این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۷، شماره ۳، صفحات ۲۸۵-۳۰۱

عنوان فارسی بررسی اثر شوری آب آبیاری و عناصر غذایی پرمصرف بر ویژگی‌های شیمیایی خاک و عملکرد گندم
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی تأثیر شوری آب آبیاری و کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم بر عملکرد گندم طرحی با سه آزمایش مجزا در ایستگاه تحقیقات کشاورزی اسماعیل آباد قزوین در قالب طرح آماری بلوک­های کامل تصادفی روی عملکرد گندم رقم الوند انجام گرفت. این آزمایش به صورت سه طرح جداگانه اثرات سه سطح شوری آب آبیاری (کمتر از 2، 8-6 و12-10 دسی زیمنس بر متر به ترتیب W1،W2 وW3) و کود نیتروژنه در 4 سطح (60، 30درصد کمتر از توصیه کودی، بر اساس توصیه کودی و 30 درصد بیشتر از توصیه کودی)، کود فسفره در 3 سطح (30 درصد کمتر از توصیه کودی، بر اساس توصیه کودی و 30 درصد بیشتر از توصیه کودی) و پتاسیم در3 سطح (30 درصد کمتر از توصیه کودی، بر اساس توصیه کودی و 30 درصد بیشتر از توصیه کودی) اجرا شد. نتایج نشان داد که با توجه به میانگین 2 سال آزمایش، با افزایش میزان هدایت الکتریکی آب آبیاری، میزان شوری خاک بعد از برداشت محصول افزایش یافته و میزان عملکرد محصول به طور معنی­داری کاهش یافت. افزایش کود فسفره تا سطح توصیه کودی اثر شوری آب تا سطح دوم شوری آب آبیاری ( dS m-18-6 =(W2 را بر روی عملکرد کاه کاهش داد، به طوری­که از نظر آماری اختلاف معنی­داری بین مصرف آب­ها با شوری­های کمتر از 2 و بین 6 تا 8 دسی­زیمنس بر متر بر روی عملکرد کاه وجود نداشت، افزایش کود فسفره بر روی عملکرد دانه تا سطح 5 درصد معنی­دار بود. افزایش کود نیتروژنه تا سطح 30% بیشتر از توصیه کودی بطور غیر معنی­دار اثر تنش شوری آب آبیاری را کاهش داد. در بررسی اثرات پتاسیم، واکنش خاک (pH خاک) بعد از برداشت محصول کاهش یافته و از 2/8 به 6/7 رسید و افزایش کود پتاسیم تا سطح دوم تیمار شوری آب آبیاری، سبب افزایش عملکرد دانه گندم شد، این بدان معنی است که در شرایط شور باید در مصرف کودهای شیمیایی نهایت دقت را به عمل آورد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله توصیه مصرف کود، پتاسیم، فسفر، نیتروژن، هدایت الکتریکی آب،

عنوان انگلیسی Effects of Irrigation Water Salinity and Macronutrients on Soil Chemical Properties and Yield of Wheat
چکیده انگلیسی مقاله In order to investigate the effects of irrigation water salinity and nitrogen, phosphorus, and potassium fertilizers on wheat yield, three separate experiments were conducted in Ismael Abad Agricultural Research Station, in Qazvin, using randomized complete block design. Salinity treatments included three irrigation water salinities with EC values of < 2, 6-8, and 10-12dSm-1 (W1, W2, and W3, respectively). Fertilizer treatments included four nitrogen levels( 60% and 30% less and 30% more than the recommended fertilizer rate based on soil test), phosphorus had 3 levels (30% less than the recommended fertilizer rate, recommended rate, and 30 % more), Potassium had 3 levels (30% less than fertilizer recommended rate, recommended rate, and 30% more) and were studied in three separate experiments. The results showed that increase in irrigation water EC increased soil salinity and reduced yield significantly. Phosphorus application up to the recommended rate increased grain yield significantly (P< 5%) and decreased effects of salinity of water on straw yield up to W2=6-8 dS.m-1, i.e. difference between the effects of EC < 2 and EC=6-8 dSm-1 on straw yield was not significant. Application levels of nitrogen fertilizer up to 30% more than the recommended rate slightly decreased irrigation water salinity effects, but the decrease was slight and insignificant. As to the effects of potassium, soil pH decreased from 8.2 to 7.6 after the harvest and potassium fertilizer increased wheat grain yield up to W2 salinity level. This means that under saline conditions great care must be taken in the application of chemical fertilizers.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله توصیه مصرف کود, پتاسیم, فسفر, نیتروژن, هدایت الکتریکی آب

نویسندگان مقاله مهرزاد مستشاری محصص |
استادیار پژوهشی و رئیس مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی قزوین

محمد جواد روستا |
استادیار پژوهشی و رییس مرکز ملی تحقیقات شوری


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126257_86b8f448f9d665bd4ab600c2dcaa6f36.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات