این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۳، شماره ۱، صفحات ۲۳-۳۳

عنوان فارسی تأثیر نسبت‌های مختلف آمونیوم به نیترات و سطوح کلسیم بر رشد، غلظت عناصر غذایی و کیفیت گل رز
چکیده فارسی مقاله به منظور مطالعه تأثیر نسبت­های مختلف آمونیوم به نیترات و سطوح کلسیم بر رشد، غلظت عناصر غذایی و کیفیت گل رز (Rosa hybrida L.) در شرایط آبکشت، این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی با دو عامل نسبت آمونیوم به نیترات و کلسیم در محلول غذایی با چهار تکرار بر روی بوته­های گل رز رقم Vendetta از سال 1385 به مدت یک سال اجرا شد. سطوح عامل نسبت آمونیوم به نیترات شامل سه سطح 0:100، 25:75 و 50:50 و سطوح عامل کلسیم شامل دو سطح 6/1 و 8/4 میلی‌مولار بود. نتایج نشان داد به غیر از شاخص میزان کلروفیل برگ هیچ یک از شاخصهای رشد رویشی تحت تأثیر نسبت­های مختلف آمونیوم به نیترات و سطوح کلسیم کاربردی قرار نگرفتند. با افزایش نسبت آمونیوم به نیترات در محلول غذایی غلظت نیتروژن، فسفر و عناصر کم مصرف در قسمتهای مختلف گل رز افزایش و کلسیم و منیزیم کاهش یافتند. در حالی که افزایش غلظت کلسیم در محلول غذایی تأثیری بر غلظت نیتروژن، فسفر، آهن، مس و بور در قسمتهای مختلف گل رز نداشت اما منجر به افزایش معنی­دار غلظت کلسیم و همچنین کاهش معنی­دار غلظت پتاسیم، منیزیم، منگنز و روی در قسمت­های مختلف گل رز شد. در هر دو نوبت برداشت، افزایش نسبت آمونیوم به نیترات در محلول غذایی منجر به افزایش معنی­دار عملکرد گل رز شد اگرچه تفاوت معنی­داری بین نسبت­های 25:75 و 50:50 آمونیوم به نیترات دیده نشد. مطالعه شاخصهای کیفی گل در دوره پس از برداشت نشان داد با افزایش نسبت آمونیوم به نیترات در محلول غذایی تا نسبت 50:50، وزن تر ساقه گل­دهنده در پایان ماندگاری، قطر نهایی گل و همچنین ماندگاری دچار کاهش معنی­دار شدند. در حالی که افزایش غلظت کلسیم در محلول غذایی به 8/4 میلی مولار منجر به افزایش تمامی شاخصهای فوق در مقایسه با سطح 6/1 میلی مولار شد. بر اساس نتایج این تحقیق از نقطه نظر تولید اقتصادی و شاخصهای کیفی گل رز در مرحله پس از برداشت کاربرد 25 درصد کل نیتروژن مصرفی به شکل آمونیوم و همچنین 8/4 میلی مولار کلسیم برای تولید گل رز در شرایط آبکشت توصیه می­گردد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گل رز (Rosa hybrida L.)، نسبت آمونیوم به نیترات، کلسیم، رشد، عناصر غذایی، عملکرد، کیفیت،

عنوان انگلیسی Influence of Different NH4+/NO3- Ratios and Calcium Levels on Growth, Nutrients Concentration, and Quality of Rose Flower
چکیده انگلیسی مقاله This experiment was conducted to assess the effects of different NH4+/NO3- ratios and calcium levels on growth, nutrients concentration and quality of rose flower (Rosa hybrida L.). Statistical design was factorial in a randomized complete block with four replications. Rose plants cultivar Vandentta were grown with three NH4+/NO3- ratios (0/100, 25/75 and 50/50) in combination with two levels of calcium (1.6 and 4.8 mM) under hydroponic conditions. The results revealed that, except for leaf chlorophyll content index, none of the vegetative growth indices were affected by NH4+/NO3- ratios and calcium levels in the nutrient solution. Application of ammonium in the nutrient solution resulted in increasing N, P and micronutrients and decreasing Ca and Mg in different parts of rose flower, respectively. Also, N, P, Fe, Cu and B in the different parts of rose flower were not affected by increasing the Ca concentration in the nutrient solution. However, application of Ca resulted in increasing Ca and decreasing K, Mg, Mn and Zn in the different rose parts, respectively. At the two flower harvesting dates, yield increased significantly by application of NH4+. Also there was no difference between NH4+/NO3- ratios of 25/75 and 50/50 in the yield. However, rose quality indices during post harvest were affected significantly (P≤0.01) by the previous application of ammonium and calcium. Increasing NH4+/NO3- ratio up to 50/50 significantly reduced the weight of flowering stem at the end of vase life, as well as the flower diameter and also vase life; whereas, calcium application up to 4.8 mM significantly increased all these quality indices. On the basis of this experiment, in view of the economic and flower quality indices, the application of 25 percent of nitrogen as NH4+ and increasing level of calcium in the nutrient solution up to 4.8 mM are recommended for cut rose production in hydroponic conditions.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله گل رز (Rosa hybrida L.), نسبت آمونیوم به نیترات, کلسیم, رشد, عناصر غذایی, عملکرد, کیفیت

نویسندگان مقاله شهرام کیانی |
دانشجوی دکتری خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

محمد جعفر ملکوتی |
استاد گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

سید جلال طباطبایی |
دانشیار گروه علوم باغبانی دانشگاه تبریز

محسن کافی |
استادیار گروه مهندسی فضای سبز دانشگاه تهران


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126653_b1a16f522f92e68ef244124d3b4d735e.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات