این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های آبخیزداری، جلد ۳۳، شماره ۳، صفحات ۱۰۸-۱۲۱

عنوان فارسی تأثیر کاربرد مواد آلی بر برخی ویژگی های فیزیکی خاک در شرایط شور
چکیده فارسی مقاله شور و سدیمی‌شدن خاک از عامل‌های مهم تخریب زمین‌ به­ویژه در منطقه‌های خشک و نیمه­خشک است که اگر به آن توجه نشود منجر به فرسایش می‌شود و تهدیدی برای پایداری خاک در عرصه­های مختلف آبخیزها است. در این پژوهش، تأثیر کاربرد مواد آلی بر برخی ویژگی‌های فیزیکی خاک در شرایط آبیاری با شوری‌های مختلف آب به‌روش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملاٌ ‌تصادفی در سه تکرار به مدت یک سال بررسی شد. عامل­ها دو سطح شوری آب آبیاری با هدایت الکتریکی 7 و 14 دسی­زیمنس بر متر، دو بافت خاک شنی-میانه‌بافت (لومی) و رسی-میانه‌بافت و چهار نوع ماده­ی آلی شامل ضایعات شیرین‌بیان، لیموترش، کود مرغی و کود گوسفندی بود. نتایج نشان داد که مواد آلی تأثیر معنی‌داری بر حفظ رطوبت و کاهش تبخیر از سطح خاک (01/0p <) و کاهش جرم مخصوص ظاهری خاک (05/0p <) داشت. درصدرطوبت وزنی خاک با بافت شنی-میانه‌بافت در تیمارهای مواد آلی به‌ترتیب 25، 20، 15 و 15% نسبت به تیمار شاهد افزایش یافت. بین تیمارهای بررسی‌شده، کم‌ترین تبخیر از ستون خاک در تیمار شیرین­بیان بود (39/99 سانتی­متر) که نسبت به مقدار آن از سطح خاک در تیمارشاهد (43/26 سانتی‌متر)، 8% کاهش نشان داد (0/05p <، آزمون دانکن). نتیجه‌ها نشان‌دهنده‌ی تأثیر معنی­دار بافت خاک بر مقدار رطوبت در عمق ستون خاک بود (0/01p <). از آن‌جا که نقش تیمار شیرین‌بیان در کاهش‌دادن تبخیر از طح و حفظ رطوبت خاک برجسته­ بود، پیشنهاد می­شود بررسی­های تکمیلی برای بررسی امکان کاربرد این نتیجه‌ها در برنامه­های حفاظت آب و خاک، به‌ویژه در زمین شیب­دار انجام شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تبخیر، رطوبت وزنی، شیرین بیان، کود دامی،

عنوان انگلیسی Effect of Organic Matter Application on some Soil Physical Properties under Saline Conditions
چکیده انگلیسی مقاله Soil salinization and sodification are important factors in soil degradation, especially in arid and semi-arid regions, which, if not considered, can lead to erosion that threatens soil stability in different regions of watersheds. Effects of organic matter application on some soil physical properties under irrigation with saline waters was investigated. The experiment was conducted as factorial based on complete randomized design with three replications for a period of one year. Treatments included two levels of irrigation water salinities of 7 and 14 dS/m, two soil textures, namely sandy loam and clay loam, and four sources of organic matters, namely licorice and lemon dregs and chicken and sheep manure. Results showed that organic matter had a significant effect on moisture retention and evaporation from the soil surface (P < 0.01) and reduction of soil bulk density (p < 0.05). The percent moisture content of the loamy sandy soils treated with licorice and lemon dregs and chicken and sheep manure increased by 25, 20, 15 and 15%, respectively. The lowest evaporation from the soil columns occurred in licorice treatment amounting to 39.99 cm, which was 8% lower compared to evaporation from the control treatment (43.26 cm). This decrease was statistically significant at the 5% level with the Duncan's test. The results also showed a significant effect of soil texture on soil moisture content at lower depths (P < 0.01). Regarding the prominent role of licorice treatment in reducing evaporation from the surface and maintaining soil moisture, further studies are suggested on the feasibility of applying the results in soil and water conservation programs, especially on sloping lands.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تبخیر, رطوبت وزنی, شیرین بیان, کود دامی

نویسندگان مقاله سید علی محمد چراغی |
استادیار پژوهشی بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوزی، شیراز، ایران

محمد جواد روستا |
دانشیار پژوهشی بخش تحقیقات حفاظت خاک و آبخیزداری، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان فارس، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاوزی، شیراز، ایران

شاهرخ شجری |
استادیار پژوهشی دفتر امور اقتصادی، سازمان تحقیقات،آموزش و ترویج کشاورزی، تهران، ایران


نشانی اینترنتی https://wmrj.areeo.ac.ir/article_120957_049f7049e112c53fbac752d4ae699a3c.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات