این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی کردستان، جلد ۲۸، شماره ۵، صفحات ۱۲۲-۱۳۲

عنوان فارسی ارتباط امنیت غذایی با الگوی آتروژنیک قند و پروفایل چربی خون در زنان بزرگسال: یک مطالعه‌ی مقطعی مبتنی بر جمعیت در زابل، جنوب شرق ایران
چکیده فارسی مقاله زمینه و هدف: اختلالات قند و چربی خون از جمله عوامل خطرساز بیماری­های قلبی عروقی می­باشند که با وضعیت تغذیه در ارتباط می­باشند. این مطالعه با هدف تعیین ارتباط وضعیت امنیت غذایی با الگوی آتروژنیک قند و چربی خون در زنان انجام شد. مواد و روش­ها: در این مطالعه مقطعی، 630 زن 50-18 سال بطور تصادفی خوشه­ای انتخاب شدند. وضعیت امنیت غذایی با استفاده از پرسش­نامه­ی مقیاس ناامنی غذایی خانوار (HFIAS) ارزیابی شد، که روایی و پایایی آن برای جمعیت ایرانی تأیید شده است. غلظت سرمی گلوکز (FBS)، تری­گلیسرید (TG)، کلسترول تام (TC)، لیپوپروتئین با چگالی پایین (LDL) و لیپوپروتئین با چگالی بالا (HDL) اندازه­گیری و نسبت­های LDL/HDL، TC/HDL و TG/HDL در مورد هر­یک از شرکت­کنندگان محاسبه شد. یافته­ ها: میانگین غلظت سرمی TG و نسبت TG/HDL در زنان دارای ناامنی غذایی متوسط و شدید بطور معنی­داری بیشتر از زنان دارای امنیت غذایی بود (002/0=p). پس از تعدیل عوامل مداخله­گر، شانس داشتن هیپرتری­گلیسریدمی  (018/0= p، 63/1=OR) و نسبت TG/HDL بالا (030/0= p، 52/1=OR)، زنان دارای ناامنی غذایی متوسط و شدید بطور معنی­داری بیشتر از زنان دارای امنیت غذایی بود. با این حال، ارتباط معنی­داری بین وضعیت امنیت غذایی افراد و شانس داشتن گلوکز خون مختل، هیپرکلسترولمی، LDL بالا، HDL پایین و نسبت­های غیرطبیعی LDL/HDL و TC/HDL یافت نشد. نتیجه­ گیری: ناامنی غذایی با شانس بالاتر ابتلا به هیپرتری­گلیسریدمی و نسبت TG/HDL بالا در زنان ارتباط داشت.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله امنیت غذایی، چربی خون، گلوکز خون، بیماری‌های قلبی عروقی، زنان

عنوان انگلیسی Association of Food Security with Atherogenic Glucose and Lipid Profile among Women: A Population-Based Cross-Sectional Study in Zabol, Southeast of Iran
چکیده انگلیسی مقاله Background and Aim: Food insecurity and poor quality of diet has found to be closely associated with adverse health outcomes including cardiovascular diseases (CVD). The main objective of this study was to assess whether food insecurity was associated with atherogenic glucose and lipid profile in women. Materials and Methods: In this cross-sectional study, 630 women aged 18-50 years selected by cluster sampling and interviewed face-to-face. The household's food security status was evaluated using a household food insecurity access scale (HFIAS) questionnaire, which its validity and reliability was determined in the Iranian population. The serum levels of glucose (FBS), triglyceride (TG), total cholesterol (TC), low-density lipoprotein (LDL), and high-density lipoprotein (HDL) were measured and LDL/HDL, TC/HDL, and TG/HDL were calculated. Results: The mean serum concentrations of TG and TG/HDL ratio were significantly higher in women suffering from moderate and severe food insecurity compared to food-secure women (p=0.002). Compared with the food secure group, women with moderate and severe food security were more likely to have hypertriglyceridemia (adjusted OR, 1.63; p=0.018) and a TG/HDL ratio (adjusted OR, 1.52; p=0.030). However, no significant associations were found between food security status and the probability of having the impaired fasting glucose, hypercholesterolemia, high LDL, low HDL, and abnormal ratios of LDL/HDL and TC/HDL. Conclusion: Food insecurity may be associated with increased risk of CVD in women through its associations with dyslipidemia.  
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Food security, lipid profile, blood glucose, cardiovascular diseases, women

نویسندگان مقاله سودابه حامدی شهرکی | Soudabeh Hamedi-Shahraki
Zabol University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی زابل

فرشاد امیرخیزی | Farshad Amirkhizi
Zabol University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی زابل

فهیمه خوشابی | Fahimeh Khoushabi
Zabol University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی زابل

فاطمه میر | Fatemeh Mir
Zabol University of Medical Sciences
دانشگاه علوم پزشکی زابل


نشانی اینترنتی http://sjku.muk.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-7052-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده علوم تغذیه و رژیم درمانی
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی اصیل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات