این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
سه شنبه 2 دی 1404
علوم دامی
، جلد ۳۶، شماره ۱۳۹، صفحات ۵۷-۷۰
عنوان فارسی
اثر جایگزینی جزئی و کامل یونجه خشک جیره با علوفهی خارشتر بر عملکرد رشد شترهای پرواری
چکیده فارسی مقاله
رشد روز افزون جمعیّت جهان، افزایش تولیدات دامی را اجتناب ناپذیر کرده و این موضوع در کنار مشکلات ناشی از تغییرات اقلیمی، کمبود آب و زمین زراعی، اهمیّت پرورش دامهای مقاوم مانند شتر را نشان میدهد. در پژوهش حاضر به منظور بررسی اثر جایگزینی جزئی و کامل یونجه جیره با خارشتر، تعداد 18 نفر حاشی پرواری نژاد سندی (9 تا 10 ماهه با میانگین وزن اوّلیّه 7±115 کیلوگرم) به یکی از سه تیمار آزمایشی در قالب طرح کاملاً تصادفی با 6 تکرار در هر تیمار اختصاص یافتند. جیرههای آزمایشی شامل: 1- جیره شاهد (فاقد خارشتر)، 2- جیرهی حاوی 25 درصد خارشتر و 3) جیرهی حاوی 50 درصد خارشتر (بر اساس مادّهی خشک) بود. میزان مادّه خشک مصرفی روزانه ثبت و دامها بهصورت ماهانه (در روزهای 0، 30، 60، 90 و 150 دورهی آزمایشی) وزنکشی شدند. نتایج نشان داد میزان مصرف مادّه خشک با افزایش استفاده از خارشتر در جیره، افزایش یافت (05/0 ≥ P). اگرچه میزان افزایش وزن روزانه در تیمار حاوی 50 درصد خارشتر کاهش داشت (05/0 ≥ P)، امّا اختلاف معنیداری بین تیمار حاوی 25 درصد خارشتر و تیمار شاهد مشاهده نشد. هزینه خوراک به ازای هر کیلوگرم افزایش وزن و سود حاصل از هر کیلوگرم افزایش وزن با افزایش جایگزینی خارشتر در جیره، تمایل به افزایش نشان داد (01/0 = P). در مجموع، یافتههای آزمایش حاضر نشان داد که تغذیه شترهای پرواری با خارشتر تا 50 درصد مادّه خشک جیره نه تنها اثر نامطلوب بارزی بر عملکرد رشد ندارد، بلکه هزینههای تولید را کاهش میدهد.
کلیدواژههای فارسی مقاله
خارشتر، شاخصهای رشد، شاخصهای اقتصادی، شتر پرواری، علوفه مرتعی،
عنوان انگلیسی
The effect of partial and total replacement of alfalfa hay with Alhagi maurorum on growth performance of fattening camel
چکیده انگلیسی مقاله
The worldwide population growth leads to an increase in livestock production that along with the challenges caused by climate change and water scarcity highlights the importance of raising resistance livestock such as camels. The present study aimed to investigate the effect of partial and total replacement of dietary alfalfa with camelthorn. Total 18 fattening Sandi growing dromedary camels (9 to 10 months old with an average initial weight of 115±7.7 kg) were randomly assigned to one of three experimental treatments in a completely randomized design, with 6 replicates for each treatment. Experimental diets included: 1- control diet (without camelthorn), 2- diets containing 25% camelthorn, and 3- diets containing 50% camelthorn (dry matter basis). The feed intake was recorded daily and the animals were weighed monthly (on days 0, 30, 60, 90, and 150 of the experiment). The results showed that dry matter intake was increased with increasing camelthorn inclusion in the diet (P ≤ 0.05). Although, the average daily gain was reduced in the diet containing 50% DM camelthorn (P ≤ 0.05), but no significant difference was observed between the treatment containing 25% DM camelthorn and control. Feed cost per kilogram weight gain and profit per kilogram of weight gain tended to increase (P = 0.01) with increasing the inclusion of camelthorn in the diet. Overall, the findings of this study showed that feeding camels with camelthorn up to 50% of dietary DM, not only did not have severe deleterious effects on growth performance, but also reduced the production costs.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
خارشتر, شاخصهای رشد, شاخصهای اقتصادی, شتر پرواری, علوفه مرتعی
نویسندگان مقاله
نوید قوی پنجه |
دانشآموخته دکتری، گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
محمّد حسن فتحی نسری |
استاد، گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
مجتبی افشین |
دکتری تغذیه دام، ایستگاه تحقیقات شتر و گونههای مرتعی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران
سیّد احمد حسینی |
دکتری تغذیه دام، ایستگاه تحقیقات شتر و گونههای مرتعی خراسان جنوبی، بیرجند، ایران
سیّد همایون فرهنگفر |
استاد، گروه علوم دام، دانشکده کشاورزی، دانشگاه بیرجند، ایران
نشانی اینترنتی
https://asj.areeo.ac.ir/article_129911_44424c9b8d1159e872593dbe30a73d0f.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات