این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۴، شماره ۲، صفحات ۱۵۵-۱۶۳

عنوان فارسی اثرات تغییر تناوب های زراعی گندم- آیش و گندم - نخود به کشت ممتد گندم بر خصوصیات فیزیکی مرتبط با فاکتور فرسایش پذیری خاک
چکیده فارسی مقاله برای مطالعه اثرات تغییر تناوب­های زراعی متداول به کشت ممتد گندم بر فاکتور فرسایش پذیری خاک (K) در اراضی دیم کشاورزی، سه سری خاک سهند (فلونتیک هاپلوزربتس)، رجل آباد (تیپیک کلسیزرپتس) و داراب (کلسیک هاپلوزرپتس) در دیمزارهای منطقه مراغه- هشترود انتخاب گردید. سه تیمار تناوب زراعی شامل: کشت ممتد گندم (T1) گندم- نخود (T2) و گندم- آیش (T3) به مدت پنج سال زراعی از پاییز سال 1382 تا تابستان 1387 در مکان­های مورد نظر اعمال شدند. خرداد سال 1387 نمونه­های دست­خورده و دست­نخورده از مزارع تهیه شد. در نمونه­های تهیه شده، یکسری از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک مانند کربن آلی (OC)، آهک (CCE)، جرم مخصوص ظاهری (Db)، پایداری خاکدانه­ها (WAS)، سرعت نفوذپذیری (IR) و بافت اندازه­گیری شد. فاکتور فرسایش پذیری خاک با استفاده از رابطه رگرسیونی ارائه شده و پارامترهای اندازه­گیری شده، برآورد گردید. شاخص WASدر T3 (%54/71) به طور معنی­داری (05/0P<) بیشتر از T1 (% 89/58) و T2 (%24/59) و مقدار IR در T1 (cm hr-1 01/2) به طور معنی­داری (05/0P<) کمتر از T2 (cm hr-1 89/4) و T3 (cm hr-1 27/5) بود. فاکتور فرسایش­پذیری خاک به صورت معنی­داری (05/0P<) درT1 ( t h MJ-1 mm-100681/0) نسبت به T2 ( t h MJ-1 mm-1 00299/0) و T3 ( t h MJ-1 mm-1 00223/0) افزایش یافت. تیمارهای تناوب زراعی تأثیر معنی­داری بر مقادیر OC، CCE و Db نداشتند. بر اساس نتایج بدست آمده، تغییر تناوب­های زراعی گندم- آیش و گندم- نخود به کشت ممتد گندم در مزارع مورد مطالعه، سرانجام به افزایش روانآب و فرسایش خاک منجر شده و بنابراین اقدام درستی به نظر نمی رسد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پایداری‌خاکدانه‌ها، تناوب‌زراعی، فرسایش‌پذیری‌خاک، سرعت‌نفوذپذیری‌خاک و USLE،

عنوان انگلیسی Effects of Converting Wheat–Fallow and Wheat–Pea Rotation to Continuous Wheat on Soil Physical Properties Related to Soil Erodibility Factor
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the effects of conversion of the current crop rotations in dry-land wheat farming to continuous wheat on soil erodibility factor in dryland agriculture, three soil series, namely, Sahand (Fluventic Haploxerepts), Rajol Abad (Typic Calcixerepts) and Darab (Calcic­ Haploxerepts), were selected at Maragheh and Hashtroud regions, northwest of Iran. The treatments consisted of continuous wheat cropping (T1), wheat–chickpea rotation (T2), and wheat–fallow rotation (T3) and were executed for 5 cropping seasons from autumn 2003 to summer 2008. Disturbed and undisturbed soil samples were taken from the experimental sites on June 2008. Appropriate soil physical and chemical properties such as infiltration rate (IR), wet-aggregate stability (WAS), bulk density (Db), calcium carbonate equivalent (CCE), organic carbon (OC), and texture were measured by routine laboratory methods and the K-factor was estimated using the supplied regression equation. Soil IR in T1 (2.01 cm hr-1) was significantly (p< 0.05) lower than T2 (4.89 cm hr-1) and T3 (5.27 cm hr-1). Soil WAS in T3 (71.54%) was significantly (p< 0.05) greater than T1 (58.89%) and T2 (59.24%). Lowest K-factor mean (2.23 × 10-3 t h MJ-1 mm-1) was obtained for T3 treatment and was significantly (p< 0.05) lower than that of T1 treatment (6.81 × 10-3 t hMJ-1mm-1). The treatments did not havet any significant effect on OC, CCE, and Db. Based on the results obtained, the conversion of wheat–pea or wheat–fallow crop rotations to continuous wheat cropping system in dry-land agriculture in the regions studied may eventually lead to enhanced runoff and soil erosion and, therefore, it is not an appropriate practice. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله پایداری‌خاکدانه‌ها, تناوب‌زراعی, فرسایش‌پذیری‌خاک, سرعت‌نفوذپذیری‌خاک و USLE

نویسندگان مقاله مهدی رحمتی |
دانشجوی دکتری فیزیک و حفاظت خاک، دانشگاه تبریز

محمدرضا نیشابوری |
عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

شاهین اوستان |
عضو هیأت علمی دانشکده کشاورزی، دانشگاه تبریز

ولی فیضی اصل |
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم مراغه


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126629_a8a2aa632620ee32aa066a68b56e55b4.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات