این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
شنبه 29 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۳۴، شماره ۳، صفحات ۴۱۹-۴۳۴
عنوان فارسی
اثر ورمیکمپوست بر سرعت رهاسازی پتاسیم از خاک برخی تاکستانهای شهرستان ملایر با افتهای مختلف
چکیده فارسی مقاله
ورمیکمپوست به عنوان یک اصلاح کننده آلی، اثر قابل ملاحظهای بر کیفیت خاک و رشد گیاهان دارد و بیشتر عناصر غذایی موجود در ورمیکمپوست برای گیاهان قابل استفاده میباشند. هدف از این تحقیق بررسی اثر ورمیکمپوست گاوی بر فراهمی و سرعت رهاسازی پتاسیم از شش خاک سطحی (0 تا 30 سانتیمتر) تاکستان با بافتهای مختلف (لوم، لوم رسی و لوم شنی رسی) است. مطالعات سینتیکی با استفاده از عصارهگیری پیدرپی با محلول کلریدکلسیم 01/0 مولار، در فاصله زمانی 25/0تا 72 ساعت در خاکهای شاهد و تیمار شده با دو درصد از ورمیکمپوست گاوی انجام شد. افزودن ورمیکمپوست گاوی به خاکها باعث افزایش فراهمی پتاسیم در خاکها شد. میانگین پتاسیم تجمعی رهاشده از خاکهای شاهد و تیمار شده، به ترتیب 9/526 و 9/547 میلیگرم برکیلوگرم بهدست آمد. با توجه به توصیف دادههای سرعت رهاسازی توسط معادله الوویچ ساده، فرآیند رهاسازی پتاسیم از خاکها احتمالاً متأثر از پدیده پخشیدگی میباشد. ثابت سرعت رهاسازی پتاسیم در خاکها بین 9/34 تا 1/132 میلیگرم برکیلوگرم در ساعت به دست آمد. یافتههای تحقیق اثر متفاوتی از ورمیکمپوست را بر سرعت رهاسازی پتاسیم در خاکهای مورد مطالعه نشان داد. افزودن ورمیکمپوست به خاکهای لوم رسی با درصد رس بیشتر، ماده آلی کمتر و توانایی تثبیت پتاسیم موجب افزایش سرعت رهاسازی پتاسیم و در خاکهای لوم و لوم شنی رسی با درصد رس کمتر، ماده آلی بیشتر و توانایی کمتر تثبیت پتاسیم موجب کاهش سرعت رهاسازی پتاسیم نسبت به خاک شاهد شد. بنابراین ورمیکمپوست اثر متعادل کننده بر سرعت رهاسازی پتاسیم در خاکهای مورد مطالعه داشت. دلیل این امر را میتوان به برهمکنش ورمیکمپوست با ذرات خاک به ویژه رسها نسبت داد. با توجه به اهمیت پتاسیم در تغذیه انگور و کمبود پتاسیم در برخی خاکها، مصرف ورمیکمپوست در تاکستانهای شهرستان ملایر توصیه میشود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اصلاح کننده آلی، کود دهی انگور، معادله الوویچ، تثبیت پتاسیم، فراهمی پتاسیم،
عنوان انگلیسی
Vermicompost Effect on Potassium Release Rate from Some Vineyard Soils of Malayer Area with Different Textures
چکیده انگلیسی مقاله
Vermicompost, as a nutrient-rich organic amendment, contains most nutrients in plant-available forms and can influence soil fertility and plant growth significantly. The objective of this study was to investigate the availability and release rate of potassium (K) in six vineyard topsoil (0-30 cm) with different textures (loam, clay loam, and sandy clay loam) treated with 2 % of cattle manure vermicompost (VC), through successive extractions with 0.01 mol L-1 CaCl2 over periods of 0.25-72 hours. The results showed that VC addition to soils increased the K availability. The average cumulative K released after 72 h from the control and treated soils was 526.9 and 547.9 mg kg−1, respectively. Due to the conformity of data to the Simple Elovich Equation it was suggested that process of K release from soils was affected by diffusion processes. Simple Elovich rate constant values in soils ranged from 34.9 to 132.1 mg kg−1h-1.The VC had different effects on K release rate in soils. In clay loam soils with high clay content, low organic matter and K fixation capacity, VC increased K release rate, while in loam and sandy clay loam soils with low clay, high organic matter, and low K fixation capacity, it decreased K release rate. Overall, VC had a balancing effect on K release rate. It could be related to VC interaction with soil particles, especially clays. Due to the importance of K in grape nutrition and K deficiency in some soils, the use of VC in vineyards is recommended.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
اصلاح کننده آلی, کود دهی انگور, معادله الوویچ, تثبیت پتاسیم, فراهمی پتاسیم
نویسندگان مقاله
محبوبه ضرابی |
استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
مریم کریمی |
دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم ومهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
اکرم فاطمی |
استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه رازی ، کرمانشاه
زهرا وارسته خانلری |
استادیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکده کشاورزی، دانشگاه ملایر
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_123097_ed6199a57c9962059476e4f511857c68.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات