این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۶، شماره ۲، صفحات ۱۸۵-۱۹۳

عنوان فارسی بررسی تأثیر سویه‌های ریزوبیوم بر عملکرد و اجزا عملکرد ارقام لوبیا قرمز
چکیده فارسی مقاله با توجه به نقش ارزنده کودهای زیستی (بیولوژیک) در بهبود خصوصیات فیزیکوشیمیایی و حاصلخیزی خاک ضرورت دارد تا در راستای کشاورزی پایدار نسبت به تأمین سطح معقول این مواد در خاک جهت دستیابی به عملکرد بالقوه اقدام شود. لذا بدین منظور آزمایشی بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با چهار‌ تکرار، طی سالهای 86-1385 در ایستگاه ملی تحقیقات لوبیا خمین، با دو عامل: الف – سویه باکتری ریزوبیوم همزیست لوبیا شامل: 1- (L-216) 2- ((L-120 3- (L-39) 4- (L-58) 5- (L-109) 6- تیمار کودی مصرف 100 کیلو گرم نیتروژن در هکتار از منبع اوره و 7- تیمار بدون مصرف کود و ریزوبیوم (شاهد) و ب- رقم لوبیا قرمز شامل : 1- گلی 2- اختر و 3- D81083 اجرا گردید. در تمامی تیمارها مقدار 20 کیلوگرم در هکتار نیتروژن به عنوان استارتر مصرف شد. نتایج نشان داد که کاربرد ریزوبیوم تأثیر معنی داری بر ارتفاع بوته و تعداد غلاف در بوته، به ترتیب در سطح 1 و 5 درصد داشته است. در بین ارقام مورد آزمون نیز از نظر تعداد روز تا گلدهی، تعداد روز تا رسیدگی، ارتفاع بوته، وزن صد دانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، تعداد دانه در بوته، عملکرد دانه و غلظت نیتروژن دانه، در سطح 1 درصد معنی­دار بود. همچنین اثر متقابل سویه های ریزوبیوم و ارقام لوبیا قرمز از نظر تعداد غلاف در بوته و درصد سطح سبز، به ترتیب در سطح 1 و 5 درصد معنی­دار بود .در بین سویه­های ریزوبیوم، سویه L-120 با میانگین عملکرد 2950 کیلوگرم در هکتار، بیشترین مقدار را به خود اختصاص داد که نسبت به تیمار کودی و شاهد به ترتیب 495 و 525 کیلوگرم در هکتار برتری داشت، ولی همان­طور که ذکر گردید این برتری معنی­دار نبود. در مورد رقم گلی، بیشترین عملکرد با متوسط 3190 کیلوگرم در هکتار از کاربرد سویه L-39، در مورد رقم اختر، بیشترین عملکرد با متوسط2692 کیلوگرم در هکتار از کاربرد سویه L-120 و در مورد لاین D81083، بیشترین عملکرد با متوسط 2678 کیلوگرم در هکتار از کاربرد سویه L-58، حاصل گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تثبیت نیتروژن، کود زیستی، غلظت نیتروژن دانه، اثر متقابل ریزوبیوم و رقم،

عنوان انگلیسی Evaluation of the Effect of Rhizobium Strains on Yield and Yield Components of Red Bean Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله The role of biological fertilizers in improvement of soil physical and chemical properties is important. A field experiment was carried out as factorial in randomized complete block design with four replicates during 2006-2007 at National Bean Research Station in Khomein, Iran. Treatments included five different rhizobium strains, nitrogen fertilizer (100 kg N ha-1), control (without inoculation and N-fertilizer) and three red bean varieties. The results showed that rhizobium treatments were significantly effective on plant height and pods per plant. Varieties were significantly effective on the number of days to maturity, number of days to flowering, plant height, 100 grain weight, pods per plant, grain per pod, grain per plant, grain yieldو and N concentration. Interaction between rhizobium strains and varieties were significantly effective on pod per plant and green area percentage. Among the bacteria strains, the maximum yield was obtained from L-120 rhizobium strain (2950 kg ha-1), however, there was no significant difference between these treatments. The maximum grain yields were obtained from Goli variety (3190 kg ha-1) inoculated with L-39 rhizobium strain, L-120 rhizobium strain and Akhtar variety (2692 kg ha-1) and L-58 rhizobium strain and D81083 line (2678 kg ha-1).
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تثبیت نیتروژن, کود زیستی, غلظت نیتروژن دانه, اثر متقابل ریزوبیوم و رقم

نویسندگان مقاله مسعود دادیور |
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

محمدعلی خودشناس |
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

جواد قدبیکلو |
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی

عادل غدیری |
محقق مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان مرکزی


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126374_a18a95d97358a65cdee5aef3d6770d8b.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات