این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۷، شماره ۴، صفحات ۶۲۹-۶۴۳

عنوان فارسی بررسی تغییرات کربن آلی و برخی عناصر غذایی خاک در تناوب‌های زراعی مبتنی بر گندم
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی تغییرات میزان کربن آلی، نیتروژن، فسفر، پتاسیم، روی، آهن، مس و منگنز باقیمانده در خاک، تحت شرایط تناوب های زراعی مختلف، آزمایشی در قالب طرح بلوک‌های کامل تصادفی در سه تکرار از سال 1386 به مدت پنج سال متوالی در ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی جلگه رخ اجرا گردید. تیمارها شامل هشت تناوب زراعی: 1- کشت مداوم گندم 2-گندم- گندم- گندم- کلزا- گندم 3-گندم- چغندرقند- گندم- چغندرقند- گندم 4- گندم- سیب زمینی- گندم- سیب­زمینی- گندم 5- گندم- سیب زمینی- گندم- کلزا- گندم 6- گندم- چغندرقند- گندم- سیب­زمینی- گندم 7- گندم- ذرت- گندم- سیب زمینی- گندم 8- گندم- ذرت- گندم- چغندرقند- گندم بودند. نتایج نشان داد که تغییرات معنی­داری در روند میزان کربن آلی خاک و باقیمانده عناصر غذایی در خاک وجود داشت به طوری که، میزان کربن آلی خاک بعد از دو سال افزایش، کاهش یافت و میزان نیتروژن باقیمانده در خاک افزایش نشان داد. میزان فسفر باقیمانده درخاک در شروع و پایان سال های آزمایش تابت باقی ماند، ولی پتاسیم باقیمانده درخاک در سال های پایانی کاهش یافت. تناوب­های مختلف زراعی بر میزان کربن آلی خاک و باقیمانده فسفر، پتاسیم و روی خاک تأثیر معنی­داری داشتند، اما بر باقیمانده نیتروژن، آهن، منگنز و مس موجود در خاک تأثیر معنی­داری مشاهده نشد. در تناوب های تحت کشت مداوم گندم و گندم-کلزا، میزان کربن آلی و نیتروژن باقیمانده در خاک، در سطح بالاتری نسبت به تناوب های دیگر قرار داشت و کمترین میزان کربن آلی خاک و نیتروژن باقیمانده در خاک به تناوب­های زراعی گندم همراه با ذرت و سیب­زمینی اختصاص داشت. این در حالی است که در تناوب تحت کشت مداوم گندم و گندم-کلزا میزان فسفر باقیمانده خاک کمترین مقدار را نشان داد. بیشترین مقدار پتاسیم باقیمانده در خاک در تناوب تحت کشت گندم، سیب­زمینی و کلزا مشاهده شد. در تناوب­هایی که گندم و کلزا شرکت داشتند میزان کربن آلی، نیتروژن، پتاسیم و مس باقیمانده در خاک افزایش یافت و زمانی که سیب­زمینی هم به تناوب فوق افزوده شد میزان منگنز باقیمانده در خاک افزایش یافت. بنابر این به نظر می­رسد که این سه محصول از نظر افزایش عناصر غذایی در خاک منطقه و در شرایط اگرواکولوژی آن قابل توصیه می­باشد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله باقیمانده عناصر، عناصر پر مصرف، عناصر کم مصرف، مواد آلی، نظام زراعی،

عنوان انگلیسی Study on the Variations of Organic Carbon and Some Nutrients in Soil in Wheat Based Rotations
چکیده انگلیسی مقاله In order to ‍ study variations of organic carbon, nitrogen, phosphorous, potassium, iron, zinc, copper, and manganese available in soil in response to different wheat based rotations, an experiment was conducted for 5 years with completely randomized block design, with 8 treatments and 3 replications. Treatments were: T1- continuous wheat culture, T2- wheat, wheat, wheat, canola, wheat, T3- wheat, sugar beet, wheat, sugar beet, wheat,T4- wheat, potato, wheat, potato, wheat, T5- wheat, potato, wheat, canola, wheat, T6- wheat, sugar beet, wheat, potato, wheat, T7- wheat, corn, wheat , potato, wheat, T8- wheat, corn, wheat, sugar beet, wheat. Results showed that the amount of macronutrients in surface soil layer varied with rotation and number of years. The %OC and the residual macronutrients and micronutrients were affected significantly in 5 years: %OC was reduced, the residual N increased, the residual P remained constant, and the residual K decreased in 5 years. Also, the residual Fe and Zn increased while the amount of residual Mn decreased, but the residual Cu remained unchanged in 5 years. The amount of %OC and the residual macronutrients and micronutrients were affected significantly by different rotations. T1 rotation had the highest levels of %OC and the amount of residual N, Fe, and Zn and the lowest level of residual K. T2 rotation, too, had the highest %OC and residual N, but the lowest level of residual P, Zn , and Fe and the highest level of residual Mn and Cu. T3 rotation had the highest level of residual P. T4 rotation resulted in the lowest level of %OC and residual N. T5 rotation had the highest level of %OC and the residual N and K. T7 rotation resulted in the lowest level of %OC and residual N. T8 rotation had the highest level of residual P.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله باقیمانده عناصر, عناصر پر مصرف, عناصر کم مصرف, مواد آلی, نظام زراعی

نویسندگان مقاله احمد زارع فیض آبادی |
دانشیار مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

مجتبی نوری حسینی |
مربی بخش تحقیقات خاک و آب مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126319_8da9930b5cc19e27ac52541180824251.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات