این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۳، شماره ۱، صفحات ۳۵-۴۷

عنوان فارسی تأثیر برخی از ویژگی‌های خاک بر رشد، عملکرد و خندانی پسته در منطقه انار رفسنجان
چکیده فارسی مقاله پسته یکی از محصولات مهم صادراتی و استراتژیک کشور محسوب می‌شود و برای تولید پایدار این محصول، شناسایی عوامل موثر بر رشد آن ضروری است. تحقیق حاضر با هدف شناخت خاک‌‌های تحت کشت پسته و تأثیر خصوصیات این گونه خاک‌ها بر رشد، عملکرد و خندانی پسته انجام شد. بدین منظور، منطقه انار واقع در 75 کیلومتری شمال غرب رفسنجان در سال 1385 جهت مطالعه انتخاب گردید. بعد از مطالعات اولیه، باغ‌هایی که از نظر مدیریت، رقم، کیفیت آب و دور آبیاری، یکسان ولی از نظر رشد ظاهری، متفاوت بودند، انتخاب شدند. بدین ترتیب، شش باغ، انتخاب و هر باغ به دو قسمت مطلوب و نامطلوب تقسیم گردید. جهت مطالعات آماری، در هر قسمت، سه تکرار و در هر تکرار، سه درخت انتخاب شد. سپس، از دو عمق صفر تا 40 و 40 تا 80 سانتی‌متری در سایه انداز درختان، نمونه‌برداری خاک برای تعیین برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی صورت پذیرفت. عملکرد، درصد خندانی میوه، محیط تنه، طول سایه‌انداز و ارتفاع درختان نیز اندازه‌گیری شد. همچنین، در قسمت مطلوب و نامطلوب هر باغ، یک پروفیل حفر و تشریح گردید و رده‌بندی آنها تا سطح فامیل تعیین شد. نتایج نشان داد که شوری و رس زیاد، اثر منفی بسیار معنی‌داری بر عملکرد دارند. درصد رس با قطر تنه، طول سایه‌انداز و ارتفاع درختان و خندانی پسته نیز همبستگی منفی و معنی‌دار نشان داد. بنابراین، تهیه نقشه‌های شوری و بافت خاک برای مدیریت بهتر پسته در منطقه توصیه می‌شود. بر اساس نتایج تشریح پروفیل، پایداری خاک‌ها در حالت خشک در قسمت نامطلوب، سخت‌تر از قسمت مطلوب باغ بود. نتایج رده‌بندی خاک‌ها بیانگر این است که فامیل خاک، همیشه نمی‌تواند تفاوت خاک‌ها و تـأثیر آن‌ها را بر عملکرد پسته نشان دهد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله پسته، خصوصیات خاک، خندانی، عملکرد،

عنوان انگلیسی Impacts of Some Soil Properties on Growth, Yield, and Splitting of Pistachio in Anar Area, Rafsanjan
چکیده انگلیسی مقاله ‍‍‍‍‍‍Pistachio is one of the most important strategic and exportable crops in Iran; therefore, identification of the factors affecting its growth is necessary for its sustainable production. The objectives of this investigation were to identify the major soils under pistachio and to evaluate the effects of their characteristics on the growth, yield and splitting of pistachio. Anar region, located in 75 km northwest of Rafsanjan, was selected for this study in 2006. Gardens with the same management practices, pistachio cultivar, water quality, and irrigation interval that contained trees varying in growth status were sought. Finally, six gardens were chosen and each garden was divided into two parts: desirable and undesirable growth. In each part, three replicates and in each replicate three trees were selected. Soil sampling was done for 0-40 and 40-80 cm depths to analyze selected soil physical and chemical properties. Yield, fruit splitting, perimeter of trunk, length of shade cover and height of the trees were also determined for each replicate. In each part of the gardens, one soil profile was studied to determine soil classification up to the family level. Results showed that high salinity and clay content decrease pistachio yield significantly. Clay content had also showed a negative significant correlation with fruit splitting, diameter of trunk, length of shade cover and height of the trees. Therefore, preparation of soil salinity and texture maps are recommended for proper pistachio management. Results indicate that soil consistency in dry state of the parts with "undesirable" growth was harder than that of the parts with desirable growth. Also, soil classification information at the family level could not be used reasonably to distinguish the effects of different soil types on pistachio yield. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله پسته, خصوصیات خاک, خندانی, عملکرد

نویسندگان مقاله محمد حسن صالحی |
استادیار گروه خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

م‍ژده حیدری |
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد خاکشناسی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

عبدالرحمان محمدخانی |
استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه شهرکرد

سید جواد حسینی فرد |
عضو هیئت علمی مؤسسه تحقیقات پسته کشور


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126654_dbba4fa8bfb168ae9cc524782f46655f.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات