این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
پژوهش های تولید گیاهی
، جلد ۲۸، شماره ۲، صفحات ۱۶۷-۱۸۱
عنوان فارسی
مطالعه درصد بازشدن جوانههای زمستانه و بروز میوههای بدشکل در تاکستانهای کیوی رقم هایوارد در استان گیلان
چکیده فارسی مقاله
چکیدهسابقه و هدف: کیوی یکی از مهمترین محصول صادراتی کشاورزی ایران است، طوریکه هر ساله مقادیر زیادی از میوه کیوی ایران به خارج از کشور صادر میشود. پایین بودن درصد شکوفایی جوانههای زمستانه و بروز میوههای بدشکل از مهمترین عوامل کاهش بهرهوری تاکستانهای کیوی رقم هایوارد میباشند. زیرا میزان میوه صادراتی کیوی ارتباط مستقیم با درصد شکوفایی جوانههای زمستانه، تعداد گلها در جوانهها و درصد میوههای با شکل طبیعی دارد. بنابراین، هدف از این پژوهش، ارزیابی درصد شکوفایی جوانهها و وقوع میوههای بدشکل در برخی از تاکستانهای کیوی در دو منطقه تالش و رودسر، به ترتیب در غرب و شرق استان گیلان میباشد. مواد و روشها: این آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی در نه تاکستان کیوی در دو منطقه شرق (رودسر) و غرب (تالش) استان گیلان، انجام گرفت. در هر تاکستان سه تاک کیوی رقم هایوارد یکنواخت انتخاب شدند و روی هر تاک چهار شاخه یکساله (کین) در دو جهت انتخاب ارزیابی شدند. خصوصیات آب و هوایی دو منطقه نیز مورد مطالعه قرار گرفت. درصد جوانههای شکوفا، تعداد گل به ازای هر جوانه زمستانه، درصد میوههای غیر طبیعی (درصد میوههای پهن، بادبزن) و مکان ظهور میوههای غیرطبیعی تعیین شدند.یافتهها: نتایج آزمون اورتوگونال نشان داد بین دو منطقه اختلاف معنیداری از نظر درصد جوانههای شکوفا، تعداد گل در هر جوانه و درصد میوههای غیرطبیعی (درصد میوههای پهن و درصد میوههای دوقلو) و ایندکس جوانه با میوههای پهن و بادبزنی وجود داشت. درصد جوانههای شکوفا شده در تاکستانهای تالش (76/58-5/45%) و در رودسر (39/45-7/30%) متغیر بود. همینطور، درصد بروز میوههای بدشکل در تالش (85/5-04/2%) و در رودسر (5-1/2 %) بوده است. از نظر تعداد گل به ازای هر جوانه زمستانه کیوی در تاکستانهای مختلف مورد مطالعه به طور معنیداری متفاوت بود. در تاکستانهای تالش این میزان بین (1.81-2.59) و در رودسر (1.78-1.18) متغییر بود. تفاوت معنیداری بین تاکستانها مختلف از نظر طول شاخه یکساله (کین)، قطر کین، میانگین تعداد جوانه در کین، درصد جوانههای شکوفا، تعداد گل در جوانه زمستانی، درصد میوههای پهن و دوقلو وجود داشت. مکان تشکیل میوههای پهن و بادبزنی بر روی یک کین بدون توجه به تاکستانها تقریبا مشابه بود، اما تشکیل میوههای دوقلو بسته به نوع تاکستان متفاوت بود. در شاخههای سال جاری، بیشترین درصد میوههای پهن و بادبزنی در گره 2و3 و میوههای دوقلو و سه قلو در گرههای1و2 مشاهده شد. نتیجه گیری: در مجموع، نتایج نشان میدهد درصد شکفتن جوانهها و بروز میوههای بدشکل بسته به شرایط محیطی و عوامل باغی متغییر میباشد. این عوامل با تاثیر گذاشتن روی فیزیولوژی تاک میتواند سبب افزایش بروز این نابسامانیها در کیوی رقم هایوارد شود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
گلهای غیر طبیعی، میوههای پهن، میوه های تجارتی،
عنوان انگلیسی
The study of bud break percentage and aberrant fruit shape incidence in some Hayward kiwifruit vineyard in Guilan Province
چکیده انگلیسی مقاله
The study of winter bud break percentage and aberrant fruit shape incidence in some Hayward kiwifruit vineyard in Guilan ProvinceAbstractBackground and objectives: Kiwifruit is one of the main exportable agricultural products, during which large quantity of kiwifruit was annually exported from Iran. Low percentage of winter bud break and malformed fruits incidence is the main factors for low productivity in Hayward Kiwifruits. Because the exportable fruits quantity was positively correlated with bud break percentage, flower number and normal fruits percentage. Therefore, the main objective of current study is to evaluate bud break and malformed incidence percentage in some kiwifruit vineyards in Talesh and Rudsar in West and East of Guilan province respectively. Materials and methods: This experiment was conducted as a completely randomized design in nine kiwifruit vineyards in both east (Rudsar) and west (Talesh) of Guilan province. Three uniform Hayward kiwifruit vines with four canes were selected in each vineyard. Climate conditions in two regions were also studied. Bud break percentage, flower number per winter bud, aberrant fruit percentage (flat and fan fruit percentage) and bud index for aberrant fruits was investigated. Results: The results of orthogonal test showed that there is a significant difference between two regions for bud break percentage, flower number per bud and malformed fruits percentage (flat and double fruit percentage) and bud index for flat and fan fruits. Bud break percentage varied (45.5-58.76%) in Talesh vineyard and (30.7-45.39%) in Roodsar. Furthermore, aberrant fruits percentage was (2.04-5.85%) in Talesh and (2.1-5%) in Roodsar. There were significantly different in terms of the number of flowers per kiwi winter bud in different vineyards. This value varied between (1.81-2.59) and in Rudsar (1.78-1.18). There was a significant difference between different vineyards in terms of cane diameter, average number of buds in cane, percentage of flowering buds, number of flowers in winter buds, percentage of flat and fan fruits. The incidence place of flat and fan fruits on the canes was the same independently to vineyards, but double fruit formation place was dependently to vineyard. The most flat and fan shape fruits was found on node 2 and 3 of current season shoot, however, double and triple fruits incidence was found in node 1 and 2. Conclusion: Overall, the results showed that bud break percentage and aberrant fruits incidence was varied to environmental condition and orchard practices. These conditions caused disorders incidence in Hayward kiwifruit by affecting on vine physiology
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
گلهای غیر طبیعی, میوههای پهن, میوه های تجارتی
نویسندگان مقاله
علی خلقی اشکلک |
دانشجوی دکتری گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
محمود قاسم نژاد |
استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
رضا فتوحی قزوینی |
استاد گروه علوم باغبانی، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
عاطفه صبوری |
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشگاه گیلان، رشت، ایران
نشانی اینترنتی
https://jopp.gau.ac.ir/article_5614_09882a432c03995817e511ba24e44728.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات