این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، جلد ۱۰، شماره ۳، صفحات ۲۴۹-۲۶۰

عنوان فارسی بهبود پایداری و قابلیت زیست‌دسترسی ویتامین D۳ در ساختار نانونیوزوم‌های طراحی‌شده با سورفاکتانت‌های مختلف
چکیده فارسی مقاله باتوجه‌به ارزش بالای تغذیه‌ای ویتامین D3 و ازطرفی ناپایداری آن در شرایط مختلف محیطی و فراوری، لزوم حفظ آن ازطریق تکنیک‌هایی مانند ریزپوشانی طی مغذی‌کردن مواد خوراکی با آن حس می‌شود. در این مطالعه ویتامین D3 در ساختار نیوزوم‌های بر پایۀ سورفاکتانت‌های مختلف (اسپن 60، توئین 20 و 80) و کلسترول با نسبت‌های (80:20 و 60:40 وزنی/وزنی) با استفاده از روش هیدراسیون لایۀ نازک-سونیکاسیون انکپسوله شد. مشخص گردید که نیوزوم‌های تهیه‌شده با توئین 20 و 80 با نسبت سورفاکتانت به کلسترول (80:20 وزنی/وزنی) از کمترین میانگین اندازۀ ذرات، کمترین شاخص پراکندگی و بیشترین مقدار پتانسیل زتا برخوردار بودند. همچنین این نمونه‌ها از کارایی انکپسولاسیون بالا و اندازه‌ای در حدود مقیاس نانو بودند. تعیین پایداری ویتامین D3 طی 1 ماه نگهداری در دمای یخچال برای نمونه‌های نانونیوزوم بر پایۀ توئین 20 و 80 با نسبت سورفاکتانت به کلسترول (80:20 وزنی/وزنی) صورت گرفت. نتایج نشان داد که نانونیوزوم‌های بر پایۀ توئین 20 پایداری بیشتری نسبت به نمونه‌های بر پایۀ توئین 80 طی 1 ماه نگهداری داشتند. همچنین قابلیت زیست‌دسترسی ویتامین D3 پس از هضم کامل تحت‌شرایط شبیه‌سازی‌شدۀ دستگاه گوارش موردارزیابی قرار گرفت. براین‌اساس مشخص شد که قابلیت زیست‌دسترسی ویتامین D3 در حالت آزاد 58 درصد می‌باشد که طراحی نانونیوزوم‌های بر پایۀ توئین قابلیت زیست‌دسترسی آن را به‌طور معنی‌داری (0/05>P) بهبود بخشید. به‌طوری‌که بیشترین قابلیت زیست‌دسترسی ویتامین D3 برای نانونیوزوم‌های توئین 20 با نسبت سورفاکتانت به کلسترول (80:20 وزنی/وزنی) حاصل گردید.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله انکپسولاسیون، دستگاه گوارش، قابلیت زیست‌دسترسی، نانونیوزوم، ویتامین D3،

عنوان انگلیسی Improving the Stability and Bioaccessibility of Vitamin D3 in the Structure of Nanoniosomes Designed by Different Surfactants
چکیده انگلیسی مقاله Due to the high nutritional value of vitamin D3 and its instability in various environmental and processing conditions, the need to preserve it through techniques such as capsulation during nutrification is felt. In this study, vitamin D3 was encapsulated in the structure of niosomes based on various surfactants (Span 60, Tween 20, and 80) and cholesterol with ratios (80:20 and 60:40 w/w) using by thin layer hydration-sonication method. It was found that the niosomes prepared with tween 20 and 80 with a surfactant to cholesterol ratio (80:20 w/w) had the lowest mean particle size distribution, lowest polydispersity index, and the highest zeta potential magnitude. Also, these samples had high encapsulation efficiency and their sizes were in the nanoscale. The stability of vitamin D3 was determined during 1 month at refrigerator condition for nanoniosomes samples based on tween 20 and 80 with a surfactant to cholesterol ratio (80:20 w/w). The results showed that tween 20 based nanoniosomes were more stable than tween 80 based samples during 1 month storage. Also, the bioaccessibility of vitamin D3 after complete digestion was evaluated under simulated gastrointestinal conditions. Based on this, it was found that the bioaccessibility of vitamin D3 in the free form is 58%, which the design of nanoniosomes based on tween significantly improved its bioaccessibility (P< 0.05). The highest bioaccessibility of vitamin D3 was obtained for tween 20 nanoniosomes at ratio 80:20 of surfactant to cholesterol.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله انکپسولاسیون, دستگاه گوارش, قابلیت زیست‌دسترسی, نانونیوزوم, ویتامین D3

نویسندگان مقاله حمیده مقامی کیا |
دانشجوی دکتری، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

وحید حکیم‌زاده |
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

اکرم آریان فر |
استادیار، گروه علوم و صنایع غذایی، واحد قوچان، دانشگاه آزاد اسلامی، قوچان، ایران

قدیر رجب‌زاده |
استاد، گروه نانوفناوری مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

مصطفی شهیدی نوقابی |
دانشیار، گروه شیمی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران


نشانی اینترنتی https://journals.rifst.ac.ir/article_119364_0fbfc961df68086babd163f3cb5e4cb4.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات