این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۴، شماره ۱، صفحات ۱-۸

عنوان فارسی برهمکنش عناصر روی، آهن و منگنز در اندام های مختلف گندم
چکیده فارسی مقاله توازن عناصر غذایی در بافت­های گیاهی از بحث های مهم در علم تغذیه گیاهی می باشد. یکی از عوامل مهم برهم زننده توازن تغذیه­ای، برهمکنش بین عناصر در گیاه است. به منظور بررسی برهمکنش عناصر روی، آهن و منگنز باهم و تاثیر آن بر غلظت این عناصر در اندام­های مختلف گندم (Triticum aestivum L.)، یک تحقیق گلخانه­ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تکرار صورت گرفت. تیمارها شامل سه سطح روی (0، 40 و 80 میلی­گرم در کیلوگرم خاک)، سه سطح آهن و سه سطح منگنز (0، 15 و 30 میلی­گرم در کیلوگرم خاک) به ترتیب از منابع سولفات روی، سکوسترین آهن و سولفات منگنز بودند. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد روی بطور معنی­داری باعث افزایش غلظت آهن در ساقه (22/85 به 45/99 میلی­گرم در کیلوگرم) و کاهش آن در ریشه (از 4/171 به 7/159 میلی­گرم در کیلوگرم) و خوشه (از 95/55 به 56/52 میلی­گرم در کیلوگرم)­ گردید. از طرف دیگر، غلظت منگنز را در ریشه و ساقه کاهش و در خوشه افزایش داد. مصرف خاکی آهن، باعث کاهش غلظت روی و منگنز در خوشه (به ترتیب از 6/46 و 31/43 به 18/44 و 76/33 میلی­گرم در کیلوگرم) و ساقه (به ترتیب از 35/34 و 43/24 به 97/25 و 42/20 میلی­گرم در کیلوگرم) و افزایش غلظت آنها در ریشه گردید. مصرف منگنز باعث افزایش غلظت روی در ریشه و ساقه (به ترتیب از 41/57 و 29 به 21/59 و 28/31 میلی­گرم در کیلوگرم)، افزایش غلظت آهن در ساقه و خوشه (به ترتیب از 2/ 142 و 52 به 9/163 و17/55 میلی­گرم در کیلوگرم) و کاهش غلظت آهن در ریشه گردید. نتایج همچنین نشان داد که در مصرف توام این سه عنصر، مقدار انتقال روی از ریشه به خوشه بیش از دو عنصر دیگر بود. با توجه به نیاز بیشتر گندم به آهن و منگنز نسبت به روی، این امر می­تواند باعث برهم خوردن تعادل این عناصر در گیاه بخصوص در دانه گندم گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله برهمکنش، روی، آهن، منگنز، ریشه، ساقه، خوشه، گندم (Triticum aestivum L.)،

عنوان انگلیسی Zinc, Iron and Manganese Interactions in Various Organs of Wheat
چکیده انگلیسی مقاله A greenhouse factorial experiment, using completely randomized design, with four replications was carried out to investigate interactive effects of Zn, Fe and Mn in various wheat organs. Treatments consisted of three Zn levels (0, 40 and 80 mg kg-1 soil) in the form of ZnSO4.7H2O, three levels of Fe (0, 15 and 30 mg kg-1 soil) in the form of Fe-EDDHA and three levels of Mn (0, 15 and 30 mg kg-1) in the form of MnSO4.7H2O. Results showed that Zn treatments had a significant effect on concentration of these elements in wheat organs. Application of Zn increased Fe concentration significantly in stems (85.2 to 99.5 mg mg kg-1) and decreased iron in roots (171.4 to159.7 mg kg-1) and clusters (56.0 to 52.6 mg kg-1) of wheat. Zinc application also decreased Mn concentration in roots (75.2 to 72.7 mg kg-1) and stems (24.4 to 20.4 mg kg-1) and increased its concentration in clusters (16.2 to 28.6 mg kg-1). Soil application of Fe reduced Zn (46.6 to 43.3 mg kg-1) and Mn (44.2 to 33.8 mg kg-1) concentrations in clusters and stems (34.4 to 24.4 mg kg-1 for Zn and 26.0 to 20.4 mg kg-1 for Mn) and increased their concentration in roots significantly. Soil application of Mn had a significant effect on Mn concentration in clusters and roots of wheat. Mn application also resulted in an increase of Zn concentration in roots (57.4 to 59.2 mg kg-1) and stems (29.0 to 31.3 mg kg-1), increase of Fe concentration in stems (142.2 to 163.9 mg kg-1) and clusters (52.0 to 55.2 mg kg-1) and reduction of Fe concentration in roots of wheat. In integrated use of these three elements, Zn movement rate to clusters was higher than Fe and Mn. Considering the higher demands of plants for Fe and Mn than Zn, higher translocation of Zn to cluster, might disturb nutrient balance in plant tissues.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله برهمکنش, روی, آهن, منگنز, ریشه, ساقه, خوشه, گندم (Triticum aestivum L.)

نویسندگان مقاله نیکو حمزه پور |
دانشجوی دکتری خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

محمد جعفر ملکوتی |
استاد گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

عزیز مجیدی |
دانشجوی دکتری خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126524_c3a0edd2dcacf111b367c4de76d3a7e5.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات