این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۲۲، شماره ۱، صفحات ۸۳-۹۵

عنوان فارسی تأثیر همزیستی میکوریزی بر عملکرد و اجزاء عملکرد دو رقم نیمه مقاوم و مقاوم گندم در سطوح مختلف شوری
چکیده فارسی مقاله بیش از 4 میلیون هکتار از اراضی قابل کشت در کشور را خاکهای شور و قلیایی به خود اختصاص داده­اند. در این اراضی بدلیل کاهش آب قابل استفاده گیاه، سمیت یونی و کاهش قابل دسترس بودن عناصر غذایی، رشد و عملکرد گیاهان کاهش می‌‌‌­یابد. بخش قابل توجهی از این اراضی همه ساله به کشت گندم به عنوان مهمترین گیاه زراعی کشور اختصاص داده می‌‌‌­شود. بررسیهای صورت گرفته نشان می‌‌‌­دهد که مصرف کودهای شیمیایی برای محصولاتی مثل گندم و جو در شرایط شور از نظر اقتصادی مقرون به صرفه نمی‌‌‌­باشد و لذا می‌‌‌­بایستی بدنبال راهکارهایی دیگر بود. یکی از این راهکارها کمک به برقراری رابطه همزیستی میکوریزی بین ارقام مختلف گندم و گونه­های مختلف قارچهای میکوریزی می‌‌‌­باشد. به منظور برآورد پتانسیل این روش آزمون گلخانه­ای به صورت آزمایش فاکتوریل با سه سطح شوری 4، 8 و 12 dS/m از منبع دو نمک NaCl CaCl2، پنچ سطح تلقیح با قارچهای میکوریزی شامل شاهد، گونه­های گلوموس موسه (Glomus mosseae)، گلوموس اینترارادیسز(G. intraradices) ، گلوموس اتانیکاتوم (G. etunicatum) و یک تیمار مخلوط از این سه گونه و رقم چمران و لاین 9 از ارقام امید بخش آزمایشات شوری با مشخصات (Bank" S"/ Vee" S'' ) به ترتیب به عنوان نیمه مقاوم و مقاوم به شوری در قالب طرح کاملا تصادفی به اجراء در آمد. نتایج این تحقیق نشان داد که لاین 9 مقاوم به شوری در تمامی‌‌‌ سطوح شوری در نظر گرفته شده نسبت به رقم چمران دارای عملکرد و اجزاء عملکرد بیشتری می‌‌‌­باشد. استفاده از تیمارهای قارچی در هر دو رقم چمران و لاین 9 و بویژه در سطوح بالای شوری ( 8 و 12(dS/m عملکرد و اجزاء عملکرد گندم را نسبت به شاهد تلقیح نشده افزایش داد .(P< 0.01) همچنین از بین تیمارهای قارچی به کار گرفته شده، تیمار مخلوط سه گونه قارچ مورد استفاده در این تحقیق بیشترین تأثیر را در افزایش عملکرد و اجزاء عملکرد رقم چمران و لاین 9 نسبت به شاهد تلقیح نشده نشان داد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله گندم (Triticum aestivum L.)، شوری، قارچهای میکوریز آربسکولار، عملکرد و اجزاء عملکرد،

عنوان انگلیسی Evaluation of AM Fungi Effect on Yield and Yield Component of Two Wheat Cultivars at Different Levels of Salinity
چکیده انگلیسی مقاله More than 4 million hectars of arable land of the country is devoted to saline and alkaline soils. Ion toxicity and reduction of availability of water and nutrient elements in crop plants decrease grain yield and yield component. Major parts of the arable saline lands are devoted to strategic crop plants such as wheat and barely. Reports indicate that application of chemical fertilizer for increasing grain yield is not economically beneficial to farmers. Therefore, new approaches are needed to increase grain yield in this type of soils. One of the approaches in increasing grain yield is to provide a symbiosis relationship between various species of Vesicular Arbuscular Mycorrhiza Fungi and different wheat cultivars. The objective of this study was to clarify the role of mycorrhizal symbiosis on increasing grain yield and yield component of wheat cultivars grown under saline stress in controlled condition. A Completely Randomized experimental design was set up in three level of salinity treatments (4, 8, 12 dS/m) from both NaCl and CaCl2 sources, 5 levels of inoculations with arbuscular mycorrhizal fungal species [Glomus mosseae, G. intraradices, G. etunicatun, mixture of three mentioned species and a control (non inoculated)] on two salt tolerant and semi-tolerant wheat cultivars (promising line 9 [Bank “S”/vee “S”] and Chamran) in four replication under greenhouse condition at Karaj in 2006. Results showed that new salt tolerant wheat line 9 had higher grain yield compared with semi-tolerent Chamran wheat cultivar. Yield component such as kernel weight, kernel number per spike, kernel weight of spike and morphological characters such as spike length, dry weight of shoot and root were increased in Line 9 compared to chamran cultivar. Inoculation by mycorrhizal fungi species in both wheat cultivars, particulary under high levels of salinity stress, increased grain yield significantly (P 0.05). Compared to control treatment with no inoculation the highest grain yield and yield component obtained from the fungal mixture inoculation treatment
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله گندم (Triticum aestivum L.), شوری, قارچهای میکوریز آربسکولار, عملکرد و اجزاء عملکرد

نویسندگان مقاله باران مردوخی |
دانشجو سابق کارشناسی ارشد، گروه خاکشناسی دانشگاه تربیت مدرس

فرهاد رجالی |
استادیار پژوهش موسسه تحقیقات خاک و آب

محمد جعفر ملکوتی |
استاد دانشگاه تربیت مدرس

وفا مردوخی |
محقق، بخش تحقیقات غلات، موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_126988_dd32f56a2e2c8765f971ac1976497f81.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات