این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۵، شماره ۲، صفحات ۸۳-۹۲

عنوان فارسی تأثیر تنش خشکی، کاربرد روی و تلقیح میکوریز بر جذب عناصر کم مصرف در ذرت
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی اثر سطوح مختلف روی بر غلظت عناصر غذایی کم مصرف تحت تنش خشکی در ذرت میکوریزایی(سینگل کراس 704)، آزمایشی در سال های 1385 و 1386 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده­ی کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک اجرا شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام شد. عوامل مورد مطالعه شامل سه سطح آبیاری، آبیاری معادل نیاز آبی گیاه (شاهد)، آبیاری معادل75% نیاز آبی گیاه و آبیاری معادل50% نیاز آبی گیاه)، قارچ میکوریزا در دو سطح (با تلقیح و بدون تلقیح) و روی از منبع سولفات روی در سه سطح (بدون مصرف، 25 کیلوگرم در هکتار و 45 کیلوگرم در هکتار) در نظر گرفته شد. نتایج حاصل از تجزیه واریانس مرکب نشان داد که غلظت عناصر غذایی تحت تأثیر تنش خشکی قرار گرفت. با اعمال تنش خشکی غلظت مس، منگنز، روی و آهن افزایش اما غلظت فسفر و بر کاهش یافت. تلقیح قارچ میکوریزا غلظت کلیه عناصر غذایی را افزایش داد. با مصرف عنصر روی میزان غلظت مس، روی و درصد پروتئین افزایش اما غلظت آهن، منگنز و بر کاهش یافت. یک اثر آنتاگونیستی بین مصرف روی و غلظت آهن مشاهده شد. تیمار های تنش خشکی، قارچ میکوریزا و روی به تنهایی باعث افزایش درصد پروتئین دانه شدند. اثر متقابل آبیاری و میکوریزا بر غلظت مس و بر در سطح 1% معنی دار شد اما بر غلظت سایر عناصر اثر معنی داری نداشت با این وجود میزان غلظت کلیه عناصر غذایی کم مصرف و درصد پروتئین با تلقیح قارچ میکوریزا تحت تنش خشکی افزایش یافت. با کاربرد روی تحت شرایط تنش خشکی، غلظت مس، روی، آهن، منگنز و درصد پروتئین افزایش ولی مقدار بر کاهش یافت. مصرف توأم روی و قارچ میکوریزا باعث افزایش غلظت کلیه عناصر غذایی گردید. بالاترین میزان غلظت روی و درصد پروتئین از اثر متقابل تیمار های میکوریزا و 25 کیلوگرم سولفات روی در هکتار به ترتیب در شرایط متوسط و شدید تنش خشکی حاصل شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله تنش خشکی، قارچ میکوریزا، عناصر غذایی، درصد پروتئین و ذرت،

عنوان انگلیسی Effects of Drought Stress, Zinc Application and Mycorrhiza Inoculation on Uptake of Micro Nutrients in Maize
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the effects of drought stress, zinc application and mycorrhiza inoculation on uptake of micro nutrients in maize (KSC 704), an experiment was carried out in research farm of Islamic Azad University of Arak, Iran, during 2006-2007. Experimental design was factorial based on RCBD with three replications. Treatments composed of irrigation levels at three levels (%100, %75 and %50 of crop water demand), mycorrhiza fungi at two levels (with and without inoculation), and Zinc sulfate at three levels (0, 25 and 45 kg ha-1) .The results of combined variance analysis showed that drought stress significantly increased the concentration of copper, manganese, iron, and zinc, but reduced the concentration of boron. Inoculation with mycorrhiza fungi increased concentration of all nutritional elements. Using zinc sulfate increased the concentration of copper and zinc, but reduced the concentration of manganese, iron and boron. A negative antagonistic interaction was found between zinc and iron. Effect of water stress, mycorrhiza fungi, and zinc sulfate alone was significant on the percent of protein in grain at %1 probability level. Effect of interactions between irrigation and mycirrhiza fungi was significant on the concentration of copper and boron at %1 probability level, but it was not significant on the concentration of other elements. However, the concentration of all nutritional elements and grain percent of protein increased with mycorrhiza inoculation under drought stress. Use of zinc sulfate under drought stress increased the concentration of copper, manganese, iron, zinc and grain percent of protein, but reduced the concentration of boron. Interaction effects of mycirrhiza fungi and zinc sulfate increased the concentration of all nutritional elements. The highest zinc concentration and grain percent of protein was observed in the treatments consisting of inoculation with mycorrhiza fungi + 25 kg ha-1 zinc sulfate and irrigation at 50% and 75% water requirement, respectively.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله تنش خشکی, قارچ میکوریزا, عناصر غذایی, درصد پروتئین و ذرت

نویسندگان مقاله نورعلی ساجدی |
دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک، استادیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، اراک، ایران

فرهاد رجالی |
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126473_c624737a95235df0e5ea4c5fe346b9df.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات