این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
جمعه 28 آذر 1404
مجله دانشگاه علوم پزشکی سبزوار
، جلد ۲۲، شماره ۵، صفحات ۹۲۷-۹۳۶
عنوان فارسی
توان پیشگویی کنندگی ادراکات تغذیه ای و آگاهی از میزان انرژی و چربی دریافتی مبتلایان به پرفشاری خون روستایی شهرستان اردبیل – ۱۳۹۲
چکیده فارسی مقاله
زمینه و هدف: علیرغم اهمیت تغذیه در کنترل پرفشاری خون، اطلاعاتی از وضعیت ادراکات و آگاهی تغذیه ای بیماران پرفشاری خون کشور در دست نیست. این مطالعه با هدف تعیین توان پیشگویی کنندگی منافع، موانع، خودکارآمدی درک شده و آگاهی از میزان انرژی و چربی دریافتی در بیماران پرفشاری خون انجام شد. مواد و روش ها: در یک مطالعه توصیفی تحلیلی از نوع مقطعی تعداد 671 نفر از بیماران پرفشاری خون روستایی شهرستان اردبیل در سال 1392 به روش نمونه گیری چند مرحله ای تصادفی انتخاب شدند. داده ها از طریق پرسشنامه، با مصاحبه حضوری جمع آوری، متغییرهای تغذیه ای با نرم افزار Nutritionist نسخه 4 استخراج و با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 18 و آزمونهای همبستگی پیرسون، رگرسیون خطی چندگانه و تی مستقل و آنالیز واریانس یکطرفه با سطح معنی داری 05/0 آنالیز شد. یافته ها: میانگین چربی دریافتی در بیماران 8/27±1/92 گرم در روز، میانگین چربی اشباع دریافتی 7/9±3/32 گرم در روز، میانگین انرژی دریافتی 9/398±4/2539 کیلوکالری بود. در این مطالعه میزان چربی، چربی اشباع و انرژی دریافتی ارتباط معکوس معنی داری با منافع، خودکارآمدی و آگاهی تغذیه ای و ارتباط مستقیم معنی داری با موانع درک شده داشت(001/0 (P<. سازه های موانع، منافع، خودکارآمدی درک شده و آگاهی توانایی پیشگویی 9/20% از تعییرات انرژی دریافتی، 4/32% از تعییرات چربی اشباع دریافتی، 7/25% از تعییرات چربی دریافتی را دارند(جدول 3). نتیجه گیری: ادراکات تغذیه ای در قالب سازه های منافع، موانع و خودکارآمدی درک شده در رابطه با تغذیه سالم به همراه آگاهی توانست میزان قابل قبولی از چربی کل و چربی اشباع دریافتی و همچنین میزان انرژی دریافتی را تبیین کند
کلیدواژههای فارسی مقاله
خودکارآمدی درک شده، انرژی دریافتی، چربی، پرفشاری خون،
عنوان انگلیسی
Predictive power of the perceived benefits, barriers and self-efficacy from energy and fat intake in rural hypertensive patients
چکیده انگلیسی مقاله
Background: Nutrition is considered as the most important in hypertension control however, little information is available about the nutritional status of hypertensive patients in our country. This study was aimed to determine the predictive power of perceived benefits, barriers, self efficacy and knowledge from fat intake and received dietary energy. Material and Methods: This cross-sectional study was conducted on 671 rural hypertensive patients with using multistage random sampling method in Ardabil city in 2013. Data were collected by a valid and reliable questionnaire with interview method. Nutritional data were extracted by Nutritionist 4 software and analyzed the SPSS 18 software using Pearson correlation, multiple linear regressions, ANOVA and independent T-test. Results: the mean of total fat, saturated fat and energy were 92.1±27.1, 32.3±9.7 and 2539.4±398.9 respectively. Total fat, saturated fat and energy had a negative significant correlation with perceived benefits and self efficacy and a positive significant correlation with perceived barriers. Perceived barriers, benefits, efficacy and knowledge predicted 20.9% of the energy change variations, 32.42% of the changes in saturated fat intake and 25.7 of the change in fat intake. Conclusions: Dietary perceptions in the framework of perceived benefits, barriers, self-efficacy and knowledge could explain of total fat and saturated fat and energy intake in acceptable range.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Self efficacy, Energy, Fat, Hypertension
نویسندگان مقاله
عزیز کامران |
استادیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده علوم پزشکی خلخال، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی اردبیل (Ardabil university of medical sciences)
غلامرضا شریفی راد |
استاد، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی قم (Qom university of medical sciences)
سیامک محبی |
استادیار، گروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران.
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی قم (Qom university of medical sciences)
حشمت اله حیدری |
مربی، گروه پرستاری، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی لرستان (Lorestan university of medical sciences)
صادق حضرتی |
دانشیار، گروه بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی اردبیل، اردبیل، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه علوم پزشکی اردبیل (Ardabil university of medical sciences)
نشانی اینترنتی
http://jsums.medsab.ac.ir/article_772_a799b05b83dce675a57bd4b98d356e3e.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/355/article-355-270080.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات