این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۳، شماره ۲، صفحات ۲۱۷-۲۲۸

عنوان فارسی تأثیر دو گونه از قارچهای میکوریز آربوسکولار در کاهش سمیت کادمیوم در گیاه گوجه فرنگی با سطوح مختلف فسفر
چکیده فارسی مقاله استفاده از آب فاضلابها ،برخی کودهای شیمیایی و حشره کشها در اراضی کشاورزی در سالیان اخیر سبب مشکلاتی مبنی بر تجمع فلزات سنگین در خاک و محصولات کشاورزی شده است. امروزه برای حل این معضل از روشهای بیولوژیک استفاده می شود.به همین دلیل در یک آزمایش گلخانه ای گیاه گوجه فرنگی رقم سلطان با سه عامل، سطوح فسفر شامل (40,20,0 میلیگرم فسفر در لیتر)، سطوح کادمیوم شامل (02/0 ،1،5 میلیگرم در لیتر) و تلقیح با قارچهای میکوریزی شامل (گلوموس اتونیکاتوم و گلوموس ورسی فرم) و همچنین بدون تلقیح قارچهای میکوریز بعنوان گیاه شاهد داخل ماسه استریل و طرح آزمایشی در قالب فاکتوریل بر پایه بلوکهای کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. نتایج تجزیه آماری نشان داد که اثر اصلی فسفر به طور معنی دار سبب افزایش درصد کلنیزاسیون ریشه به قارچهای میکوریز و سبب کاهش غلظت کادمیوم بخش ریشه، بخش هوایی و میوه گیاه شد. افزایش کادمیوم درصد کلنیزاسیون ریشه گیاه به قارچهای میکوریز را به طور معنی دار کاهش داده و غلظت کادمیوم بخش میوه، ریشه و بخش هوایی گیاه را نیز در سطح احتمال یک درصد افزایش پیدا کرد. اثر اصلی قارچ نه تنها اثر معنی داری مثبت روی درصد کلنیزاسیون ریشه گیاه به قارچهای میکوریز و غلظت کادمیوم بخش ریشه داشته بلکه اثر معنی دار منفی نیز روی غلظت کادمیوم میوه و بخش هوایی گیاه در سطح احتمال یک درصد داشت. اثرات متقابل قارچ × کادمیوم بر روی درصد کلنیزاسیون ریشه گیاه به قارچهای میکوریز، غلظت کادمیوم بخش میوه و بخش هوایی گیاه معنی دار شد (01/0> P). اثرات متقابل قارچ × فسفر هم در سطح احتمال یک درصد بر روی درصد کلنیزاسیون ریشه گیاه به قارچهای میکوریز معنی دار به دست آمد. اثرات متقابل کادمیوم × فسفر هم در سطح احتمال یک درصد بر روی غلظت کادمیوم بخش میوه و غلظت کادمیوم بخش هوایی گیاه معنی دار شد. بررسی روابط همبستگی بین پارامترهای مورد اندازه گیری نشان داد که درصد کلنیزاسیون ریشه گیاه به قارچهای میکوریز همبستگی منفی و معنی دار با غلظت کادمیوم بخش میوه و بخش هوایی گیاه داشت (05/0>P). همچنین همبستگی مثبت بین غلظت کادمیوم میوه با غلظت کادمیوم بخش هوایی و ریشۀ گیاه در سطح احتمال یک درصد مشاهده شد. غلظت کادمیوم ریشه گیاه نیز همبستگی مثبت با غلظت کادمیوم بخش هوایی گیاه داشت (01/0>P). با توجه به نتایج حاصل می توان با تلقیح قارچهای میکوریز در مکانهای آلوده به عناصر سنگین سمیت این عناصر را در گیاهان کاهش داد. همچنین می توان سطح دوم فسفر را که 20 کیلوگرم فسفر در هکتار کمتر از مقدار توصیه شده برای کشت گوجه فرنگی می باشد،بدون اختلال در کیفیت میوه و فعالیت قارچهای میکوریز در خاکهای زراعی بعد از آزمایش در مزرعه و گرفتن نتیجه مشابه توصیه نمود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله کادمیوم، قارچهای میکوریز، فسفر، گوجه فرنگی،

عنوان انگلیسی Effect of Two Species of VA Mycorrhiza on Reduction of Cadmium Toxicity in Tomato Plant Under Different Levels of Phosphorus
چکیده انگلیسی مقاله Recent use of wastewater, some chemical fertilizers, and pesticides at agricultural farms have caused problems such as accumulation of heavy metals in soil and agricultural products. One way to solve this problem is to use biologic methods. In a greenhouse experiment, tomato (C.V..Soltan) was inoculated with two species of VA mycorrhiza (Glomus verciform and Glomus etunicatum) or left uninoculated as control plants in sterilized sand. The plants were then treated with three levels of phosphorus (5,20,40 mg P/kg), and three levels of Cadmium (0.02,1,5 mgCd/L) . A factorial RB design was used with four replications. Statistical analysis indicated that the percentage of root length colonized (RLC) was increased significantly but Cd concentrations of root, shoot, and fruit was decreased significantly (P< 0.01) with phosphorus. Percentage of (RLC) was decreased significantly and Cd concentration of fruit, root, and shoot increased with increasing cadmium (P< 0.01). The main effect of Fungus not only had positive significant effect on percentage of(RLC) and Cd concentration of root, but also had negatively significant effect on Cadmium concentration of fruit and shoot (P< 0.01). The effectof (fungus * Cadmium) was significant on percentage of (RLC), (P< 0.01) and Cadmium concentration of fruit and shoot (P< 0.01). The effect of (Fungus * P) was significant on percentage of (RLC), (P< 0.01). The effect of (Cd * P) was significant on Cadmium concentration of fruit and shoot (P< 0.01). Correlation analysis between measured parameters indicated that percentage of (RLC) had negative correlation with cadmium concentration of fruit and shoot (P< 0.05). Also positive correlation was observed between Cd concentration of fruit with Cd concentration of shoot and root (P< 0.01). Cadmium concentration of root positively correlated with Cd concentration of shoot (P< 0.01). Considering these results, VA mycorrhiza inocolum may be used on polluted soils to reduce toxicity of heavy metals in plants. Second level of phosphorus, which is 20kg P/ha less than the recommended rate for tomato, can be recommended without any reduction in the quality of fruit or mycorhizal activity in tomato roots, but after farm testing.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله کادمیوم, قارچهای میکوریز, فسفر, گوجه فرنگی

نویسندگان مقاله پریسا علیزاده اسکویی |
استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند و عضو باشگاه پژوهشگران جوان؛

ناصر علی اصغرزاد |
دانشیار دانشگاه تبریز

حسین شریعتمداری |
دانشیار دانشگاه صنعتی اصفهان؛

احمد اصغرزاده |
هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی خاک وآب تهران

شهرام باغبان سیروس |
هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد مرند


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126952_bb215c7309cd69fef6a71344ecd44ab3.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات