این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
به زراعی کشاورزی، جلد ۱۵، شماره ۳، صفحات ۱۵۵-۱۶۹

عنوان فارسی بررسی اثر شوری و دما بر جوانه زنی بذر گیاه دارویی زوفا
چکیده فارسی مقاله بهمنظور بررسی تأثیرات توأم تنش شوری حاصل از کلرید سدیم و کلرید کلسیم و دما بر خصوصیات جوانه‌زنی گیاه دارویی زوفا (Hyssopus officinalis)، آزمایشی به‌صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملاً تصادفی با پتانسیل‌های مختلف اسمزی (صفر، 3-، 6- و 9- بار) در دماهای متفاوت، 20، 25، 30 و 35 درجه سانتی‌گراد، با سه تکرار در آزمایشگاه مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان خراسان رضوی، در سال 1389، انجام شد. در این تحقیق صفات درصد و سرعت جوانه‌زنی، طول ریشه‌چه و ساقه‌چه، نسبت طول ریشه‌چه به ساقه‌چه و بنیه بذر اندازه‌گیری شد. نتایج نشان داد اثر سطوح مختلف نمک، پتانسیل اسمزی و دما بر همه صفات مورد مطالعه بسیار معنی‌دار شد. مقایسه میانگین‌ها برای صفات درصد و سرعت جوانه‌زنی نشان داد که نمک کلرید کلسیم به‌ترتیب با 63 درصد و 11/7 نسبت به کلرید سدیم با 50 درصد و 70/1 اختلاف معنی‌داری داشت. بالاترین درصد و سرعت جوانه‌زنی در تیمار کلرید کلسیم و پتانسیل اسمزی 3- بار با دمای 25 درجه سانتی‌گراد مشاهده شد. بیشترین طول ریشه‌چه و بنیه بذر نیز در تیمار کلرید کلسیم و پتانسیل اسمزی 3- بار با دمای 20 درجه سانتی‌گراد مشاهده شد. بیشترین طول ساقه‌چه در تیمارهای کلرید سدیم و کلرید کلسیم با پتانسیل اسمزی شاهد (آب مقطر) و دمای 30 درجه سانتی‌گراد وجود داشت. به‌طور کلی با افزایش پتانسیل اسمزی و نیز دمای بالاتر از 30 درجه سانتی‌گراد همه صفات در هر دو محلول نمک به‌طور معنی‌داری کاهش یافت. با وجود این اثرات سوء، افزایش دماهای بالا در نمک کلرید سدیم به مراتب بیشتر از کلرید کلسیم بود. بررسی پاسخ گیاه زوفا به سطوح مختلف تنش شوری و دما در مرحله جوانه‌زنی، کشاورزان را در استقرار و تولید مطلوب آن یاری خواهد کرد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effects of salinity and temperature on germination of Hyssop
چکیده انگلیسی مقاله In order to study the effects of salinity stress (made by sodium chloride and calcium chloride) andtemperature interaction on germination characteristics of hyssopus officinalis, an experiment was conducton factorial basis and in a completely randomized design with three replication at laboratory of KhorasanRazavi Agriclultural and Natural Resource Research Center in 2010. In this experiment, different osmoticpotentials (0, -3, -6 and -9 bar) and also different temperatures (20, 25, 30 and 35 centigrade degree) wereused. In this research, the percentage and rate of germination, the length of radicle and plumule, lengthratio of radicle and plumule and seed vigor characteristics has been measured. The results showed a verysignificant effect of salt levels, osmotic potential and temperature on the above characteristics. The meancomparison for percentage and rate of germination characteristics showed that calcium chloride with 63%and 7.11 respectively had a significant difference with sodium chloride with 50% and 1.70. The highestpercent and rate of germination were seen in -3 bar osmotic potential made by calcium chloride in 25centigrade degree. The highest length of radicle and vigor was in -3 bar osmotic potential made bycalcium chloride in 20 centigrade degree. The highest length of plumule was seen in both sodium chlorideand calcium chloride in 0 bar (control) osmotic potential and 30 centigrade degree. Generally while theosmotic potential increases and temperature goes up to 30 centigrade degree all the characteristics insodium chloride and calcium chloride had a remarkable reduction. Also increment of high temperatureshad more harmful effects in NaCl than CaCl2. Study the Hyssop plant response to different levels ofsalinity and temperature on germination stage, it will assist farmers in establishment and desirableproduction.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله CaCl2, germination stage, NaCl, salt stress, Temperature

نویسندگان مقاله علی اکبر قاسمی | ali akbar
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات، دانشگاه پیام نور، مشهد ـ ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه پیام نور مشهد (Payame noor university of mashhad)

حسن حمیدی |
کارشناس ارشد، بخش تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی، مشهد ـ ایران
سازمان اصلی تایید شده: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی خراسان رضوی

جابر آروس | آروس
دانشجوی کارشناسی ارشد، اصلاح نباتات، دانشگاه پیام نور، مشهد ـ ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه پیام نور مشهد (Payame noor university of mashhad)

علی معصومی |
استادیار، گروه کشاورزی، دانشگاه پیام نور، مشهد ـ ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه پیام نور مشهد (Payame noor university of mashhad)


نشانی اینترنتی http://jci.ut.ac.ir/article_36393_694d2d490281b843ee7b89626431bf98.pdf
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/656/article-656-271683.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات