این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 27 آذر 1404
فرآیند و کارکرد گیاهی
، جلد ۱۲، شماره ۵۴، صفحات ۲۳۹-۲۵۸
عنوان فارسی
تأثیر پرایمینگ بذر با کیتوزان بر ویژگیهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در گیاهچههای برنج (Oryza sativa) تحت تنش شوری
چکیده فارسی مقاله
به منظور بررسی تأثیر پرایمینگ بذر با کیتوزان بر ویژگیهای جوانهزنی و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدانی در گیاهچههای برنج تحت شرایط تنش شوری آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملاً تصادفی با چهار تکرار در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 1400 انجام شد. تیمارها شامل چهار سطح شوری (صفر، 50، 100 و 150 میلیمولار) و چهار سطح کیتوزان (صفر، 25/0، 50/0 و 75/0 درصد وزنی- حجمی) بود که همه در اسید استیک یک درصد حل شده بودند. نتایج نشان داد که تنش شوری موجب کاهش سرعت جوانهزنی، درصد جوانهزنی، طول ریشهچه، ساقچه و گیاهچه، وزن تر و خشک ریشهچه و ساقچه، شاخص طولی و وزنی بنیه بذر گردید. ولی، پرایمینگ بذر با کیتوزان سبب کاهش تأثیر شوری و بهبود این صفات گردید. البته، مقایسه میـانگینهـا نشـاندهنده آن بود که بین سطوح کیتوزان اخـتلاف معنـیداری وجود داشت، بهنحویکه بـیشتـرین مقدار صفات از کاربرد کیتـوزان 75/0 درصـد و کـمتـرین آن از عـدم کـاربرد کیتوزان حاصل گردید. شوری میانگین مدت جوانهزنی افزایش داد، بهطوریکه بیشترین آن (367/0 روز) از شوری150 میلیمولار و کمترین سرعت جوانهزنی در تیمار کیتوزان 75/0 درصد (101/0 روز) مشاهده شد. و بیشترین ضریب آلومتری (452/0) در پرایمینگ با کیتوزان 25/0 درصد و شوری 150 میلیمولار مشاهد گردید. فعالیت آنزیم کاتالاز، پراکسیداز و سوپراکسید دیسمیوتاز در پرایمینگ با کیتوزان 75/0 درصد و شوری150 میلیمولار به ترتیب 40، 35 و 31 درصد نسبت به شاهد (آبمقطر) و بدون شوری بیشتر بود. همچنین، شوری فعالیت آنزیم آمیلاز را کاهش داد. بهطوریکه، کمترین آمیلاز ( mg g-1 FW min-1400/6) در شاهد (آبمقطر) و شوری 150 میلیمولار بهدست آمد. نتایج نشان داد تیمار بذر با کیتوزان 75/0 درصد با تحریک آنزیمهای آنتیاکسیدانی و خنثیسازی رادیکالهای آزاد میتواند اثرات مضر تنش شوری بر برخی صفات در گیاهچه برنج را کاهش داده و رشد گیاهچه را بهبود بخشد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
برنج، پرایمینگ، کلرید سدیم، کیتوزان، هیدروپرایمینگ
عنوان انگلیسی
The effect of seed priming with chitosan on germination characteristics and activity of antioxidant enzymes in rice seedlings (Oryza Sativa L.) under salinity stress
چکیده انگلیسی مقاله
In order to investigate the effect of seed priming with chitosan on germination characteristics and activity of antioxidant enzymes in rice seedlings under salinity stress, a factorial experiment was conducted in a completely randomized design with four replications at the Mohaghegh Ardabil University in 2022. Treatments included four salinity levels (0, 50, 100 and 150 mM) and four chitosan levels (0, 0.25, 0.50 and 0.75% by weight-volume, all of which were dissolved in 1% acetic acid). The results showed that salinity stress reduced germination rate (GR), germination percentage (GP), radicle, pedicel and seedling length (RL, PL and SL), radicle and pedicel fresh and dry weight (RFW, PFW, RDW and PDW), seedling length and weight vigor index (SLVI and SWVI). But, seed pretreatment with chitosan reduced the effect of salinity and improved these traits. However, the comparison of the means showed that there was a significant difference between the levels of chitosan, so that the highest number of traits obtained from the use of chitosan was 0.75%, and the lowest was obtained without chitosan. Salinity increased the Mean Germination Time (MGT), so that the highest was observed at (0.366 day) salinity of 150 mM and the lowest at 0.75% chitosan (0.101 day) and the highest allometry coefficient (AC) (0.452) was observed in priming with chitosan 25% and salinity of 150 mM. The activity of Catalase (CAT), Peroxidase (POX) and superoxide dismiotase (SOD) in priming with chitosan 0.75% and salinity of 150 mM were the application 40, 35 and 31% higher than the control (distilled water) and without salinity, respectively. Salinity also reduces the activity of the enzyme amylase. Thus, the lowest amylase (6.400 mg g-1 FW min-1) was obtained in the control (distilled water) and salinity of 150 mM. The results showed that chitosan by stimulating antioxidant enzymes and neutralizing free radicals can reduce the harmful effects of salinity stress on some traits in rice seedlings and improve seedling growth.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Chitosan, Hidro Priming, Priming, Rice, Sodium chloride
نویسندگان مقاله
هانیه سعادت | Haniyeh Saadat
Ph.D. Student of Ecology, Faculty of Agriculture and Natural, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabili, Iran
دانشجوی دکتری اکولوژی دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
الیاس سلطانی | Elias Soltani
Department of Agronomy and Plant Breeding Sciences, College of Aburaihan, University of Tehran, Pakdasht, Tehran, Iran
گروه علوم زراعی و اصلاح نباتات، دانشکدگان ابوریحان – دانشگاه تهران، پاکدشت، تهران
محمد صدقی | Mohammad Sedghi
Department of Agronomy, Faculty of Agriculture, University of Mohaghegh Ardabili, Ardabili, Iran
گروه زراعت، دانشکده کشاورزی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران
نشانی اینترنتی
http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-1682-1&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده
پژوهشی
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات