این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات آب و خاک ایران، جلد ۵۳، شماره ۹، صفحات ۲۱۲۳-۲۱۴۰

عنوان فارسی بررسی اثر بیوچار کنوکارپوس بر عملکرد و بهره‌وری مصرف آب سورگوم علوفه‌ای در شرایط محدودیت کمی و کیفی آب
چکیده فارسی مقاله زهاب‌های شور به عنوان یک معضل شناخته می‌شوند، ولی با ایجاد رویکردهای مدیریتی، زهاب می‌تواند با جبران محدودیت منابع آب، همراستا با توسعه پایدار شود. بیوچار یک ماده افزودنی به خاک و رویکردی مدیریتی در کشاورزی است. در این تحقیق اثر سطوح مختلف هدایت الکتریکی آب آبیاری (5/2، 5 و 10 dSm-1، S1، S2 و S3)، بیوچار (صفر، 1 و 2درصد، B0، B1 و B2) و تامین نیاز آبی (60،80، 100 و 120درصد،M1، M2، M3 و M4) به صورت آزمایش فاکتوریل اسپیلت پلات در زمان در قالب بلوک کامل تصادفی، در سه تکرار طی سال‌های 1398 و 1399 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهید چمران اهواز بر عملکرد و بهره‌وری آب سورگوم علوفه ای در سه چین بررسی گردید. نتایج نشان داد، اثر سطوح مختلف و اثرات متقابل آن‌‌ها، بر عملکرد و بهره‌وری مصرف آب در سطح یک درصد معنی‌دار است. بیش‌ترین و کمترین عملکرد تازه در تیمار B2S1M4 و B2S3M1 (52/135 ،52/20 تن در هکتار) حاصل گردید. کمترین بهره‌وری آب علوفه تازه و خشک در تیمار B2S3M3 با مقادیر 5/2 و 91/0 کیلوگرم بر متر مکعب بدست آمد. تیمار B2S1M3 و B2S1M2 بیشترین بهره‌وری آب تازه و خشک علوفه را به ترتیب 54/10 و 4/4 کیلوگرم بر متر مکعب را داشتند. در شرایط آبیاری با آب‌ شور عملکرد و بهره‌وری علوفه تازه به مقدار بیوچار حساس است، به شکلی که در تامین 100درصد نیازآبی با آب شور (10dSm-1)، افزودن 1 و 2 درصد موجب تغییر 6/2+ و 7/4-درصد در عملکرد و 9/1+ و 2/5-درصد در بهره‌وری مصرف آب علوفه تازه گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله زه آب،اهواز،کم آبیاری،رویکرد مدیریتی،

عنوان انگلیسی Investigating the Effect of Conocarpus Biochar on the Yield and Water Efficiency of Fodder Sorghum under Conditions of Quantitative and Qualitative Water Limitation
چکیده انگلیسی مقاله Saline drainage water are known as a problem, but by creating management approaches, drainage water can be made in line with sustainable development by compensating for the limitation of water resources. Biochar is a soil additive and a management approach in agriculture. In this research, the effect of different levels of irrigation water salinity (2.5, 5 and 10 dSm-1, S1, S2 and S3), biochar (zero, 1 and 2%, B0, B1 and B2) and water supply (60, 80, 100 and 120%, M1, M2, M3 and M4) in the form of factorial split plot experiment in time in the form of randomized complete block, in three replications during the years 2018 and 2019 in the research farm of Shahid Chamran University of Ahvaz, on yield and water efficiency Fodder sorghum was investigated in three harvests. The results showed that the effect of different levels and their interaction effects on the yield and efficiency of fresh and dry sorghum water consumption is significant at the level of 1%. The highest and lowest fresh yields were obtained in B2S1M4 and B2S3M1 treatment (20.52, 135.52 t ha-1). The lowest fresh and dry water productivity of fresh and dry fodder was obtained in B2S3M3 treatment with values of 2.5 and 0.91 kgm-3. Treatments B2S1M3 and B2S1M2 had the highest productivity of fresh and dry fodder water, 10.54 and 4.4 kgm-3, respectively. In irrigation conditions with saline water, the yield and productivity of fresh fodder is sensitive to the amount of biochar, in such a way that in supplying 100% of the water requirement with saline water (10 dSm-1), adding 1 and 2% causes a change of +2.6% and -4.7% in performance and +1.9% and -2.5% in the efficiency of fresh fodder water consumption.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله زه آب,اهواز,کم آبیاری,رویکرد مدیریتی

نویسندگان مقاله محمد مریدسادات |
دانشجوی دکتری آبیاری و زهکشی دانشکده مهندسی آب و محیط زیست دانشگاه شهید چمران اهواز

امیر سلطانی محمدی |
گروه مهندسی آب، دانشکده مهندسی علوم آب، دانشگاه شهیدچمران اهواز

سعید برومندنسب |
دانشگاه شهید چمران اهواز دانشکده مهندسی علوم آب

پیتر وان اوئل |
گروه مدیریت منابع آب، دانشگاه واگنینگن، هلند


نشانی اینترنتی https://ijswr.ut.ac.ir/article_91212_b23672f7c89b6db8272b04f198a65b2b.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات