این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، جلد ۱۰، شماره ۱، صفحات ۸۳-۹۴

عنوان فارسی بررسی تجربی فرایند خشک‌کردن فیلۀ ماهی با استفاده از تابش مادون‌قرمز
چکیده فارسی مقاله هدف از این پژوهش استفاده از روش سطح پاسخ (RSM) برای طراحی آزمایش‌ و بهینه‌سازی فرایند خشک‌شدن فیلۀ کپور معمولی (Cyprinus carpio) با استفاده از اشعۀ مادون‌قرمز بود. قدرت تابش اشعۀ مادون‌قرمز 83، 104 و 125 وات و توان لامپ 250 وات و فاصلۀ آن از فیلۀ ماهی 5 سانتی‌متر بود. قطعه‌‌های فیلۀ ماهی در فواصل زمانی 60، 120 و 180 دقیقه با ترازوی دیجیتال با دقت 0/01 گرم وزن شدند. قدرت تابش (A) و زمان تابش (B) در کاهش مقدار رطوبت مؤثر بودند و اثر درجۀ‌ دوم قدرت تابش و زمان تابش به‌طور معنی‌داری نسبت به اثر خطی آنها در کاهش مقدار رطوبت مؤثرتر عمل نمودند. در روند تغییرات سرعت خشک‌شدن اثر تداخلی قدرت تابش و زمان تابش نشان‌دهندۀ همبستگی این دو متغیر در بهینه‌کردن سرعت خشک‌شدن بود. هرچند قدرت تابش در مقایسه با زمان تابش نقش مهم‌تری داشت. میزان خشک‌شدن فیله‌ها در زمان تابش پایین‌تر و قدرت تابش بالاتر، افزایش یافت. به‌طوری‌که در حداقل زمان تابش (60 دقیقه) تحت قدرت بالای تابش سرعت خشک‌شدن فیله‌ها بهبود یافت. نفوذپذیری مؤثر رطوبت در قدرت تابش پایین و زمان کم کاهش یافت. براساس مدل‌های طراحی مرکب مرکزی، تیمار 2 با قدرت اشعۀ 125 وات و زمان 60 دقیقه (رطوبت 1/32 گرم آب بر گرم وزن نمونه، سرعت خشک‌شدن 0/022 گرم آب بر گرم وزن نمونه در دقیقه و نفوذپذیری مؤثر رطوبت 1/25846E-007 مترمربع بر ثانیه) سبب بهبود ماندگاری فیلۀ ماهی شد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله اشعۀ مادون‌قرمز، خشک‌کردن، روش سطح پاسخ، فیلۀ ماهی،

عنوان انگلیسی Experimental Investigation of Fish Fillet Drying Process using IR Radiation
چکیده انگلیسی مقاله The aim of this study was to use the Response Surface Method (RSM) model to design, test and optimize the drying process of fillets of common carp (Cyprinus carpio) using infrared radiation. The power of infrared radiation was 83, 104 and 125 watts and the power of the IR-lamp was 250 watts and its distance from the fish fillet was 5 cm. Pieces of fish fillets were weighed at intervals of 60, 120 and 180 min with a digital scale with an accuracy of 0.01 g. Radiation power (A) and irradiation time (B) were effective in reducing the amount of moisture and the effect of quadratic radiation power and irradiation time were significantly more effective in comparison with their linear effect in reducing the amount of moisture. However, the power of radiation played a more important role compared to the time of radiation. The drying rate of the fillets increased with lower irradiation time and higher irradiation power, so that the drying speed of the fillets improved in the minimum irradiation time (60 min) under high irradiation power. Effective moisture permeability was reduced at low irradiance and low radiation time. Based on central composite design models, treatment 2 with 125 watt power and time of 60 min (moisture of 1.32 g of water/g of sample weight, drying speed of 0.022 g water/g sample weight per minute and effective moisture permeability 1.25846E-007 m2/s) improved the shelf life of fish fillets.
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله اشعۀ مادون‌قرمز, خشک‌کردن, روش سطح پاسخ, فیلۀ ماهی

نویسندگان مقاله فرخ فرخ پور |
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه مهندسی شیمی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

لاله رومیانی |
دانشیار، گروه شیلات، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران

سروش زرین آبادی |
استادیار، گروه مهندسی شیمی، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران


نشانی اینترنتی https://journals.rifst.ac.ir/article_129961_1dfe3930aab8bb46b005c90dc6680193.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات