این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
فرآیند و کارکرد گیاهی، جلد ۱۲، شماره ۵۴، صفحات ۳۹۱-۴۱۰

عنوان فارسی بررسی اثر تنش شوری بر شاخص‌های بیوشیمیایی ژنوتیپ‌های نخود کابلی (Cicer arietinum L.)
چکیده فارسی مقاله شوری، از مهم‌ترین تنش‌های غیر­زیستی است که تأثیر نامطلوبی بر رشد و تولید گیاهان زراعی دارد. نخود مانند بیشتر حبوبات به تنش شوری حساس است. این مطالعه، به‌منظور به‌گزینی ژنوتیپ‌های متحمل به شوری نخود کابلی صورت گرفت. برای این منظور، 72 ژنوتیپ نخود از نظر میزان تحمل به شوری dS m-112 غربالگری شدند. این مطالعه در قالب طرح کاملاً تصادفی با سه تکرار به‌صورت آبکشت (هیدروپونیک) انجام شد. از میان ژنوتیپ‌های مورد بررسی، 53 ژنوتیپ دارای بقا بیش از 75 درصد بودند، و هیچ ژنوتیپی بقای کمتر از 25 درصد نداشت. بیشترین میانگین محتوای کربوهیدرات‌های محلول، فنل کل، پرولین، پتانسیل اسمزی، مهار فعالیت رادیکال آزاد DPPH و محتوای نسبی آب برگ در ژنوتیپ‌های دارای دامنه بقا 76-100 درصد مشاهده شد. میانگین محتوای مالون ‌دی‌آلدئید در ژنوتیپ‌های دارای دامنه بقا 26-50 درصد بیشترین مقدار خود را داشت. نتایج تجزیه خوشه‌ای نشان­دهنده برتری نسبی ژنوتیپ‌های گروه دوم شامل MCC1037، MCC1212، MCC1286، MCC1138، MCC1278، MCC1129، MCC1140، MCC1234، MCC1299، MCC1289، MCC1041، MCC1132، MCC1276، MCC1211، MCC1043، MCC1147 و MCC1148 در بیشتر صفات مورد مطالعه بود. به‌نظر می‌رسد که ژنوتیپ‌های نخود برای تحمل نسبت به شوری از مکانیسم‌های متعددی استفاده می‌کنند، که این امر در به‌گزینی ژنوتیپ‌های بیشتر متحمل به شوری در نخود کابلی کمک می‌کند.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله بقا، به‌گزینی، تحمل به شوری، آبکشت

عنوان انگلیسی Study of the effect of salt stress on biochemical traits of chickpea genotypes (Cicer arietinum)
چکیده انگلیسی مقاله Salinity is one of the most important non-biological stresses that has an adverse effect on the growth and production of crops. Chickpea (Cicer arietinum L.) is sensitive to salt stress. This study was performed to select the salt tolerance genotypes of chickpea. For this purpose, 72 genotypes were screened for dSm-112 salinity tolerance. This study was performed in a completely randomized design with three replications as hydroponic culture. Among the studied genotypes, 53 genotypes had a survival of more than 75%, and no genotype had a survival of less than 25%. The highest mean content of soluble carbohydrates, total phenol, proline, osmotic potential, inhibition of free radical activity of DPPH and relative water content were observed in genotypes with a survival range of 100-76%. The mean malondialdehyde content was highest in genotypes with a survival range of 50-26%. The results of cluster analysis showed the relative superiority of the second group genotypes including MCC1037, MCC1212, MCC1286, MCC1138, MCC1278, MCC1129, MCC1140, MCC1234, MCC1299, MCC1289, MCC1041, MCC1132, MCC1276, MCC1211, MCC1211 and MCC1010 in most of the studied traits. Chickpea genotypes appear to use a variety of mechanisms to tolerate salinity, which helps to replace more salinity-tolerant genotypes in tolerant chickpea.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله Survival, Reproduction, Screening, Salinity tolerance, Hydroponics

نویسندگان مقاله جعفر نباتی | Jafar Nabati
Plant Sciences Research Institute, Ferdowsi University of Mashhad, Iran
گروه بقولات، پژوهشکده علوم گیاهی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران

رضوان رمضان نژاد | Rezvan Ramezannejad
PhD in Plant Physiology, Academic Center for Education, Culture and Research: ACECR, Khorasan Razavi Province, Mashhad, Iran
دکتری فیزیولوژی گیاهی، جهاد دانشگاهی مشهد، ایران

احمد نظامی | Ahmad Nezami
Department of Agrotechnology, Faculty of Agriculture Ferdowsi University of Mashhad, Mashhad, Iran
گروه اگروتکنولوژی، دانشگاه فردوسی مشهد، ایران


نشانی اینترنتی http://jispp.iut.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-36-8&slc_lang=fa&sid=1
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده تنش شوری
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات