این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
تحقیقات دامپزشکی، جلد ۷۷، شماره ۴، صفحات ۲۲۹-۲۳۸

عنوان فارسی حفظ پارامترهای کیفی اسپرم خروس با افزودن ترکیبات کلسیمی به رقیق کننده لیک به مدت ۷۲ ساعت
چکیده فارسی مقاله زمینۀ مطالعه: ذخیره سازی منی پرند‌گان در دمای 4 درجه سانتی‌گراد باعث کاهش تحرک اسپرم و افت کیفیت مایع منی می‌شود.هدف: تعیین اثر افزودن ترکیبات کلسیمی: کلسیمافور (CMP)، کلسیم گلوکونات (CG) و کلسیم کلراید (CaCl2) بر میزان جنبایی و تحرک پیشرونده اسپرم منی خروس نگهداری شده در دمای 4 درجه سانتی‌گراد یخچال بود.روش‎کار: در مطالعه حاضر از 5 قطعه خروس نژاد لاری 45 هفته استفاده شد. ترکیبات مختلف کلسیمی در غلظت‌های 56/0، 056/0 و 0056/0 میلی مولار به رقیق کننده لیک اضافه شدند. نمونه‌های منی رقیق شده پس از تیمار بندی جهت جلوگیری از ایجاد شوک حرارتی تا دمای نگهداری خنک گردید و سپس به داخل یخچال با دمای 4 درجه سانتی‌گراد انتقال داده شد. فراسنجه‌هایی که از اهمیت بیشتر برخوردار بودند مانند: جنبایی، تحرک پیش رونده به صورت چشمی با استفاده از لنز 40 میکروسکوپ نوری، زنده مانی با استفاده از روش رنگ آمیزی ائوزین-نگروزین، درصد سلامت آکروزوم به روش فرمالین سیترات، سلامت غشاء سلولی با تست هایپواسموتیک، میزان پراکسیداسیون لیپید و واکنش اسپرم غشاء پری‌وتیلین در 72 ساعت بعد از نگهداری در دمای 4 درجه سانتی‌گراد، مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج: بر اساس نتایج به‌دست آمده ترکیبات مختلف کلسیم در اکثر غلظت‌های استفاده شده بعد از 72 ساعت توانست تأثیر معنی‌داری بر پارامترهای زنده‌مانی، جنبایی و تحرک پیش رونده نشان‌ دهد (05/0P<).نتیجه­گیری نهایی: اکثر فراسنجه‌های اسپرمی در گروه شاهد بعد از این مدت نگهداری در یخچال کاهش یافت ولی اضافه کردن کلسیم گلوکونات (56/0، 056/0 و 0056/0)، کلسیمافور (56/0، 056/0 و 0056/0) و کلسیم کلراید (56/0، 056/0 و 0056/0) به رقیق کننده منی سبب حفظ شاخص‌های کیفی اسپرم خروس گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اسپرم،تحرک،خروس،زنده‌مانی،کلسیم،

عنوان انگلیسی Supplementation of Lake Extender with Calcium Compounds to Maintain the Quality Parameters of Rooster Sperm for 72 Hours
چکیده انگلیسی مقاله BACKGROUND: Storing semen at a temperature of 4 degrees Celsius reduces its motility and quality.OBJECTIVES: This study aimed to determine the effect of adding calcium compounds, including calcimaphor (CMP), calcium gluconate (CG), and calcium chloride (CaCl2), on the motility and progressive motility of rooster sperm kept at refrigerator temperature.METHODS: This research used five pieces of 45-week-old Lari breed roosters. The liquid diluent added different calcium compounds at 0.56, 0.056, and 0.0056 mM concentrations. After treatment, the diluted seminal samples were cooled at the storage temperature to avoid thermal doubt and then transferred to the refrigerator at 4 degrees Celsius. Parametric factors that were more important such as the percentage of laterality and progressive mobility, were measured visually using the lens of a 40-light microscope, survival was checked using the eosin-nigrosin staining method, acrosome health percentage by formalin citrate method, cell membrane health with hypoosmotic test, lipid peroxidation level, fertility was evaluated using perivitelline membrane sperm reaction 72 hours after storing at 4 degrees Celsius.RESULTS: Based on the results, different calcium compounds in most concentrations could significantly affect the parameters of survival, mobility, and progressive mobility (P< 0.05).CONCLUSIONS: Most of the sperm-related parameters in the control group decreased after this period of storage in the refrigerator, but the addition of calcium gluconate (0.56, 0.056, and 0.0056), Calcimaphor (0.56, 0.056, and 0.0056) and calcium chloride (0.56, 0.056 and 0.0056) to the semen thinner maintained the quality indicators of rooster sperm.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اسپرم,تحرک,خروس,زنده‌مانی,کلسیم

نویسندگان مقاله پرند فرزام |
دانش آموخته دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

امجد فرزین پور |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

اسعد وزیری |
گروه علوم دامی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران

سینا نادری |
دانش آموخته دانشکده کشاورزی، دانشگاه کردستان، کردستان، ایران


نشانی اینترنتی https://jvr.ut.ac.ir/article_91091_06b762d0c796cddf6dca3d1dd193cafd.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات