیندهای مختلف میتواند از نقطهنظر سلامت مصرفکننده حائز اهمیت باشد. هدف از مقاله حاضر مرور پژوهشهای انجامگرفته در مورد میزان باقیمانده داروهای دامپزشکی در مواد غذایی با منشاء دامی از قبیل شیر و فرآوردههای شیر، تخممرغ و فرآوردههای گوشتی؛ و همچنین اثر فرآیندهای مختلف بر پایداری این باقیماندههای دارویی بود. برای این منظور کلیه مقالات و پایاننامههای مرتبط با موضوع از پایگاههای داخلی شامل SID، Irandoc و MagIran و پایگاههای اطلاعات خارجی از جمله Science Direct، Google Scholar، Scopus و Pub Med مورد بررسی قرار گرفتند. بر اساس مطالعات انجامگرفته اکثر فرآوردههای غذایی با منشاء دامی داخل کشور آلوده به بقایای آنتیبیوتیکی بودند. همچنین فرآوردههای غذایی با منشاء دامی سایر کشورها نیز حاوی مقادیر مختلفی از باقیماندههای دارویی بودند. از طرفی براساس یافتههای علمی فرآیند حرارتی توانست باقیمانده تتراسایکلینها، ماکرولیدها، آمینوگلیکوزیدها و سولفونامیدهای موجود در شیر؛ باقیماندههای تتراسایکلین، سیپروفلوکساسین، آنروفلوکساسین، سولفانیلآمید و کلرپیریفوس موجود در تخممرغ؛ و باقیماندههای اکسیتتراسایکلین، آمپیسیلین و کلرامفنیکل، سولفونامیدها، ضدهلمینتیکها را در فرآوردههای گوشتی کاهش دهد. همچنین فرآیندهای مایکروویو، انجماد و تخمیر نیز در کاهش باقیماندههای دارویی مواد غذایی مؤثر واقع شدند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
باقیماندههای دارویی،آنتی بیوتیک،شیر و فرآوردههای شیر،تخممرغ،گوشت و فرآوردههای گوشتی،
عنوان انگلیسی
A Review on Veterinary Drug Residues in Foods of Animal Origin and the Effect of Different Processes on Their Stability
چکیده انگلیسی مقاله
In spite of their advantages in the treatment of animal diseases, veterinary drugs can remain in foods of animal origin and cause considerable threats to the consumer health. Antibiotics, anthelminthics, Anticoccidial drugs, and nonsteroidal anti-inflammatory drugs are the major veterinary drugs that can contaminate food products. Food processing can be considered as a strategy for the removal of drug residues in foods. Awareness of drug residues and their reductions during different processes can be important in terms of the consumer health. This paper, therefore, reviews the literature on veterinary drug residues in foods of animal origin, including milk and milk products, eggs, meat, and meat products, as well as the effect of different processes on the stability of these drug residues. To this end, all related articles and theses were reviewed from national (SID, Irandoc, and MagIran) and international (Science Direct, Google Scholar, Scopus, and Pub Med) databases. According to reviewed studies, most of foods of animal origin in Iran were contaminated with antibiotic residues. In other countries, foods of animal origin contained different levels of drug residues. Based on scientific findings, heat processing could reduce the residues of tetracycline, macrolides, aminoglycosides, and sulfonamides in milk, residues of tetracycline, ciprofloxacin, enrofloxacin, sulfanilamide, and chlorpyrifos in eggs, and residues of oxytetracycline, ampicillin, chloramphenicol, sulfonamides, and anthelminthics in meat products. The microwave, freezing, and fermentation processes were also effective in the reduction of drug residues in foods.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
باقیماندههای دارویی,آنتی بیوتیک,شیر و فرآوردههای شیر,تخممرغ,گوشت و فرآوردههای گوشتی
نویسندگان مقاله
نگار راوش |
دانشجوی دکتری تخصصی، گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
جواد حصاری |
استاد گروه علوم و صنایع غذایی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز
نشانی اینترنتی
https://ijbse.ut.ac.ir/article_81333_1f17003458b62eb220f0b4ca8383cc5f.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات