این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۵، شماره ۱، صفحات ۱۳-۲۱

عنوان فارسی بررسی اثرات مقادیر مختلف دی کلسیم فسفات بر جذب، کارایی مصرف فسفر و رشد ارقام و ژنوتیپ های گندم دیم
چکیده فارسی مقاله فسفر در خاک های آهکی به فسفات های کلسیم نا محلول تبدیل می‌شود وبا مصرف کودهای فسفره در این خاک ها، مقدار این ترکیبات افزایش می یابد. به منظور تعیین میزان کمی اجزاء فسفات در خاک های منطقه دیم مراغه با مدیریت های مختلف زراعی از روش استخراج متوالی اشکال فسفات استفاده شد، سپس جهت بررسی اختلاف ارقام و ژنوتیپ های گندم دیم در جذب و بهره وری فسفر از منبع دی کلسیم فسفات، آزمایشی به صورت فاکتوریل با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در شرایط گلخانه ای به مرحله اجرا در آمد، ده رقم و ژنوتیپ گندم دیم به شرح زیر: 1- سرداری، 2 – Sbn/1-64-199، 3 – آذر2، 4 - Pf82200/Sardari، 5 – Agosta/Safied 6- رصد یا Fenkang/15/Safied 7 -Anza/3/Pi//Nar/Hys/Sfied 8 - Ghazagestan-4 9-‍ 87Zhong291و10-5291karaj98 - 99 با چهار سطح دی‌کلسیم فسفات 0،80، 160 و320 میلی گرم در کیلوگرم خاک برای انجام آزمایش در نظر گرفته شد. نتایج این پژوهش نشان داد، میزان فسفات های کلسیم در مدیریت های زراعی مختلف متفاوت بودند به طوری که میزان فسفات های کلسیم در مدیریت های زراعی یونجه - گندم و نخود - گندم در مقایسه با مدیریت های زراعی دیگر بالاتر بودند. با افزایش میزان مصرف دی‌کلسیم فسفات در خاک، وزن ریشه، ساقه و برگ و جذب فسفر ارقام گندم افزایش یافت. ژنوتیپ ها و ارقام مختلف گندم در میزان وزن ساقه و برگ و ریشه، غلظت فسفر، جذب و بهره وری فسفر اختلاف معنی داری داشتند. ارقام سرداری و رصد یا Fenkang در مقایسه با ارقام و ژنوتیپ های دیگر، وزن ریشه بیشتری داشتند و متناسب با آن غلظت فسفر در ساقه و برگ و ریشه آنها بیشتر بود. ارقام آذر 2، Sbn ، Agostaدر مقایسه با ارقام و ژنوتیپ های دیگر از بهره وری بیشتر برای جذب فسفر برخور دار بودند، یعنی به ازای مقادیر فسفر جذب شده، توانستند وزن ساقه و برگ بیشتری تولید کنند. نتایج این آزمایش نشان داد. میزان اشکال فسفات در خاک های زراعی با مدیریت های مختلف زراعی، متفاوت است. با افزایش میزان مصرف دی کلسیم فسفات در خاک، میزان جذب فسفر و رشد ارقام گندم افزایش می یابد و توانایی ارقام و ژنوتیپ های گندم در استفاده از منبع دی کلسیم فسفات در رشد و جذب فسفر متفاوت است. ارقام و ژنوتیپ های با وزن زیاد ریشه، مقدار بیشتری فسفر را جذب کرده وبهره وری فسفر در آنها بیشتر بود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله فسفر، جذب، و کارآیی، رشد ارقام و ژنوتیپ های گندم،

عنوان انگلیسی Effects of Different Quantities of Di-Calcium –Phosphate on P Uptake, P-use Efficiency, and Growth of Different Wheat Genotypes
چکیده انگلیسی مقاله Phosphorus changes into the Ca-P fractions in calcareous soils. The quantities of these P fractions increase in these soils by P fertilizer application. To determine P fractions in Maragheh area soils under different managements, sequential P extraction method was used. In this study, P uptake, P-use efficiency, and growth differences of various wheat genotypes were investigated by applying four levels of Di-calcium phosphate (0, 80, 160 and 320 mg/kg soil) to ten wheat varieties and genotypes (ََSardari, Sbn/1-64-199, Azar2, Pf82200/Sardari, 5291 Karaj 98-99, Agosta/Safied, Fenkank/15/Safied, Anza/3/Pi//Nar/Hys/Sfied, 87Zhong291, Ghazagestan). The experiment was conducted in glasshouse conditions using factorial arrangement in completely randomized block design (CRBD), with three replications. The results showed that P fractions in different soil management systems differed significantly. Ca-P fractions were higher in forage-wheat and chickpea-wheat compared to the other treatments of soil management techniques. With higher amounts of Di-calcium phosphate in the soils, shoot and root weight and phosphorus uptake of different wheat varieties and genotypes increased significantly. All genotypes differed significantly in shoot and root weight, P uptake, P shoot and root concentrations, and P-use efficiency by using different quantities of Ca-P fractions. Sardari and Rasad or Fenkang had the highest root weight and, proportionally, higher P concentration in shoot and root compared to the other wheat genotypes. Azar2, Sbn, and Agosta had greater phosphorus use efficiency i.e produced more shoot and leaf for every unit of absorbed P, leading to increased shoot weight. The results suggest that the amount of P fractions differ in different soil management systems. With increasing Ca-P fraction, P uptake and growths of wheat genotypes and varieties increased. It was found that the wheat genotypes with higher root growth/weight absorbed more P and had enhanced P-use efficiency. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله فسفر, جذب, و کارآیی, رشد ارقام و ژنوتیپ های گندم

نویسندگان مقاله غلامرضا ولیزاده |
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه

حامد رضایی |
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب تهران

محمد احمد پور |
کارشناس آزمایشگاه خاکشناسی دانشگاه مراغه


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126455_0ac913ed0ffb54a5e0e99929791a4d0a.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات