این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
یکشنبه 23 آذر 1404
به زراعی کشاورزی
، جلد ۱۷، شماره ۱، صفحات ۲۷-۴۱
عنوان فارسی
تاثیر کادمیوم بر غلظت عناصر مس، آهن، منگنز و روی در اندام هوایی ارقام مختلف گندم
چکیده فارسی مقاله
هدف پژوهش حاضر، بررسی میانگین غلظت ریزمغذیها شامل مس، آهن، منگنز و روی در اندام هوایی ارقام مختلف گندم نان (Triticumaestivum) در مرحلۀ به ساقه رفتن در خاک آلوده به کادمیوم بود. تیمارهای آزمایش بهترتیب شامل سه سطح کادمیوم صفر (تیمار شاهد (Cd0)، 40 (Cd40) و 80 (Cd80) میلیگرم کادمیوم در کیلوگرم خاک) و 14 رقم گندم ('بهار'، 'نیکنژاد'، 'مرودشت'، 'پارسی'، 'سیوند'، 'شیراز'، 'روشن'، 'پیشتاز'، 'آزادی'، 'شهریار'، 'پیشگام'، 'امید'، 'لوند' و 'نوید') بود. تأثیر کادمیوم بر غلظت ریزمغذیها در سطح 1 درصد معنادار بود. با افزایش سطح کادمیوم، غلظت مس در اندام هوایی همۀ ارقام کاهش یافت. بهجز دو رقم 'پیشگام' و 'امید' که در تیمار Cd40 نسبت به تیمار شاهد افزایش غلظت آهن را نشان دادند، غلظت آهن در ارقام دیگر کاهش یافت. بیشترین و کمترین غلظت کادمیوم در تیمار Cd40 بهترتیب برای دو رقم 'نیکنژاد' (7 میلیگرم کادمیوم در کیلوگرم وزن خشک) و 'پارسی' (دو میلیگرم کادمیوم در کیلوگرم وزن خشک) ثبت شد. همچنین بیشترین و کمترین غلظت کادمیوم در تیمار Cd80 بهترتیب در ارقام 'پیشگام' (20 میلیگرم کادمیوم در کیلوگرم وزن خشک) و 'نوید' (6 میلیگرم کادمیوم در کیلوگرم وزن خشک) مشاهده شد. درمجموع دو رقم 'نیکنژاد' و 'پیشگام' بیشترین قابلیت برداشت کادمیوم را داشتند، همچنین کمترین قابلیت برداشت کادمیوم در دو رقم 'پارسی' و 'نوید' مشاهده شد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
ایمنی غذایی، سمیت، عناصر ریزمغذی، فلزات سنگین،
عنوان انگلیسی
Effect of cadmium on concentration of copper, iron, manganese and zinc in shoot of different cultivars of wheat
چکیده انگلیسی مقاله
The aim of this research was to evaluate the average concentrations of micronutrients including: Copper (Cu), Iron (Fe), Manganese (Mn) and Zinc (Zn) in the shoots of different cultivars of wheat in stem elongation stage in a soil contaminated with cadmium (Cd). The treatments consisted of three levels of Cd (0 (as control, Cd0), 40 (Cd40) and 80 (Cd80) mg Cd/kg soil) and fourteen different cultivars of wheat ('Bahar', 'Alvand', 'Niknezhad', 'Pishtaz', 'Azadi', 'Shahriyar', 'Pishgam', 'Marvdasht', 'Parsi', 'Sivand', 'Shiraz', 'Omid', 'Roshan' and 'Navid'), respectively. The results showed the effect of Cd on concentrations of micronutrients were highly significant. Cu concentration was decreased in shoot of all studied cultivars, as levels of Cd were increased. Except two cultivars ('Pishgam' and 'Omid') which showed an increase in Fe concentration in Cd40 comparing with control, Fe concentration was decreased in other cultivars. Most and least Cd concentration in Cd40 was recorded by Niknezhad (7 mg/kg DW) and Parsi (2 mg/kg DW), respectively. Also, most and least Cd concentration in Cd80 was observed in 'Pishgam' (20 mg/kg DW) and 'Navid' (6 mg/kg DW). Generally, 'Niknezhad' and 'Pishgam' had the highest reliability of cadmium uptake. Also the lowest reliability of cadmium uptake was observed about 'Parsi' and 'Navid'.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Food safety, heavy metals, Micronutrients, toxicity
نویسندگان مقاله
ایمان جوادزرین | جوادزرین
دانشجوی سابق کارشناسی ارشد، گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
بابک متشرع زاده |
دانشیار گروه علوم و مهندسی خاک، دانشکدۀ مهندسی و فناوری کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران
سازمان اصلی تایید شده
: دانشگاه تهران (Tehran university)
نشانی اینترنتی
http://jci.ut.ac.ir/article_54786_190c1567ce72dcb4e9db25f568085ed5.pdf
فایل مقاله
اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/656/article-656-271564.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات