این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
پژوهش های خاک
، جلد ۱۹، شماره ۱، صفحات ۱۲۳-۱۲۸
عنوان فارسی
اثر مقادیر آب آبیاری در دو روش سطحی و قطرهای بر عملکرد و صفات کیفی خرمای پیارم
چکیده فارسی مقاله
این تحقیق در سالهای 1374 لغایت 1379 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی حاجی آباد بر روی درختان نخل پیارم (شش ساله) با فواصل کاشت 8×8 متر در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی بصورت فاکتوریل شامل 4 تیمار 4 درختی و در سه تکرار با دو روش آبیاری (آبیاری سطحی وآبیاری قطرهای) و دو میزان مصرف آب (75% و100% تبخیر تجمعی از تشتک کلاس A) جمعاً برروی 48 اصله نخل به اجرا در آمد. تیمارها عبارتند ازA1 : سیستم آبیاری قطرهای میزان آب معادل 75% تبخیرتجمعی ازتشتک کلاس A، A2: سیستم آبیاری سطحی میزان آب معادل 75% تبخیرتجمعی از تشتک کلا س A ،B1: سیستم آبیاری قطرهای میزان آب معادل 100% تبخیرتجمعی از تشتک کلاس A، B2: سیستم آبیاری سطحی میزان آب معادل 100% تبخیرتجمعی از تشتک کلاسA. دور آبیاری در روش قطرهای یک روز در میان و در روش سطحی هفتهای یک بار در نظر گرفته شد. میزان آب مورد نیاز با استفاده از تبخیر از طشتک محاسبه و توسط کنتور حجمی در اختیار درختان قرار گرفت، عملکرد هر درخت و صفات کیفی میوه از قبیل pH، بریکس (TSS)، درصدهای اسیدیته قابل تیتراسیون، قند احیاء کننده، قند کل، ساکارز، رطوبت و ماده خشک در تیمارهای مختلف اندازهگیری شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اگر چه در تیمارهای مختلف میزان آب مختلفی در اختیار درختان قرارگرفت، ولی از لحاظ عملکرد و صفات کیفی میوه اختلاف معنیداری بین تیمارها وجود نداشت و فقط در درصد اسیدیته قابل تیتراسیون بین تیمارها اختلاف معنیداری در سطح 1% وجود داشت. میزان متوسط آب مصرفی سالیانه در تیمار 1 A درمرحله رشد رویشی معادل 7/23متر مکعب و در مرحله زایشی معادل 65/42 متر مکعب به ازاء هر درخت بوده که کمترین میزان مصرف را در بین تیمارها داشته است .میزان متوسط آب مصرفی سالیانه در تیمار B2 به روش آبیاری سطحی در مرحله رشد رویشی معادل 46/57 متر مکعب و در مرحله رشد زایشی معادل 45/100 متر مکعب بازاء هر درخت بود. بنابر این نتیجه میشود که مصرف آب در تیمار1 A به روش قطرهای کمتر از نصف مصرف آب در روش سطحی بوده است در حالیکه از لحاظ آماری اختلاف معنیداری بین عملکرد محصول خرما وجود نداشت بنابر این در شرایط آزمایش آبیاری به میزان 75% تبخیر تجمعی از تشتک و به روش قطرهای بهترین نتیجه را داشته است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
آبیاری قطرهای، آبیاری سطحی، خرما، خرمای پیارم، صفات کیفی میوه،
عنوان انگلیسی
Effects of Water Use Consumption in Drip Irrigation and Surface Irrigation Methods on Yield and Quality Characteristics of Date Palm (C.V piarom)
چکیده انگلیسی مقاله
This study was carried out on six-year-old Date palm (c.v Piarom) in Iran (Hormozgan province) from 1996-2001.In this study, two rates of water use and two irrigation systems were compared in a randomized complete block design (RCBD) in a factorial arrangement with three, where each treatment consisted of four date palm trees. The following four treatments were tested: A1= drip irrigation method; A2= surface irrigation method; B1= water use based on 75% evaporation of class A pan; B2= water use based on 100% evaporation of class A pan. The rate of water use was calculated based on ETP class A pan method by the following formulas:ETo= Ep ×KpETc= ETo × KcI=ETc × S / ŋ Eto = Reference evapotranspiration Ep = Pan evaporation; Kp = Pan coefficient Kc = crop coefficient I = Irrigation requirement S = surface ETc = Crop evapotranspiration Ŋ= efficiency of irrigation system. Irrigation interval in drip irrigation was two days and in surface irrigation, weekly. The results showed that there were no significant effects of treatments on the yield or quality of fruit such as pH, TSS, total sugar, reducing sugar, sucrose, moisture percentage, or dry matter percentage. The results of this study showed that water requirement in drip irrigation method based on 75% evaporation of class A pan, drip irrigation method based on 100% evaporation of class A pan, surface irrigation method based on 75% evaporation of class A pan, and surface irrigation method based on 100% evaporation of class A pan were equal to 23.7, 42.65, 57.46, 100.45 m3/tree/year, respectively. Also the results showed no significant effects of treatments on the yield or quality of fruit except for titration acidity that was (significant at P< 0.01).So due to many advantages of drip irrigation method such as more efficient use of water, low cost, easy- to -schedule management, easy to automate, etc; it is recommended as the best irrigation method for date palm plantation in southern Iran.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
آبیاری قطرهای, آبیاری سطحی, خرما, خرمای پیارم, صفات کیفی میوه
نویسندگان مقاله
عبدالحمید محبی |
عضو هیأت علمی مؤسسه تحقیقات خرما ومیوه های گرمسیری کشور، اهواز
نشانی اینترنتی
https://srjournal.areeo.ac.ir/article_127428_88caa77537880b75ee384ef95b34dd8c.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات