این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
علوم باغبانی
، جلد ۳۴، شماره ۴، صفحات ۶۷۹-۶۹۱
عنوان فارسی
بررسی اثر میدان مغناطیسی، اسانس رازیانه و ژل آلوئهورا بر قهوهای شدن سیب تازهبرشخورده رقم ̕گلدن دلیشز
چکیده فارسی مقاله
باتوجه به حجم بالای ضایعات محصولات باغبانی و میوههای تازهبرش خورده، این تحقیق به منظور معرفی روشی مناسب برای نگهداری سیب تازه برشخورده با استفاده از اسانس گیاه دارویی رازیانه، ژلآلوئهورا و اعمال میدان مغناطیسی در دو دمای مختلف انجام گرفت. در این مطالعه اثر اسانس رازیانه (Foeniculum vulgare L.) به همراه ژل آلوئهورا در 3 سطح صفر، 10 و 25 میلیلیتر بر لیتر و دو میدان مغناطیسی صفر و 60 میلی تسلا در 3 تکرار و هر تکرار 6 تیمار در طی 7 روز و در 2 دمای 8 و 25 درجه سانتیگراد در ﻗﺎﻟـﺐ ﻓﺎﮐﺘﻮریـﻞ ﺑـﺎ ﻃﺮح ﭘﺎیﻪ ﮐﺎﻣﻼً ﺗﺼﺎدﻓﯽ اﻧﺠـﺎم ﺷـﺪ، که درآن صفاتی از جمله کیفیت رنگ، SSC، pH، کاهش وزن فیزیولوژیک و میزان قهوهای شدن مورد بررسی قرار گرفت. تمام تیمارها به غیر از شاهد با ژل آلوئه ورا (Aloe vera) پوششدار شدند. نتایج نشان داد که وجود میدان مغناطیسی در همهی نمونههای تیمارشده با ژل آلوئهورا باعث کاهش تخریب، اکسیداسیون و حفظ شکل ظاهری برشهای سیب شد. وجود ژل آلوئهورا در همه حالات باعث کاهش هدر رفت آب و تغییر کمتر در وزن ثانویه شد. در نمونههای تیمار شده با سطوح مختلف اسانس رازیانه، رشد قارچ و باکتری در آنها دیده نشد ولی از نظر شکل ظاهری بسیار افت کیفیت و قهوهای شدن را به همراه داشت. در نمونههای موجود در دمای 8 درجه سانتیگراد و 25 درجه سانتیگراد هیچکدام رشد کپک و قارچ مشاهده نشد. از نظر ظاهری سیبهای تیمار شده با اسانس 25 میلیلیتر در لیتر، اکسیده و بازارپسندی خود را از دست دادند. استفاده از تیمار آلوئهورا به تنهایی و بدون اسانس به همراه میدان مغناطیسی 60 میلیتسلا بهترین تیمار مشخص شد. به طور کلی با توجه به نتایج بدست آمده از این تحقیق، اعمال اسانس رازیانه که خواص آنتیاکسیدانی دارد با غلظت کمتر برای جلوگیری از رشد قارچ و باکتری مفید بوده اما از نظر حفظ شکل ظاهری و کاهش تخریبی بافت و اکسید شدن مناسب نیست و باعث اکسید شدن سریعتر آن میشود. ژلآلوئهورا در همه تیمارها باعث حفظ آب میوه و مانع کاهش وزن شد. با این وجود استفاده از ژل آلوئهورا و میدان مغناطیسی برای حفظ شکل ظاهری میوه سیب بسیار مفید است و قابلیت استفاده در این صنعت را دارا میباشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
اسانس، بارمیکروبی، پوششهای خوراکی، فرآوری پس از برداشت،
عنوان انگلیسی
Investigating the Effect of Magnetic Field, Fennel (Foeniculum vulgare) Essential Oil and Aloe vera Gel on the Browning of Fresh-cut Apples
چکیده انگلیسی مقاله
Introduction: there is a growing request for healthy fresh-cut products globally. However, due to the higher respiration of this kind of products and their suseptability to bacterial and fungal pathogenes, they spoil immediately after processing. These microbial activities usually cause a decrease in the quality and marketability of the product, including changes in its aroma, taste and appearance. The fresh-cut fruit and vegetable industry is one of the relatively new sectors and while the industry is growing, it is producing new products. Tissue rupture and cell rupture in these products leads to a decrease in their shelf life. On the other hand, these products need serious attention due to increased enzymatic activity, respiratory factors and microbiological considerations.In recent years, there has been growing evidence of consumption of minimally processed fruits and vegetable for the prevention of many chronic diseases. Some chemicals like chlorine, calcium chloride, etc., are used for sanitization purpose in fruit and vegetable industry, but these chemicals form carcinogenic chlorinated compounds, which have adverse human health impacts. Therefore, advanced alternative sanitization techniques, processing methods and improved packaging materials may be implemented for ensuring safety and extending the shelf life of fresh-cut fruit and vegetables. Application of edible coatings showed acceptable results on microbial load reduction and better preservation of processed products from the fruit to vegetables. Apple with proper nutritional value as a healthy snack have been considered in the diet of schools, public consumption and families. Finding a safe treatment to increase shelf life of freshly cut apples without harmful effets on environment and consumer is the main goal to this reaserch. Materials and Methods: In this study, the effect of fennel essential oil (Foeniculum vulgare L.) with Aloe vera gel (in 3 levels of zero, 10 and 25 ml / l) and two magnetic field intensity (0 and 60 ml Tesla) in 3 replications during 7 days and in two storage temperatures (8 and 25 ° C) were observed. All treatments except the control were coated with Aloe vera gel. It was done in factorial format with a completely randomized design. In which traits such as color quality, SSC, pH, physiological weight loss, and browning rate were studied. Discussion and Conclusion: The results showed that the presence of the magnetic field in all samples treated with Aloe vera gel reduced the degradation, decrease oxidation and increase preservation of the appearance indices of apple slices. The presence of Aloe vera gel in all cases reduced water content reduction and weight loss. In the samples treated with different levels of fennel essential oil, fungal and bacterial growth was prevented, but in terms of appearance indices, it had a great decrease in quality and increased browning. No mold and fungal growth was observed in the samples at 8 and 25 ° C. Apparently, apples treated with 25 ml of essential oil lost their marketability. The use of Aloe vera treatment alone and without essential oil with a 60 ml Tesla magnetic field was found to be the best treatment. In general according to the results of this study, the application of fennel essential oil, which has antioxidant properties in lower concentrations, is useful to prevent the prevent fungal and bacterial growth, but is not suitable in terms of maintaining the appearance and reducing tissue destruction and causes faster and higher oxidation. Apple slices treated with high essential oil concentration became completely brown and lost their marketability even more than the control samples. Finally, it could be said that Aloe vera gel treatments in which a magnetic field was applied, in addition to water retention, had the best appearance and less oxidation. However, the use of Aloe vera gel and magnetic field to maintain the appearance is very useful and can be used in this industry.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
اسانس, بارمیکروبی, پوششهای خوراکی, فرآوری پس از برداشت
نویسندگان مقاله
مریم محمدیان |
دانش آموخته کارشناسی ارشد باغبانی، گروه تولیدات گیاهی، دانشگاه تربتحیدریه
حامد کاوه |
دانشگاه تربت حیدریه
نشانی اینترنتی
https://jhs.um.ac.ir/article_37457_919d11f1a6ec080f6b8daaf15c37d384.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات