این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
دوشنبه 1 دی 1404
فرآوری و نگهداری مواد غذایی
، جلد ۱۴، شماره ۴، صفحات ۵۵-۷۲
عنوان فارسی
تجزیهوتحلیل حالت و اثر شکست (FMEA) برای شناسایی خطرات و ارزیابی ریسک در فرآیند تولید مالت
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: فشارهای جهانی باعث میشوند که صنایع غذایی، ریسک سیستمهای سلامت را در نظر بگیرند. یکی از مهمترین صنایع غذایی، صنایع نوشیدنی است که در نظر گرفتن ریسکهای این بخش میتواند تضمینکننده سلامت مصرف کنندگان محصولات باشد. نقص در تجهیزات و فناوری و همچنین اشتباهات کارکنان در خطاهای فرآیندهای تولیدی، عوارض ناگواری به دنبال دارد. شناسایی و به حداقل رساندن خطاهای صنایع نوشیدنی، نقش مهمی در ارتقای ایمنی محصولات غذایی و کارایی کارخانجات دارد. شناسایی ریسکهای هر مرحله از تولید، چه در تامین، حین تولید و پس از بستهبندی و توزیع، میتواند منجر به انجام اقدامات پیشگیرانه شده و بازدارنده عوارض بعدی برای افراد جامعه باشد. روش تجزیه و تحلیل حالات شکست و اثرات آن(FMEA) ابزاری نظام یافته و پیشگیرانه است که در تعریف، شناسائی، ارزیابی، پیشگیری، حذف یا کنترل حالات، علل و اثرات خطاهای بالقوه در یک سیستم به کار گرفته میشود. پیش نیاز اصلی این روش، پیشگوئی خطاها و چگونگی جلوگیری از آنها است که توسط خبرگان صورت میپذیرد. هدف این تحقیق معرفیFMEA به عنوان یک ابزار مناسب برای بررسی خطاهای فرآیندی در تمام مراحل و فرآیندهای صنعت مالتسازی از مرحله دریافت جو تا بستهبندی نوشیدنی مالت میباشد. مواد و روشها: ابتدا فرآیندهای مورد نظر در شرکت شامل: دریافت و بوجاری جو، شست و شو و خیس کنی، جوانه زنی و خشک کنی، آسیاب و پخت، آماده سازی، پرکنی و بسته بندی، تعیین شد. سپس، توسط 5 نفر از خبرگان این صنعت و همچنین عملکرد و مستندات گذشته فرآیندها، وضعیت موجود و خطاهای بالقوه به تفکیک فرآیندهای تولید تعیین شدند. سپس، علل ایجاد کننده خطاها و اثرات ناشی از این خطاها بر مشتری، تعیین شد. یافتهها: در صنعت مالتسازی، جمعا 91 خطای بالقوه در 6 مرحله اصلی شناسایی گردید. نمرههای وخامت اثر خطا و میزان رخداد هر خطا، توسط خبرگان اختصاص یافت. چون نظر ابتدایی خبرگان با هم تفاوت داشت، بنابراین به روش دلفی نهایی شدند. با توجه به نمرات داده شده، به محاسبه میزان عدد RPN (نمره احتمال ریسک) هر حالت خطا محاسبه گردید. نمرات RPN مرتب شـدند و 10 خطای مهم و اولویتدار شناســائی شدند. نتیجهگیری: نتایج حاصل از تحقیق جاری نشان داد که خطاهای "خطای دستگاه پاستوریزاتور"، "بخار نامناسب"، "جو نامناسب"، در اولویت اول، "رطوبت نامناسب مالت"، در اولویت دوم و " کیفیت پایین ظرف دربندی"، در اولویت سوم ایجاد خطا در این صنعت قرار دارند. در نهایت، برای کاهش یا حذف خطاهای اولویتدار که RPN بالای 100 داشتند، راهکارهای عملی ارائه شــده است.
کلیدواژههای فارسی مقاله
تولید مالت، مدیریت ریسک، شدت اثر، وقوع، احتمال کشف،
عنوان انگلیسی
Failure Mode and Effect Analysis (FMEA) for identification of hazards and risk assessment in the malting process
چکیده انگلیسی مقاله
Abstract: Background and purpose: Malt extract is widely used in the production of candy, malt, sauces and baking industries, confectionery, infant formula or baby food, chocolate, pharmaceuticals and dairy factories. Risk management in the malt production process plays an important role in improving product safety and factory efficiency. The failure mode and effect analysis method (FMEA) is a systematic and preventive tool in risk management that is used to define, identify, evaluate, prevent, eliminate or control the states, causes and effects of potential failures in a system. The aim of the current research is to use FMEA and Fuzzy Delphi as suitable tools to identify, refine and rank process failures in the malt production process from the receiving stage to packaging and provide preventive solutions to reduce important risks. Materials and methods: First, unit operation in malt production were considered, which included: receiving and sifting barley, washing and steeping, germinating and clining, grinding and extracting, milling and mashing, filling and packaging. Then, with the aid of five experts of malt industry, as properly as the previous overall performance and documentation of the processes such as HSE and ISO information, the current situation and potential failures were determined separately for the production processes. Then, the causes of failures and the effects of these failures on the customer were determined.Findings: In the malt production process, a total of 86 potential failures were identified and ranked in 6 main malting processes. The scores of severity (S), occurrence (O) and detection (D) were assigned by experts using the Fuzzy Delphi method. According to the given scores, RPN (Risk Priority Number) of each failure mode was calculated. According to the RPN number and the numbers of the three components, the failures were categorized into three levels: normal, semi- critical and critical. “ Receiving and cultivating” and “sprouting, drying and root separation: were the most risky steps and “milling and mashing” and “filling and packaging” low risk steps in the malt production process. Finally, preventive solutions were provided by experts for critical failures. Conclusion: In order to reduce or eliminate critical failures that had a RPN number above 120 and 2 components above 6 (6 critical failures), practical solutions such as installing equipment in order to more accurately control pressure and humidity in processes, increasing control over equipment performance, sampling and checking out raw materials and semi-finished, were introduced.Keywords: Malting process; Failure identification; Risk management; Severity; Occurrence; Detection
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
تولید مالت, مدیریت ریسک, شدت اثر, وقوع, احتمال کشف
نویسندگان مقاله
رضا رضایی |
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت اله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
سید احمد شهیدی |
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت اله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
سهراب عبداله زاده |
مهندسی صنایع، دانشکده فناوری های صنعتی، دانشگاه صنعتی ارومیه
آزاده قربانی حسن سرایی |
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت اله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
شهرام نقی زاده رئیسی |
گروه علوم و صنایع غذایی، واحد آیت اله آملی، دانشگاه آزاد اسلامی، آمل، ایران
نشانی اینترنتی
https://fppj.gau.ac.ir/article_6226_ed16c4d8c43d29aee3750330386d726b.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات