این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۲۲، شماره ۲، صفحات ۱۵۵-۱۶۳
عنوان فارسی
مقایسه ارقام مختلف گندم دیم در جذب رطوبت، فسفر و عملکرد
چکیده فارسی مقاله
کمبود فسفر یکی از عوامل محدود کننده رشد گیاهان در اغلب خاکها است که این کمبود از رسوب، تبادل و تغییر شکل فسفر ناشی میشود. بعلاوه کمبود رطوبت از عوامل دیگر در کاهش حلالیت، پخشیدگی فسفر و رشد ریشه بوده که منجربه کاهش جذب فسفر میگردد. لذا به منظور بررسی اختلاف ارقام گندم در میزان جذب رطوبت و فسفر و تولید عملکرد در استفاده از کود فسفره مصرفی در شرایط دیم، آزمایشی با تیمارهای مختلف ارقام گندم (سرداری، سبلان، آذر2، Ogosta/sefid، Fenkang15/Sefid و Pvn”A”/Bow”S”//Lira"S"/31 Shahi) در پایه بلوکهای کامل تصادفی در 4 تکرار و به مدت 3 سال زراعی ازسال 84-1381 در مؤسسه تحقیقات کشاورزی دیم اجرا شد. تغییرات رطوبت در اعماق مختلف خاک، اختلاف جذب فسفر، عملکرد دانه، کاه کلش، عملکرد بیولوژیکی، شاخص برداشت برای ارقام مختلف مورد بررسی قرار گرفت و نتایج نشان داد که رطوبت در اعماق 10-5 و 20-10 سانتیمتری بسته به زمان متغیر و برای ارقام مختلف این میزان رطوبت در اعماق مختلف متفاوت بود. ارقام گندم آذر 2 و سرداری در مقایسه با سایر ارقام گندم بیشترین جذب رطوبت از خاک و فسفر را داشتند و ارقام Ogosta و سبلان با ارقام آذر 2 و سرداری از لحاظ آماری در یک کلاس قرار گرفتند. ارقام آذر 2 و سرداری در مقایسه با رقم Fenkang میزان جذب فسفر بالاتری داشتند. بهطور مشابه با جذب رطوبت و فسفر، ارقام گندم آذر 2 و سرداری نسبت به سایر ارقام گندم بیشترین عملکرد دانه را داشتند و همچنین ارقام گندم آذر 2، سرداری، سبلان و Ogosta بالاترین رقم شاخص برداشت را در مقایسه با ارقام دیگر گندم داشتند. این مطالعه نشان میدهد واریتههای مختلف گندم در استفاده از رطوبت اعماق مختلف خاک، جذب فسفر و تولید عملکرد در شرایط دیم، تواناییهای متفاوتی دارند. ارقام گندم آذر 2، سرداری و Ogosta در مقایسه با سایر ارقام گندم مورد مطالعه در این پژوهش بیشترین قدرت جذب فسفر و تولید عملکرد بالاتری را در شرایط دیم داشتند.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ارقام گندم، جذب رطوبت، جذب فسفر، عملکرد دانه، دیم،
عنوان انگلیسی
Study on Differences of Wheat Varieties in Moisture, P Uptake and Grain Yield Under Dry Land Condition
چکیده انگلیسی مقاله
Soil phosphorus (P) deficiency is limiting plant growth factors in many soils. The deficiency resulted from P ion exchange, precipitation and transformation. Soil moisture deficiency also limits P uptake by reducing P diffusion and plant root growth. Since, the response of different wheat varieties and genotypes in P and soil moisture uptake and growth might differ. Therefore, differences of wheat varieties for moisture from different depths and P uptake were studied. In order to do this study, experiment was conducted with 6 wheat varieties )Sardari, Azar 2, Sabaln, Ogosta/sefid and Fenkang15/Sefid and Pvn”A”/Bow”S”//Lira"S"/31 Shahi) with randomized complete block design (RCBD) with four replications in Maragheh research station for three years (1380-1383). Soil moisture fluctuations for different wheat varieties in three replications were also determined for two different depths (5-10 and 10-20 cm root zone). Data of different varieties for moisture, P uptake, grain and straw yield were collected and analyzed in Genstat 5. The results showed that soil moisture contents differed significantly (P≤0.01) in two different soil depths 5-10 and 10-20 cm. Soil moisture level in 5-10 cm depth in morning measurement compared to afternoon were differed, which were higher than afternoon measurements. In addition, moisture content in root zone for different wheat verities varied. Wheat grain and straw yield, harvest index, P uptake were differed significantly (P≤0.01). Sardari, Azar 2 and Ogosta compared to other wheat varieties had greater moisture uptake, leading to increased P uptake grain yield. However, to some extent harvest index was different for wheat varieties. It can be concluded that soil moisture contents were differed for all wheat varieties. Wheat varieties in moisture uptake from different soil depths, and P uptake and grain yield varied. Sardari, Azar 2 and Ogosta had greater moisture and P uptake, and grain yield compared to B31 and Fankang varieties.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
ارقام گندم, جذب رطوبت, جذب فسفر, عملکرد دانه, دیم
نویسندگان مقاله
غلامرضا ولیزاده |
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات کشاورزی دیم
علی سالک زمانی |
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان آذربایجان شرقی
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126995_c8d8a27c90fbfbb6a6530bbf2bddfd3b.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات