این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۲۶، شماره ۳، صفحات ۲۳۵-۲۴۳
عنوان فارسی
ارزیابی وضعیت فسفر در برخی مزارع سیب زمینی منطقه مجن در استان سمنان
چکیده فارسی مقاله
در سالهای اخیر به دلیل افزایش جمعیت و تقاضای بیشتر برای تولید محصولات کشاورزی مقدار کاربرد کودهای فسفره افزایش یافته است. این امر منجربه وارد شدن فسفر به آبهای سطحی، بر هم خوردن تعادل عناصر غذایی در خاکها و گیاهان و نهایتاً آلودگی محیط زیست شده است. لذا، با توجه به اهمیت و آثار مثبت و منفی فسفر در تغذیه گیاه و در نهایت تغذیه و سلامت انسان، این تحقیق با هدف بررسی میزان فسفر محلول و قابل استفاده، جهت بهبود و اصلاح مدیریت تغذیه و توصیه کودی صحیح و نیز کاهش خطرات زیست محیطی ناشی از مصرف بی رویه کودهای فسفره انجام شد. بدین منظور، از 30 مزرعه تحت کشت سیبزمینی منطقه مجن واقع در 35 کیلومتری شهرستان شاهرود، طی دو مرحله ( مرحله اول قبل از کشت و مرحله دوم همزمان با برداشت محصول) و هر بار از دو عمق 25-0و50-25 سانتیمتری، نمونه برداری و موقعیت هر نقطه با دستگاه GPS ثبت و پس از آنالیزهای آزمایشگاهی، علاوه بر میزان فسفر محلول و قابل استفاده خاک، مقادیر pH، EC، موادآلی و آهک نیز تعیین شدند. همچنین مقدار فسفر در غدههای سیبزمینی برداشت شده از مزارع مورد مطالعه، اندازهگیری گردید. نتایج نشان داد که کلیه اراضی نمونهبرداری شده، فاقد محدودیت شوری بوده ولی دارای کمی قلیائیت و آهک بالا هستند. میزان کربن آلی نسبتاً کم است و فسفر محلول خاکها 4/11- 04/0 میلیگرم برکیلوگرم خاک و فسفر قابل استفاده خاکها از 8/15 تا 4/48 میلیگرم بر کیلوگرم خاک متغیر بوده که این میزان بسیار بالاتر از حد بحرانی تعیین شده توسط موسسه تحقیقات خاک و آب میباشد. تجمع بیش از حد فسفر در غدههای سیبزمینی نیز حاکی از مصرف بیش از حد کودهای فسفره در خاک میباشد. لذا توصیه میشود که از کاربرد کودهای فسفره در اراضی این شهرستان حداقل برای مدت 2-3 سال اجتناب گردد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آلودگی محیطزیست، غنی شدگی، کودهای فسفره،
عنوان انگلیسی
Evaluation of Phosphorus Status in Some Potato Fields of Mojen Region in Semnan Province
چکیده انگلیسی مقاله
Because of population growth and, consequently, increasing demand for food and agricultural products, the usage of phosphorus fertilizers has recently increased. This has resulted in an increase in phosphorus content of surface and ground waters, nutrients imbalance in soils and plants, and also environment pollution. Therefore, due to the importance and positive and negative effects of phosphorus in plant and human nutrition and health, this research was done to study the quantity of available and soluble phosphorus in soils. It was also performed for improvement and amendment of nutritional management and proper fertilizer recommendation and reduction of environmental hazards that are caused by use of excessive phosphate fertilizers in agricultural lands. For this purpose, soil samples were collected from 30 fields cultivated to potato around Mojen region, located 35 km from Shahrood city. Sampling was carried out in two stages: before planting and during the crop harvest. From each site, soil samples were collected from two depths: 0–25 and 25–50 cm and GPS was used to determine the location of samples. The soil samples were analyzed to measure for soluble and available phosphorus and the pH, EC, OM, and CaCO3. The amount of P in potatoes harvested in the fields was also measured. The results showed that the soil samples had slightly high alkalinity, high calcium carbonate, low organic carbon, and high soluble P (0.04-11.4 ppm). The amount of available P (15.8-48.4 ppm) was much higher than that recommended by Soil and Water Research Institute. Therefore, based on this study, it is suggested to avoid application of phosphate fertilizers in potato fields around this city for at least 2 -3 Years.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
آلودگی محیطزیست, غنی شدگی, کودهای فسفره
نویسندگان مقاله
الهام میرباقری |
دانشجوی کارشناسی ارشد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه صنعتی شاهرود
علی عباسپور |
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود
عباس روحانی |
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود
هادی قربانی |
استادیار دانشکده کشاورزی دانشگاه صنعتی شاهرود
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126402_a058525602a2428320098de127b7ab17.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات