این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۲۵، شماره ۲، صفحات ۱۳۷-۱۴۷
عنوان فارسی
اثر همزیستی میکوریزایی بر جذب عناصر غذایی توسط برخی ژنوتیپهای تجاری گیاه بادام در یک خاک لوم شنی
چکیده فارسی مقاله
همزیستی قارچ-گیاه یکی از مهمترین روابط متقابل مفید در اکوسیستمهای زمینی است که اثرات مثبت آن بر رشد، فیزیولوژی و اکولوژی گیاهان مختلف در گذشته اثبات شده است. با وجود این، همزیستی قارچهای میکوریزائی با گیاه بادام و جذب عناصر غذائی توسط آن هنوز در کشور ایران مورد بررسی و مطالعه قرار نگرفته است. از اینرو به منظور بررسی اثر همزیستی میکوریزایی بر جذب عناصر غذایی توسط ژنوتیپهای تجاری و بومی بادام در استان چهارمحال و بختیاری آزمایشی به صورت فاکتوریل شامل چهار ژنوتیپ بادام (مامایی، ربیع، تلخ و سفید)، دو سطح فسفر (0 و 150 کیلوگـــرم در هکتار) و دو گونه قارچ میکــوریزا (Glomus intraradices و Glomus mosseae به همراه یک تیمار بدون تلقیح) در قالب طرح بلوکهای کاملاً تصادفی با سه تکرار در شرایط گلخانه برای مدت 4 ماه اجرا شد. بر اساس نتایج حاصل از این آزمایش همزیستی ژنوتیبهای مختلف گیاه بادام با قارچهای آربسکولار میکوریزا موجب افزایش غلظت و جذب عناصر غیر متحرک مانند فسفر و روی گردید، ولی غلظت عناصر نیتروژن، آهن و منگنز را در اندام هوایی کاهش داد این درحالی است که جذب این عناصر توسط گیاه افزایش یافته و یا تغییری نشان نداد. تلقیح میکوریزایی موجب شد غلظت برخی عناصر مانند فسفر و روی در ریشه بادام افزایش یابد، ولی بر جذب مس و پتاسیم اثر مثبت نشان نداد. ارقام مختلف بادام نیز در برداشت عناصر غذائی از خاک اختلاف معنیدار نشان دادند ولی میزان و روند این اختلاف برای عناصر گوناگون یکسان نبود. نتایج نشان داد که گونههای مختلف قارچ میکوریزا اثرات یکسان بر جذب و غلظت عناصر غذائی در ژنوتیپهای بادام دارند. بهطور کلی، نتایج این مطالعه نشان داد که اثر قارچ میکوریزا بر تغذیه عناصر گوناگون در بادام متفاوت است و به نوع و توزیع عنصر غذائی بین اندامهای هوائی و زیرزمینی گیاه بستگی دارد در حالیکه گونههای قارچ در جذب عناصر غذایی به طور یکسان عمل کردهاند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
بادام، همزیستی میکوریزایی، خاکهای آهکی و جذب عناصر غذایی،
عنوان انگلیسی
Influence of Mycorrhizal Symbiosis on the Uptake of Nutrients in some Commercial Genotypes of Almond in a Sandy Loam Soil
چکیده انگلیسی مقاله
Mycorrhizal symbiosis is one of the most important beneficial interactions in terrestrial ecosystems. The positive effects of mycorrhizal symbiosis on the growth, physiology, and ecology of various plants are already recognized. However, the symbiotic relations between mycorrhizal fungi and almond with regard to nutrient uptake by this plant have not yet been explored and studied in Iran. To examine the effects of mycorrhizal inoculation on nutrient uptake by economically important native almond genotypes in Chaharmahal va Bakhtiary Province, a factorial experiment consisting of a randomized complete design with three factors: almond genotypes (Mamaei, Rabee, Talkh, Sefid), phosphorus levels (0 and 150 kg P ha-1), and mycorrhizal treatment (almond inoculated with Glomus intraradices, Glomus mosseae and without inoculation) with three replications was conducted under greenhouse conditions for 4 months. Results showed that the concentrations and uptake of immobile nutrients such as P and Zn in both root and shoot of the plant were increased in mycorrhizal almond, whereas N, Fe, and Mn concentrations showed the reverse trends in the shoot part with an increase or no significant change in their uptake. Phosphorus and Zn concentrations in plant roots were increased, whereas root Cu and K concentrations did not show significant differences between mycorrhizal and non-mycorrhizal plants. Almond genotypes indicated significant differences in nutrient uptake, but the quantity and trend of uptake varied greatly among the nutrients. Results revealed that there was no significant difference between the two fungal species in affecting almond nutrition. Briefly, results imply that the influence of mycorrhizal fungi on almond nutrition may be different and much depends upon the elements involved and their distribution between the above and below ground components of almond, while fungal species had similar effects.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
بادام, همزیستی میکوریزایی, خاکهای آهکی و جذب عناصر غذایی
نویسندگان مقاله
فاطمه آقابابائی |
دانشجوی دکتری بیولوژی و بیوتکنولوژی خاک، دانشگاه شهرکرد
فایز رئیسی |
دانشیار گروه خاک، دانشگاه شهرکرد
حبیب اله نادیان |
استادیار دانشکده کشاورزی، دانشگاه رامین اهواز
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126478_d44f3094195dec6b1cb020b4abe258e6.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات