این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، جلد ۶۳، شماره ۱، صفحات ۷۷-۸۲

عنوان فارسی تاثیر وضعیت فردی- اجتماعی و اقتصادی براثربخشی آموزش تغذیه درارتقاء سطح آگاهی و نگرش تغذیه ای دانش آموزان دختر سال اول راهنمایی شهر تهران در سال ۱۳۸۲
چکیده فارسی مقاله مقدمه: دوران نوجوانی از بحرانی ترین دورانهای زندگی محسوب می‌گردد. نتایج مطالعات مختلف بیانگر پایین بودن سطح آگاهی و نگرش تغذیه ای نوجوانان بویژه دختران می‌باشد. لذا در سالهای اخیر آموزش تغذیه به عنوان امری ضروری مورد توجه قرار گرفته است. با این وجود مطالعات اندکی به بررسی ارتباط بین برخی از عوامل اقتصادی- اجتماعی با اثر بخشی آموزش پرداخته اند. مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر وضعیت تحصیلات والدین، شغل والدین، بعد خانوار، نوع مالکیت مسکن، نحوه نظارت درسی، تصور ذهنی از بدن، میزان پول توجیبی ماهانه و معدل نمرات درسی بر اثربخشی آموزش تغذیه در ارتقاء سطح آگاهی و نگرش تغذیه ای دانش آموزان دختر سال اول راهنمایی تهران صورت گرفت.مواد و روشها: در این مطالعه 300 نفر دانش آموز به شکل سه گروه 100 نفری ( آموزش از راه جزوه ، آموزش از راه بحث گروهی و کنترل) از 11 مدرسه به طور تصادفی ساده انتخاب شدند. با استفاده از آزمون اولیه و ثانویه، قبل وچهار هفته بعد از اجرای آموزش که از طریق تکمیل سه پرسشنامه عمومی، آگاهی و نگرش صورت گرفت، اطلاعات جمع‌آوری گردید. آموزش به صورت ارائه جزوه و جلسات بحث گروهی طی 4 جلسه یک و نیم ساعته در دو گروه اجرا و به گروه کنترل آموزشی داده نشد. یافته ها: بررسی نتایج نشان داد تحصیلات مادر به طور مستقل از نوع آموزش با افزایش نمرات آگاهی ارتباط مثبت داشته است (007/0= p). دو متغیر سطح تحصیلات مادر و معدل نمرات درسی به دلیل ارتباط با سطح نگرش تغذیه ای از میزان تاثیر آموزش بر تغییر سطح نمرات نگرش کاسته اند(139/0= p و 29/0= p) و تاثیر آموزش بر ایجاد افزایش در نمرات آگاهی مستقل از متغیر پول توجیبی ماهانه نبوده است(035/0= p). بجز موارد مذکور، سایرمتغیرها نه بطور مستقل و نه از طریق تاثیر متقابل با نوع آموزش، هیچگونه رابطه معنی داری با تغییر نمرات آگاهی و نگرش نداشتند. نتیجه گیری و توصیه ها: بطور کلی مشخص گردید به استثنای متغیر پول توجیبی، تاثیرنوع آموزش بر سطح آگاهی و نگرش مستقل از متغیرهای مورد مطالعه بوده است و از بین کلیه متغیرهای مستقل تنها تحصیلات مادر به طور مستقل از نوع آموزش با نمرات آگاهی ارتباط داشته است.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Effect Of Socio- Economic Status On The Efficacy Of Nutrition Education In Promoting The Nutritional Knowledge, Attitude And Practice In First-Grade Guidance School Girls In Tehran
چکیده انگلیسی مقاله Background: Adolescence (10-19 years) is one of the most challenging periods in human development. A second period of rapid growth occurs during the teen years. Not much information is available on the effect of the socio-economic status on the outcome of nutrition education in teenage girls. Objective : The purpose of this study was to determine the effect of socio- economic status on the efficacy of nutrition education in promoting the nutritional knowledge, attitude and practice in first-grade guidance school girls in Tehran. Material & Methods: A total of 300 students were selected from 11 guidance schools by simple sampling and divided into three groups: 1- guide-book, 2- group discussion, 3- control. The knowledge and attitude data were collected using pre-test and post-test questionnaires and the personal-socioeconomic data were collected using general questionnaires. The students in group 1 were given the guide-book and required to study it at home, while group 2 students were told to discuss among themselves the contents of the guide-book. The control group was given nothing to study or to do. Results: Nutrition education did not have a significant effect on the increase in the attitude score in the students whose grade-point average and their mother’s education level were high. (p= 0.13, p=0.29). Only mother’s education level independently from the type of education was associated with the difference of knowledge score means (p =0.07).There was interaction between nutritional education and monthly pocket- money with regard to the increase in the knowledge score (p =0.03). Conclusion: Overall, exception of monthly pocket money, the effect of education on the nutritional knowledge and attitude was independent from other variables. Only mother’s education associate with the difference of knowledge score means.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله

نویسندگان مقاله محبوبه تسلیمی طالقانی | m taslimi taleghani


سیدابوالقاسم جزایری | a djazayery


سیدعلی کشاورز | s a keshavarz


هاله صدرزاده یگانه | h sadrzadeh yeganeh


عباس رحیمی | a rahimi



نشانی اینترنتی http://tumj.tums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-25-1054&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات