این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران، جلد ۲۶، شماره ۱۴۳، صفحات ۲۱۱-۲۲۳

عنوان فارسی ارزیابی میزان غلظت فلزات سنگین در انواع چای سیاه و دم نوش مصرفی شمال ایران و برآورد خطر سلامت در مصرف کنندگان
چکیده فارسی مقاله سابقه و هدف: فلزات سنگین در چای، اثرات زیان باری بر سلامت مصرف‌کنندگان ایجاد می‌نمایند. هدف از این مطالعه، تعیین غلظت فلزات سنگین در چای سیاه و دم نوش تولیدی در شهر رشت و برآورد شاخص خطر سلامت دم نوش بوده است. مواد و روش‌ها: در این مطالعه توصیفی- مقطعی که در سال 1393 در شهرستان رشت انجام شد، 54 نمونه چای از 6 برند داخلی و 3 برند خارجی و دم نوش آن‌ها به طور تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. پس از آماده ‌سازی نمونه‌ها، اندازه‌گیری فلزات سنگین با دستگاه ICP-AES انجام شد. یافته‌ها: گستره غلظت آرسنیک، سرب، کادمیوم، کروم، کبالت و نیکل در چای سیاه به ترتیب 03/0 تا 1/0، 5/0 تا 5/3، 07/0 تا 6/0، 9/0 تا 9/3، 8/1 تا 7/6 و 7/1 تا 9/8 میلی گرم بر کیلوگرم و دم نوش تولیدی به ترتیب 01/0 تا 03/0، 1/0 تا 4/0، 04/0 تا 2/0، 4/0 تا 8/0، 2/0 تا 2/1 و 6/0 تا 1/2 میلی‌گرم بر کیلوگرم به دست آمد. میزان آرسنیک و کادمیوم در 22 درصد و سرب در 11 درصد از نمونه‌های چای زیر حد تشخیص گزارش گردید. استنتاج: علی‌رغم بالا بودن غلظت برخی از فلزات سنگین در نمونه‌های چای و دم نوش تولیدی، برآورد شاخص‌های PTWI و THQ و مقایسه آن‌ها با حدود پیشنهادی WHO و FAO، هیچ‌گونه اثرات نامطلوبی را بر سلامت مصرف‌کنندگان چای نشان نمی‌دهد. با این وجود نظارت و پایش مستمر بر میزان غلظت فلزات سمی در نمونه‌های چای اهمیت دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله

عنوان انگلیسی Heavy Metal Content in Black Tea and their Infusions in North of Iran and Estimation of Possible Consumer Health Risk
چکیده انگلیسی مقاله Background and purpose: Heavy metals in tea causes harmful effects on the health of consumers. The aim of this study was to determine the concentrations of arsenic, lead, cadmium, chromium, cobalt and nickel in black tea and their infusions, and evaluation of their health hazards in Rasht, Iran. Materials and methods: A cross-sectional study was carried out in 54 samples of nine brands of black tea and their infusions including six Iranian and three foreign products that were selected randomly in 2014. After sample preparation, the concentration of heavy metals were determined by inductively coupled plasma atomic emission spectrometer (ICP-AES). Results: The range of concentrations of arsenic, lead, cadmium, chromium, cobalt, and nickel in black tea were 0.03-0.1, 0.5-3.5, 0.07-0.6, 0.9-3.9, 1.8-6.7, and 1.7 to 8.9 mg per kg and in their infusions were 0.01-0.03, 0.1-0.4, 0.04-0.2, 0.4-0.8, 0.2-1.2, and 0.6-2.1 mg per kg, respectively. The concentrations of arsenic and cadmium (22%) and lead (11%) were reported to be below the detection limit in black tea samples. Conclusion: Despite the high concentration of heavy metals in some samples of tea and their infusions, the estimated values of PTWI and THQ cause no consumer health risks according to the guidelines suggested by WHO and FAO. Nevertheless, continuous monitoring of heavy metals contamination in black tea and their infusions is highly necessary.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله black tea, infusion, heavy metals, PTDI, PTWI, THQ

نویسندگان مقاله داریوش نقی پور | dariush naghipour
assisstant professor, department of environmental health engineering, school of health, guilan university of medical sciences, rasht, iran
استادیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

عبدالایمان عمویی | abdoliman amouei
associate professor, department of environmental health engineering, environmental health research center ehrc , babol university of medical sciences, babol, iran
بابل مرکز تحقیقات سلامت محیط، دانشگاه علوم پزشکی بابل
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی بابل (Babol university of medical sciences)

مایده داداشی | maedeh dadashi
msc of environmental health engineering, school of health, guilan university of medical sciences, rasht, iran
کارشناسی ارشد بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گیلان، رشت، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی گیلان (Guilan university of medical sciences)

محمدعلی ززولی | mohammad ali zazouli
associate professor, department of environmental health engineering, health sciences research center, mazandaran university of medical sciences, sari, iran
دانشیار، گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات علوم بهداشتی، دانشگاه علوم پزشکی مازندران، ساری، ایران
سازمان اصلی تایید شده: دانشگاه علوم پزشکی مازندران (Mazandaran university of medical sciences)


نشانی اینترنتی http://jmums.mazums.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-7282-19&slc_lang=fa&sid=fa
فایل مقاله اشکال در دسترسی به فایل - ./files/site1/rds_journals/119/article-119-279179.pdf
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده پژوهشی-کامل
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات