این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش های خاک، جلد ۱۹، شماره ۱، صفحات ۱-۷

عنوان فارسی تأثیر سطوح مختلف پتاسیم و عناصر کم‌ مصرف بر روی عملکرد ارقام پیشرفته گندم نان
چکیده فارسی مقاله به منظور بررسی‌ کاربرد مقادیر‌ مختلف‌ پتاسیم به همراه عناصر کم مصرف برعملکرد سه‌ رقم‌ گندم(Triticum aestivum L.)‌ مهدوی (M-70-12)، شیراز (M75-10) و پیشتاز (M-75-7) این‌ تحقیق‌ با 6 تیمارکودی در دو سال زراعی 79-78 و80-1379 در خاکهای کرج بافت سبک انجام گرفت. تیمار اول= مصرف کود مطابق عرف زارعین (اوره + سوپر فسفات تریپل)؛ تیمار دوم= تیمار اول + مصرف پتاسیم بر مبنای آزمون خاک از منبع سولفات پتاسیم؛ تیمار سوم= تیمار اول + مصرف پتاسیم دو برابر توصیه کودی از منبع سولفات پتاسیم؛ تیمار چهارم= تیمار اول + کودهای محتوی عناصر کم مصرف؛ تیمار پنجم= تیمار دوم + کودهای محتوی عناصر کم مصرف و تیمار ششم= تیمار سوم + کودهای محتوی عناصر کم مصرف. در این مطالعه از طرح کرتهای خرد شده با 54 واحد استفاده گردید. نسبتهای مختلف کودی در کرتهای فرعی و ارقام گندم در کرتهای اصلی قرار گرفتند. اوره‌ به‌ مقدار 300 کیلوگرم‌ درهکتار، فسفات‌ آمونیم‌100 کیلوگرم‌ در هکتار و سولفات پتاسیم‌ در دو مقدار K1250 و K2 500 کیلوگرم‌ در هکتار مصرف‌ گردید. کودهای محتوی عناصر کم مصرف شامل روی‌، منگنز، آهن، مس‌ و بور براساس‌ آزمون‌ خاک‌ مصرف‌ گردید. عملکرد گندم اندازه گیری شده و نتیجه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. باتوجه‌ به‌ نتایج‌ بدست‌ آمده در سال اول رقم پیشتاز در تیمار چهارم بهترین عملکرد دانه (5700 کیلوگرم در هکتار) را داشت. از لحاظ وزن‌ کل‌ اندام‌ هوائی‌ نیز رقم پیشتاز بهترین‌ بود ولی‌ ما بین‌ سه‌ رقم ‌اختلاف‌ معنی‌ داری‌ در سطح‌5 درصد مشاهده نگردید. در سال دوم بیشترین عملکرد کل در رقم مهدوی (6660 کیلوگرم در هکتار) از تیمار سوم، در رقم‌های پیشتاز و شیراز به ترتیب 8550 و8610 کیلوگرم در هکتار از تیمارهای دوم و سوم عاید گردید که در سطح 5% با شاهد اختلاف معنی‌داری نشان داد. در سال دوم بهترین‌ تیمار کودی‌در رابطه با درصد پروتئین (84/14) در رقم شیراز با تیمار دوم و در رقم مهدوی با تیمار ششم (57/14) و در رقم پیشتاز (53/13) با تیمار پنجم بدست آمده با توجه به میانگین نتایج دو ساله مشاهده ‌گردید که ارقام مختلف عکس العمل‌های متفاوتی را نسبت به عناصر غذایی از خود نشان دادند. بنابراین موضوع کودپذیری ارقام مختلف باید بیشتر مورد توجه قرار گیرد و در هر حال رعایت اصول مصرف بهینه کودی در تمامی ارقام پیشرفته گندم الزامی است. انجام تحقیقات بیشتر در این زمینه برای انتخاب کاراترین رقم در خاکهای بافت سبک پیشنهاد می شود.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله ارقام، گندم، پتاسیم، کم مصرف، عملکرد، درصد پروتئین،

عنوان انگلیسی The Effect of Potassium and Micronutrients on the Yield and Quality of Wheat
چکیده انگلیسی مقاله To evaluate the effects of different amounts of potassium combined with micronutrients on 3 varieties of wheat, an experiment with 6 fertilizer treatments and three replications was conducted. The three varieties were V1= Mahdavi (M-70-12), and V2=Shiraz (M-75-10), and V3=Pishtaz (M-75-71). The six fertilizer treatments were as follows: T1=NP, T2= T1+ K1 (based on soil test), T3= T1+ K2 (twice the soil test), T4= T1+Micro, T5= T2+Micro, T6= T3 +Micro. The 18 treatments, including 6 fertilizer treatments and 3 varieties of wheat, were replicated three time adding up to a total of 54 plots. Split plot design was used. The main plot consisted of different varieties, and the subplots of different fertilizer treatments. 300 kg/ha of urea, 100 kg/ha of ammonium phosphate and two levels of potassium sulfate, K1=250 kg/ha and K2= 500 kg/ha were used. Micronutrents, including Cu, Zn, Mg, Fe and B were also used as required on the basis of soil tests. The results were analyzed statistically showing that with the first year’s experiment on V3 using T4 produced the highest grain yield (5700 kg/ha). V3 also topped other varieties in total weight of grain but no significant differences existed between the different varieties at 5% level. In the second year, the highest total yield was obtained with V1/T3(6660 kg/ha). The total yield for V3/T2 and V2/T3 were 8550 and 8610 kg/ha, respectively. Regarding the grain protein concentration (GPC),the best GPC, (14.84%) was obtained with V2/T2. The GPC of V1/T6 and V3/T5 were 14.57% and 13.53%, respectively. Considering the two years, results with respect to variety effect, it can be concluded that the different varieties have different responses to potassium and micronutrients. Further research is needed in this regard. 
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله ارقام, گندم, پتاسیم, کم مصرف, عملکرد, درصد پروتئین

نویسندگان مقاله محمد لطف‌اللهی |
هیأت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب

محمد جعفر ملوتی |
استاد دانشگاه تربیت مدرس

کامبیز بازرگان |
عضو هیأت علمی موسسه تحقیقات خاک و آب


نشانی اینترنتی https://srjournal.areeo.ac.ir/article_127243_0cd79bc709af9dc6493727c46b6d5ea3.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات