این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 30 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۲۳، شماره ۲، صفحات ۱۴۹-۱۶۱
عنوان فارسی
پاسخ دانهالهای پسته رقم قزوینی (Pistacia vera cv. Ghazvini) به سطوح مختلف روی و کلرید سدیم
چکیده فارسی مقاله
به منظور بررسی تأثیر مقادیر متفاوت روی و سطوح مختلف شوری بر پارامترهای رشد و ترکیب شیمیایی دانهالهای پسته رقم قزوینی، یک آزمایش فاکتوریل با دو فاکتور، شامل شوری در پنج سطح (0، 800، 1600، 2400 و 3200 میلی گرم در کیلوگرم خاک از منبع کلرید سدیم) و روی در چهار سطح (0، 5،10 و 15 میلیگرم روی در کیلوگرم خاک از منبع سولفات روی) در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار در گلخانه اجرا شد. نتایج نشان داد که افزایش شوری خاک موجب کاهش شدید و معنی دار پارامترهای رشد گردید، به طوری که تیمار 3200 میلی گرم کلرید سدیم در کیلوگرم خاک موجب کاهش میانگین وزن خشک اندام هوایی، ریشه، ارتفاع گیاه و سطح برگ به ترتیب به میزان 33، 76، 14 و 35 درصد نسبت به شاهد گردید. همچنین در این سطح شوری کاربرد 10 میلیگرم روی در کیلوگرم خاک میانگین پارامترهای ذکر شده را به ترتیب 20، 71، 31 و 41 درصد افزایش داد. افزایش شوری خاک موجب کاهش معنی دار غلظت عناصر روی و کلسیم به ترتیب به میزان 48 و 30 درصد و افزایش بیش از هفت برابری غلظت سدیم در اندام هوایی شد. در ریشه بر عکس اندام هوایی با افزایش شوری غلظت روی از 56/17 در شاهد به 27/21 میلی گرم بر کیلوگرم در بالاترین سطح شوری رسید. غلظت کلسیم در اندام هوایی نیز تا سطح سوم شوری حدود 30 درصد افزایش یافت، لیکن با افزایش بیشتر شوری کاهش معنیدار حاصل کرد. کاربرد روی غلظت عناصر روی و کلسیم را در اندام هوایی به ترتیب حدود 60 و 34 درصد افزایش و غلظت سدیم در ریشه را حدود 20 درصد کاهش داد. شوری همچنین موجب کاهش معنی دار K/Na و Ca/Na در اندام هوایی و ریشه شد، لیکن کاربرد 10 میلیگرم روی در کیلوگرم خاک در سطح دوم شوری، نسبت Ca/Naدر اندام هوایی را حدود دو برابر افزایش معنیدار داد ولی بر نسبت K/Na تأثیر معنیداری نداشت.
کلیدواژههای فارسی مقاله
شوری، پسته (رقم قزوینی)، روی،
عنوان انگلیسی
Response of Pistachio Rootstocks (Pistacia Vera cv. Ghazvini) to Different Levels of Zinc and Sodium Chloride
چکیده انگلیسی مقاله
The objective of this study was to evaluate the effect of zinc and salinity levels on some growth parameters and chemical properties of Pistachio (cv. Ghazvini). A factorial greenhouse experiment was carried out as a completely randomized design with three replications. Treatments were 4 levels of Zn (0, 5, 10 and 15 mg kg-1 soil as ZnSO4.2H2O) and 5 levels of salinity (0, 800, 1600, 2400 and 3200 mg NaCl kg-1 soil) and their combinations. Results showed that growth parameters decreased with increasing soil salinity so that the treatment 3200 mg NaCl kg-1 soil resulted in the mean dry weight reduction of the shoot, root, plant’s height and the leaf area to the amounts of 33, 76, 14 and 35 percent respectively in comparison to control. Application of 10 mg zinc kg-1 soil increased an amount of 20, 71, 31 and 41 percent in the mentioned parameters respectively. With increasing salinity, shoot zinc and calcium concentrations significantly decreased by an amount of 48 and 30 percent, respectively, and shoot sodium concentration increased more than 7 times in comparison with the control treatment. As salinity increased, root zinc concentration increased from 17.56 in the control to 21.27 mg kg-1 in the highest salinity level. Shoot Ca concentration increased about 30 % at the third salinity level, but, at the highest salinity level, it was significantly reduced. Zinc application increased shoot zinc and calcium concentrations by, respectively, 60 and 34 % and reduced root Na concentration by 20 %. Also, salinity significantly decreased shoot and root K/Na and Ca/Na ratios, however, application of 10 mg zinc kg-1 soil significantly increased shoot Ca/Na ratio and had no significant effect on K/Na ratio.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
شوری, پسته (رقم قزوینی), روی
نویسندگان مقاله
مصطفی طالبی |
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد دانشگاه ولی عصر رفسنجان
وحید مظفری |
استادیار دانشگاه ولی عصر رفسنجان
احمد تاج آبادی پور |
استادیار دانشگاه ولی عصر رفسنجان
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126945_827ae62be9d1ff41469dba744090e154.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات