این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۷، شماره ۴، صفحات ۴۷۵-۴۸۴

عنوان فارسی ارزیابی شاخص‌های فیزیولوژیکی تحمل به شوری در برخی گیاهان علوفه‌ای مناطق شور
چکیده فارسی مقاله یکی از راه­های مقابله با شوری استفاده از ارقام متحمل به شوری است. لذا به منظور بررسی جنبه­های فیزیولوژیک تحمل به شوری، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه کاملاً تصادفی با سه تکرار در سال 1389 در پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران انجام گرفت. در این آزمایش پنج گونه گیاه علوفه­ای جمع آوری شده از مناطق مرتعی و شور ایران در شش سطح مختلف تنش شوری (صفر، 50، 100، 150، 200 و 250 میلی مولار کلرید سدیم) مورد ارزیابی قرار گرفتند. گیاهان به صورت کشت در شن و به وسیله محلول­دهی روزانه هوگلند تغذیه شدند. تیمارهای شوری در انتهای مرحله رشد رویشی به مدت 21 روز اعمال گردید و پس اعمال تنش نمونه­برداری از اندام­های هوایی صورت پذیرفت. نتایج آزمایش نشان داد گونه فستوکا (Festuca ovina) دارای بیشترین درصد کاهش وزن تر و خشک نسبت به تیمار شاهد خود (صفر شوری) بود. با افزایش سطوح شوری، چهار گونه جو زراعی (Hordeum vulgare)، علف بره (Festuca arundinacea)، بروموس (Bromus confines) و علف گندمی بلند (Agropyron elongatum) شاخص محتوای رطوبت نسبی گیاه ( RWC) را به طور معنی­داری حفظ نمودند، در حالی که حداکثر کاهش 40 درصد RWC در گونه F. ovina در سطح 250 میلی مولار مشاهده شد. بیشترین مقدار جذب سدیم در گونه H. vulgare و پس از آن به ترتیب F. arundinacea،A. elongatum، B. confines و F. ovina قرار گرفتند. همچنین F. ovina مقدار پایینی از پتاسیم را نسبت به گونه­های دیگر دارا بود. در نهایت بر اساس سه شاخص وزن تر، وزن خشک و میزان تنظیم اسمزی، گونه H. vulgare از لحاظ تحمل شوری در مکان نخست، سپس F. arundinacea، A. elongatum وB. confines و در رتبه آخر F. ovina قرار گرفت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله فستوکا، بروموس، علف گندمی بلند، علف بره، جو زراعی،

عنوان انگلیسی Evaluation of Salt-Tolerance Physiological Indices on Some Provender Plants in Saline Areas
چکیده انگلیسی مقاله Use of salt-tolerant cultivars is one of the ways to deal with salinity. Therefore, in order to investigate the physiological aspects of salt tolerance, a factorial experiment based on completely randomized design with three replications was conducted at the Agricultural Biotechnology Research Institute of Iran in 2010. In this experiment, five fodder plant species collected from saline pasture areas in Iran were evaluated at six different salinity levels (0, 50, 100, 150, 200, and 250 mM). Plants were cultivated in sand culture and were supplied daily by Hoagland solution. Salinity treatments were applied for 21 days at the end of vegetative stage and the shoots were sampled. The results showed that the species Festuca ovina had the highest percentage of fresh and dry weights compared to their control (zero salinity). About RWC, with increasing salinity, four species Hordeum vulgare, Festuca arundinacea, Bromus confines and Agropyron elongatum were able to largely maintain their relative water content (RWC), while the reduction of RWC in the species F. ovina was maximum (40%) at the salinity level of 250 mM. The results showed that the maximum absorption of sodium was for H. vulgare and then F. arundinacea, A. elongatum, B. confines and F. ovina, respectively. Also, F. ovina had much lower potassium than the other species. Finally, based on fresh and dry weights and osmotic regulation, results showed that H. vulgare was in the first place for salinity tolerance, followed by F. arundinacea, A. elongatum, B. confines, and F. ovina at lower ranks.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله فستوکا, بروموس, علف گندمی بلند, علف بره, جو زراعی

نویسندگان مقاله جعفر احمدی |
دانشیار، عضو هیأت علمی دانشگاه بین المللی امام خمینی (ره)

جلال محمدی |
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه بین المللی امام خمینی(ره)

نیراعظم خوش‌خلق‌سیما |
استادیار، عضو هیأت علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی ایران


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126280_6e387fd12be323f1f5e43a6ae74fa177.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات