این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۱۹، شماره ۲، صفحات ۱۴۳-۱۴۹

عنوان فارسی بررسی اثرات باقیمانده فسفر و پتاسیم مصرف شده بر عملکـرد گندم درتناوب ذرت-گندم
چکیده فارسی مقاله این بررسی به منظورتعیین اثرات باقیمانده فسفر و پتاسیم مصرف شده در زراعت ذرت دانه ای بر عملکرد گندم از سال 1378 تا 1381 در مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد دزفول در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و یک کرت مقایسه ای در هر تکرار برای مقایسه اثرات کوددهی تازه فسفر و پتاسیم با اثرات باقیمانده کودهای فسفر و پتاسیم اجرا گردید.تیمارها شامل چهار سطح فسفر (صفر،60، 120 و 180 کیلوگرم P2O5 در هکتار از منبع سوپرفسفات تریپل) و چهار سطح پتاسیم (صفر، 100‌، 200 و 300 کیلوگرمK2O در هکتار از منبع سولفات پتاسیم) بودند که قبل از کشت ذرت مصرف شدند. نتایج نشان داد که اثرات باقیمانده فسفر بر افزایش عملکـرد دانه و وزن هزار دانه گندم از نظر آماری در سطح یک درصد معنی دار گردید. در صورتیکه اثرات باقیمانده پتاسیم فقط بر عملکرد دانه در سطح پنج درصد معنی دار شد. هر چه میزان بیشتری از کودهای فسفر و پتاسیم در کشت قبل (ذرت) مصرف گردید، اثرات مثبت باقیمانده آنها بر عملکـرد و وزن هزار دانه گندم نیز بیشترشد. همچنین اثرات باقیمانده برای هر سطح کود مصرفی بر عملکرد دانه و وزن هزار دانه نسبت به کرت شاهد (بدون مصرف فسفر و پتاسیم) بیشتر بود. عملکرد دانه گندم (6/4 تن در هکتار) ناشی از کوددهی تازه فسفر و پتاسیم در کرت های مقایسه ای تقریباً برابر با عملکرد حاصل (91/4 تن در هکتار) از اثرات باقیمانده بالاترین سطح فسفر و پتاسیم (180 و 300 کیلوگرم در هکتار P2O5 وK2O در هکتار) بود. از طرفی اختلاف بین عملکرد دانه گندم حاصل از کوددهی تازه فسفر و پتاسیم (100 و150 کیلوگرم در هکتار به ترتیب سوپرفسفات تریپل و سولفات پتاسیم) در کرت های مقایسه‌ای و شاهد بیش از یک تن در هکتار بود (60/4 تن در هکتار در مقابل53/3 تن در هکتار) .بنابراین، بر اساس نتایج بدست آمده از این آزمایش مصرف کودهای فسفر و پتاسیم در زراعت ذرت دانه‌ای می‌تواند بخشی از نیازهای تغذیه‌ای کشت بعد (گندم) را تأمین نموده که این امر لزوم توجه به آزمون خاک قبل از کشت گندم و پرهیز از توصیه‌های کودی عمومی را نشان می‌هد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اثرات باقیمانده فسفر و پتاسیم، تناوب ذرت – گندم،

عنوان انگلیسی The Residual Effects of P and K-fertilizers on the Yield of Wheat in Rotation with Maize
چکیده انگلیسی مقاله This study was conducted to determine the residual effects of P and K fertilizers applied to maize on the yield of wheat in rotation with maize during 1999-2002 at Safi-abad Agicultural Research Center, Dezful. The experimental design was a randomized complete block with three replications and a comparative plot for comparing the effects of fresh P and K fertilization with the residual effects of P and K in each replication. The treatments were four P fertilizer levels(0, 60, 120 and 180 kg/ha P2O5 as TSP) and four K fertilizer levels(0, 100 , 200 and 300 kg/ha K2O as SOP) , which were applied prior to maize planting. The results showed that the residual effect of P on the grain yield and the thousand kernel weight was significant at 1% level, while K residual effect on the grain yield was significant at 5% level. Also,whenever more fertilizer was applied in previous planting, the residual effects of P and K on the grain yield and the thousand kernel wieght increased. Also,the residual effect for each fertilizer level on the grain yield and the thousand kernel weight was greater than control plot which received no P and K before cultivation. The grain yield (4.60 tons/ha) resulting from the fresh P and K fertilizer in comparative plots was nearly equal to the grain yield (4.91 ton/ha) obtained with the residual effect of the highest P and K fertilizer levels (180 and 300 kg/ha P2O5 and K2O). The differwnce between the grain yield of fresh fertilization (100 and 150 kg/ha TSP and SOP, respectively) and the control plots was more than 1 ton/ha (4.6 vs 3.53 ton/ha). Therefore, application of P and K fertilizers in maize can provide some of the nutritional requirments of the next crop(wheat). This finding emphasizes the importance of soil testing rather than the application of a general fertilizer recommendations in wheat-corn rotations 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اثرات باقیمانده فسفر و پتاسیم, تناوب ذرت – گندم

نویسندگان مقاله کامران میرزاشاهی |
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی صفی آباد


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_127438_88d839c21fe17dfb1eecdcc33b703958.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات