این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۲۵، شماره ۱، صفحات ۲۳-۳۱
عنوان فارسی
توزیع پتاسیم، کلسیم، منگنز و روی در بـخشهای مختـلف سنبله و سنبلک ارقام گندم
چکیده فارسی مقاله
اطلاعات کمی درباره نحوه توزیع عناصر غذایی در بخشهای مختلف سنبله گندم در دسترس است. در حالیکه برای افزایش عملکرد دانه بدون تأثیر منفی بر کیفیت غذایی، داشتن این اطلاعات بسیار مهم است. در این پژوهش چگونـگی توزیع پتاسیم (K)، کلسیم (Ca)، منگنز (Mn) و روی (Zn) در بخشهای مختـلف سنبله (شامل بخشهای پائینی، میانی و بالایی) و همچنین در دانه های با وزن های متفاوت هر سنبلک (شامل دانه های بزرگ و کوچک) در طی روزهای پر شدن دانه بعد از گلدهی مورد بررسی قرار گرفت. این پژوهش در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه در سال زراعی 86-85 اجرا گردید. طرح آماری به کار رفته کرتهای خرد شده در قالب طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار می باشد. تیمارهای این آزمایش شامل تیمارهای کودی با سه سطح (0، 3 و 4 لیتر در هکتار) و دو رقم گندم مهدوی (دانه درشت) و فلات (دانه ریز) می باشد. غلظت عناصر پر مصرف پتاسیم و کلسیم و کم مصرف منگنز و روی در این آزمایش به ترتیب با دستگاههای طیف سنج و جذب اتمی اندازه گیری شد. نتایج این پژوهش نشان داد که سنگین ترین دانه ها در قسمت میانی سنبله و سبک ترین دانه ها در بخش بالایی محور سنبله قرار داشتند. به طوری که میانگین تعداد دانه های تشکیل شده در بخش میانی سنبله بیشتر از دو بخش پایینی و بالایی سنبله بود. غلظت عناصر پر مصرف و کم مصرف در بخشهای مختلف سنبله با وزن دانه همبستگی داشت. به طوری که غلظت این عناصر در بخشهای میانی سنبله بیشتر از بخشهای دیگر بود. غلظت منگنز و روی در طی دوره پر شدن دانه کاهش یافت. غلظت عناصر غذایی مورد مطالعه در دانه های کوچک و بزرگ هر سنبلک بیانگر کاهش معنی دار غلظت آنها با فاصله از محور سنبله بر روی سنبلک بود. این کاهش غلظت عناصر نسبت به موقعیت قرارگیری دانه ها در محور سنبلک در مقام مقایسه با محور سنبله بیشتر بود. در این آزمایش بین ارقام دانه درشت و دانه ریز تفاوت معنی داری از لحاظ توزیع عناصر غذایی در طول محور سنبله و سنبلک دیده نشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
گندم، کلسیم (Ca)، پتاسیم(K)، منگنز (Mn)، روی (Zn)،
عنوان انگلیسی
Distribution of K, Ca, Mn, and Zn in Different Parts of Spike and Spikelet in Wheat Cultivars
چکیده انگلیسی مقاله
Little information is known about nutrient distribution within different parts of spike of wheat, whereas this information is very important for increasing grain yield without negative effect on quality of grain. In this research, the distribution of two macronutrients (K and Ca) and two micronutrients (Mn and Zn) were investigated during grain filling period in bold and small grains in different parts of spike(P,M,D) in two wheat varieties having large grains (Mahdavi) and small grains (Falat). The research was conducted at the agricultural research farm of College of Agriculture in Islamic Azad University of Saveh during 2007-08 season. Statistical design was split plot and randomized complete block design with three replications. The treatments were three levels of nutrients as the main plot (0, 3 and 4 liter per hectare) and the aforementioned varieties of wheat in the sub plots. Concentrations of the macro- and micronutrients were measured by spectrometer and atomic absorption method, respectively. The results have shown the highest grain weight in the central part of spike as compared to the proximal and distal parts of spike. Number of grains in the central part of spike was more than the two other parts (distal and proximal). There was a positive correlation between grain weight and K, Ca, Mn, and Zn concentration in different parts of the spike. This relation was higher in the central part of spike as compared to the other two parts of spike. Concentration of Zn and Mn decreased during grain filling period. Grain nutrient concentration decreased as distance from the rachis increased. The magnitude of the reduction, however, varied by nutrients. In this study, different varieties did not show any difference in distribution of macro and micro nutrients in rachis as well as rachilla.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
گندم, کلسیم (Ca), پتاسیم(K), منگنز (Mn), روی (Zn)
نویسندگان مقاله
مسعود اسدی داشبلاغ |
کارشناس ارشد زراعت، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
داود ارادتمند اصلی |
عضو هیأت علمی (استادیار)، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
مجتبی یوسفی راد |
عضو هیأت علمی (استادیار)، دانشکده کشاورزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد ساوه
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126456_7e6f829397cff2120b018251df2737c7.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات