این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
پژوهش و نوآوری در علوم و صنایع غذایی، جلد ۹، شماره ۴، صفحات ۳۵۱-۳۶۲

عنوان فارسی اندازه گیری سریع مواد فعال زیستی لیپیدی موجود در تقطیرات بوگیری روغن کلزا با استفاده از دستگاه کروماتوگراف گازی- طیف سنج جرمی (GC-MS)
چکیده فارسی مقاله تقطیرات بوگیری روغن کلزا یکی از محصولات فرعی و ضایعات کارخانجات فراوری روغن‌های گیاهی می‌باشد که حاوی ترکیبات مغذی باارزش و زیست‌فعال مانند فیتواسترول‌ها، توکوفرول‌ها و اسکالن می‌باشد. در مطالعۀ حاضر برخی از خصوصیات فیزیکی و شیمیایی مانند رنگ (1 اینچ سلول، واحد 5R + Y)، مقدار اسید چرب آزاد (به عنوان درصد اولئیک)، عدد صابونی (میلی‌گرم KOH / g)، روغن خنثی (درصد)، مواد صابونی ناشونده (درصد)، توکوفرول‌های کل (میلی‌گرم درصد)، فیتواسترول‌های کل (درصد) تعیین گردید. از تکنیک فراصوت جهت جزء‌به‌جزء کردن و جداسازی تقطیرات بوگیری کُلزا به بخش متانولی صابونی ناشوندۀ کمتر قطبی و بخش هگزانی که به‌طور عمده حاوی لیپیدها بود، استفاده شد. ترکیب چربی‌های طبیعی موجود در عصارۀ متانولیک تقطیر بی‌بوکنندۀ کُلزا توسط HPLC و ترکیب اسیدهای چرب توسط طیف‌سنجی جرمی کروماتوگرافی گازی (GC-MS) موردبررسی قرار گرفت. اسکوآلن انحراف استاندارد نسبی بالاتری داشت (3 درصد). درحالی‌که توکوفرول‌ها و استرول‌ها انحراف استاندارد نسبی پایین‌تری به‌ترتیب بین 0/36-0/11 و 0/28-0/04 درصد نشان دادند. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده فراوان‌ترین ترکیبات در تقطیرات روغن سویا فیتواسترول‌ها بودند (22/14-15/5 درصد). این در حالی ست که غلظت اسکوآلن و توکوفرول به‌ترتیب 2/05-1/9 درصد بود. همچنین تری‌گلیسیریدها اصلی‌ترین گلیسریدهای تقطیرات بودند (1/4 درصد). نتایج این پژوهش نشان داد که بخش حاوی لیپیدهای قطبی با فعالیت زیستی، با استفاده از حلال متانول تحت یک روش غیرمخرب (بدون استفاده از فرایند صابونی‌شدن) به‌طور مؤثری قابلیت جداسازی و استخراج دارد.
کلیدواژه‌های فارسی مقاله استرول، تقطیرات بوگیری روغن کانولا، توکوفرول، کروماتوگرافی گازی،

عنوان انگلیسی Rapid Determination of Bioactive Lipid-type Materials of Rapeseed Oil Deodorizer Distillate by GC-MS
چکیده انگلیسی مقاله Rapeseed oil Deodorizer distillate (RODD) is regarded as a waste material of the rapeseed oil industries obtained during the deodorization process. It contains valuable bioactive nutritive compounds such as phytosterols, tocopherols, and squalene. In the present study, some physical and chemical properties such as color, free fatty acid value (as % oleic), saponification value (mg KOH/g), neutral oil (%), unsaponifiable matter (%), total tocopherols (mg%), total phytosterols (%) were determined ultrasonic assisted separation was applied to quick fractionation of rapeseed oil deodorizer distillate into the lower polar unsaponifiable methanol fraction and upper non-polar saponifiable hexane fraction mainly containing the lipids. The composition of natural lipids found in the methanolic extract of RODD was determined by HPLC while the fatty acid composition was evaluated by gas chromatography-mass spectrometry (GC-MS).Squalene had higher relative standard deviations 3%, while Tocopherols and sterols had low relative standard deviations ranging between 0.11-0.36 and 0.04-0.28% in distillate sample respectively. Based on the results, the most abundant compounds in rapeseed distillate sample were phytosterols (15.5-22.14%).However, the concentration of squalene and tocopherol was 1.9-2.05% respectively.Triglycerides were also the main glycerides of distillate. The results of the present study indicated that the polar lipid bioactive fraction was effectively extracted with methanol without saponification using a nondestructive approach
کلیدواژه‌های انگلیسی مقاله استرول, تقطیرات بوگیری روغن کانولا, توکوفرول, کروماتوگرافی گازی

نویسندگان مقاله پریسا جعفریان اصل |
دانشجوی دکتری، گروه شیمی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

راضیه نیازمند |
دانشیار، گروه شیمی مواد غذایی، مؤسسه پژوهشی علوم و صنایع غذایی، مشهد، ایران

سید طفیل حسین شرازی |
استاد، مرکز ملی تجزیه و آنالیز شیمی، دانشگاه سند، جامشور، پاکستان


نشانی اینترنتی https://journals.rifst.ac.ir/article_111084_047f0f1f3e36efbfe09bab84baf9f174.pdf
فایل مقاله فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به: صفحه اول پایگاه   |   نسخه مرتبط   |   نشریه مرتبط   |   فهرست نشریات