این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۵، شماره ۴، صفحات ۲۷۹-۲۸۴

عنوان فارسی اثر شوری و تراکم خاک بر جذب نیتروژن، فسفر و پتاسیم توسط گندم
چکیده فارسی مقاله مدیریت نامناسب زراعی و استفاده طولانی‌مدت از ادوات کشاورزی سنگین سبب ایجاد لایه‌های متراکم در خاک می‌گردد، از طرف دیگر شوری خاک و آب افزون بر کاهش عملکرد گیاهان، اثرات نامطلوب زیادی بر تحمل گیاهان به تنشهای مختلف می­گذارد. با اینحال تأثیر تراکم خاک بر رشد و عملکرد محصولات در خاک‌های شور کمتر مورد توجه قرار گرفته است. به منظور مطالعه تأثیر متقابل تراکم و شوری خاک بر جذب عناصر پرمصرف توسط گندم، آزمایشی گلدانی با خاک لومی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار انجام شد، تیمارها شامل دو سطح شوری خاک (خاک شور (EC= 6 dS m-1) و غیرشور) و پنج سطح تراکم (شاهد، تراکم 5 درصد، تراکم 10 درصد، تراکم 15 درصد و تراکم20 درصد) بودند. سطوح مختلف تراکم در رطوبت 15 درصد با استفاده از وزنه‌ دو کیلوگرمی که از ارتفاع 30 سانتی‌متری بر سطح خاک درون گلدان‌ها رها گردید ایجاد شد، همچنین برای اعمال شوری موردنظر (dS m-1 6) از آب شور طبیعی استفاده شد. پس از برداشت گندم، مقدار عناصر نیتروژن، فسفر و پتاسیم اندازه گیری و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد تراکم خاک تأثیر معنی‌داری بر مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم در دانه گندم (احتمال یک درصد) داشته است، به طوری که با افزایش تراکم خاک توانایی جذب نیتروژن، فسفر و پتاسیم توسط دانه گندم کاهش یافته است. شوری خاک بر مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم دانه تأثیر معنی‌داری (به ترتیب در سطح احتمال پنج درصد، یک درصد و یک درصد) گذاشته است، به طوری که در تیمارهای شور مقدار نیتروژن، فسفر و پتاسیم دانه نسبت به تیمارهای غیرشور کاهش یافته است. همچنین اثر متقابل معنی‌داری بین تیمارهای تراکم و شوری بر مقدار نیتروژن و پتاسیم دانه (در سطح یک درصد) وجود داشت و با افزایش تراکم در شرایط شور مقدار این عناصر به شدت کاهش یافته است، لیکن این اثر بر مقدار فسفر معنی‌دار نبوده است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تراکم خاک، عناصر پرمصرف، گندم، شوری خاک،

عنوان انگلیسی Effect of Soil Salinity and Compaction on Nitrogen,Phosphorus and Potassium Uptake by Wheat
چکیده انگلیسی مقاله The long-term use of heavy-weight agricultural machinery has caused extensive compaction in soils, while information about soil compaction effects on growth and yield of crops in saline soil is scanty. To study the interactive effect of soil compaction and salinity on macronutrient elements uptake by wheat grain, a factorial pot experiment was conducted on loamy soil, arranged in randomized complete block design with three replications. The treatments were two levels of soil salinity (saline and non saline) and five compaction levels (0, 5, 10, 15, 20 percent of compaction). Different compaction levels were achieved at 15% moisture level by dropping 2 kg weight, controlled by tripod stand, from 0.3 m height inside the soil filled pots. Natural saline water was used to provide the desired salinity level of soil (6 dS m-1).The amount of grain nitrogen, phosphorus and potassium were measured and statistically analyzed. The results showed that the soil compaction significantly (p< 1%) decreased uptake of N, P, K in grain wheat. Salinity decreased the amount of N, P, and K in grain significantly at %5, %1, and %1 levels, respectively. Also, the interactive effect of soil compaction and salinity on the amounts of nitrogen and potassium was significant at %1 level, i.e. the amount of nitrogen and potassium decreased with the increase in soil compaction in saline treatment, however, this interactive effect on grain P was not significant.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تراکم خاک, عناصر پرمصرف, گندم, شوری خاک

نویسندگان مقاله الهام شهرآیینی |
فارغ التحصیل کارشناسی ارشد، دانشگاه گیلان

محمود شعبانپور |
استادیار گروه خاکشناسی، دانشگاه گیلان

سعید سعادت |
استادیار و عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب کشور


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126492_7b6252361f1c5d3c9388c28bb6f0a8de.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات