این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۱۹، شماره ۱، صفحات ۱۱۳-۱۲۱
عنوان فارسی
اثر روی و شوری بر رشد، ترکیب شیمیایی و بافت آوندی گندم
چکیده فارسی مقاله
به منظور بررسی اثر شوری و روی بر رشد، ترکیب شیمیایی و تغییرات بافت آوندی در ساقه گندم(Triticum aestivum L.) تعداد 20 نمونه خاک از مناطق مختلف استان خراسان انتخاب گردید. سپس طی آزمایش گلخانهای بصورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار اثر مصرف صفر و 10 میلیگرم در کیلوگرم روی بصورت سولفات روی (ZnSO4.7H2O) و دو سطح شوری صفر (آب مقطر) و 100 میلیمول بر لیتر (معادل dS m-113) محلول تهیه شده از NaCl + CaCl2 با نسبت اکیوالان یکسان بر روی گندم مطالعه گردید. نتایج نشان داد که بطور میانگین وزن خشک اندام هوایی با افزایش مصرف روی به میزان 3/8 درصد زیاد گردید، در حالی که شوری موجب کاهش وزن خشک به میزان 5/61 درصد شد. مصرف روی در شرایط شور توانست، وزن خشک اندام هوایی را 5/4 برابر بیش از شرایط غیر شور افزایش دهد. شوری وزن خشک ریشه را نیز بطور معنیداری کاهش داد. در مقابل مصرف روی اگرچه وزن ریشه را به میزان 3/4 درصد افزایش داد ولی این تغییر معنیدار نبود. علاوه براین غلظت و جذب روی در اندام هوایی گندم بر اثر مصرف روی افزایش و با شوری کاهش یافت. شوری همچنین موجب گردید تا از غلظت پتاسیم و کلسیم به میزان 60 و 8/56 درصد در اندام هوایی کاسته گردد. غلظت سدیم با افزایش شوری 56 درصد زیاد گردید، ولی با مصرف روی در حدود 44 درصد کاهش یافت. روی همچنین با محدود نمودن جذب سدیم، نسبت K+/Na+ و Ca2+/Na+ را در اندام هوایی افزایش داد. از طرفی شوری موجب تغییرات ساختمانی در ساقه و بافت آوندی گیاهان تحت تنش شد، بطوری که بر اثر شوری دستجات آوندی کمتر و از اندازه آن نیز کاسته شد، ولی مصرف روی تشکیل دستجات آوندی را در گیاهان تحت تنش شوری بهبود داد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
گندم، روی، شوری، دستجات آوندی،
عنوان انگلیسی
The Effects of Zinc and Salinity on Growth, Chemical Composition and Vascular Tissues of Wheat
چکیده انگلیسی مقاله
To investigate the salinity and zinc (Zn) effect on growth, chemical composition and vascular tissues in wheat (Triticum aestivum) stem, twenty calcareous soil samples were collected from different regions of Khorasan Province, Iran. A factorial pot experiment was carried out as a randomized complete block design with three replications. Treatments were two levels of salinity (0 and 100 mM prepared with the same equivalents of NaCl and CaCl2) and two levels of Zn(0 and 10 mg kg-1 ). The results showed that shoot dry matter increased with Zn application (8.3%), but decreased with salinity (61.5%). Application of 10 mg kg-1 Zn, increased shoot dry matter by 4.5 fold in saline condition as compared with to non-saline conditions. Salinity decreased root dry matter significantly. Zn application increased root dry matter (4.3%), but it was not statistically significant. Shoot/root ratio was enhanced with increasing salinity and Zn level. Zn application increased Zn concentration and uptake in shoot, but salinity reduced them. Na+ concentration increased in plants under salinity stress (56%), while it was lowered with application of Zn (44%). K+/Na+ and Ca2+/Na+ ratios in shoots increased with Zn application . Salinity induced structural changes in stem. Fewer xylem vessels with smaller size were observed in stressed plants. Zn improved growth and enhanced vascular tissues in comparison with stressed plants grown at the same salinity. level
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
گندم, روی, شوری, دستجات آوندی
نویسندگان مقاله
پیمان کشاورز |
عضو هیأت علمی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان
محمد جعفر ملکوتی |
استاد دانشگاه تربیت مدرس
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_127427_33873a66998de1ca9c086c58c123e282.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات