این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
چهارشنبه 26 آذر 1404
پژوهش های علوم و فناوری چوب و جنگل
، جلد ۳۰، شماره ۲، صفحات ۱۰۹-۱۲۳
عنوان فارسی
تاثیر کیتوزان بر ویژگی های فیلم میکروفیبریل سلولز (MFC ) مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی
چکیده فارسی مقاله
سابقه و هدف: امروزه، بستهبندی ایمن مواد غذایی برای مصرفکنندگان اهمیت زیادی دارد؛ زیرا بهطور مستقیم با سلامت افراد در ارتباط است. مسائل زیستمحیطی نیز بیش از پیش در تولید بستهبندی مواد غذایی اهمیت یافته است. مواد پلاستیکی تهیه شده از بسپارهای فسیلی باعث آلودگی محیط زیست میشوند. بههمین دلیل، استفاده از بسپارهای سبز (دوستدار محیط زیست) بهعنوان جایگزین مناسب بسپارهای فسیلی در صنعت بستهبندی بهسرعت در حال افزایش است. میکروفیبریلسلولز بهعنوان یک ماده دوستدار محیط زیست، برخی از ویژگیهای مورد نیاز بستهبندی فعال مواد غذایی از قبیل نفوذپذیری کم در برابر اکسیژن و مقاومت کششی زیاد را دارد. کیتوزان نیز مادهای زیستتخریبپذیر است که اثر آنتیاکسیدانی و آنتیباکتریال آن اخیراً در بستهبندی مواد غذایی مورد توجه قرار گرفته است. این تحقیق با هدف بررسی اثر افزودن کیتوزان بر ویژگیهای فیلم MFC مورد استفاده در بستهبندی مواد غذایی انجام شده است.مواد و روشها: در ابتدا خمیر کاغذ رنگبری شده اکالیپتوس با استفاده از دستگاه سوپرآسیاب دیسکی به MFC با درصد خشکی 3 درصد تبدیل شد. برای تهیه ژل نشاسته، مقدار 40 گرم نشاسته به 1000 میلیلیتر آب اضافه و حرارتدهی گردید. سپس، ژل نشاسته با نسبت 40 به 60 درصد به خمیر کاغذ اکالیپتوس رنگبری شده اضافه و پس از عبور از دستگاه سوپرآسیاب دیسکی، ژل بهدست آمده در یخچال نگهداری شد. یک گرم کیتوزان در 100 میلیلیتر استیکاسید 5/1 مولار بهمدت 24 ساعت همزده شد و سپس به خمیر کاغذ رنگبری شده اکالیپتوس اضافه و از دستگاه سوپرآسیاب دیسکی عبور داده شد. گلیسرول نیز بهعنوان عامل نرمکننده به ژلها اضافه گردید. پس از تهیه فیلمها با ترکیبات مختلف به روش قالبگیری، آزمونهای آنتیاکسیدان، آنتیباکتریال، مقاومت کششی، میزان عبور اکسیژن، بخار آب و بررسی ریختشناسی با میکروسکوپ الکترونی روبشی گسیل میدان (FE-SEM) و طیفسنجی مادون قرمز تبدیل فوریه (FTIR) انجام شد. یافتهها: نتایج آزمون آنتیاکسیدان به دو روش احیاء رادیکال آزاد (DPPH) و ﻓﻌﺎﻟﯿﺖ ﻣﻬﺎرﮐﻨﻨﺪﮔﯽ رادیﮑﺎل (ABTS) نشان داد که فیلمهای حاوی کیتوزان قدرت مهارکنندگی رادیکالهای آزاد را دارند. همچنین، فیلمهای حاوی این ماده در برابر دو باکتری گرم منفی و گرم مثبت اشرشیا کولای و استافیلوکوکوس اورئوس اثر بازدارندگی معنیداری داشتند. مقاومت کششی فیلمهای MFC خالص نسبت به فیلمهای دیگر بیشتر بود و فیلمهای حاوی کیتوزان و نشاسته مقاومت کششی کمتری نسبت به فیلم MFC خالص داشتند.افزودن گلیسرول نیز به فیلمها باعث کاهش قابل توجه و معنیدار مقاومت کششی شد. میزان عبور اکسیژن و بخار آب نیز در فیلم MFC خالص از دیگر فیلمها کمتر بود. فیلمهای حاوی کیتوزان، نشاسته و بهویژه گلیسرول میزان عبور اکسیژن و بخار آب بیشتری داشتند.نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که فیلم MFC/کیتوزان یک فیلم با ویژگی فعال است و میتوان فیلمهای بستهبندی مواد غذایی فعال دوستدار محیط زیست را با استفاده از این مواد تهیه نمود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
فیلم میکروفیبریلسلولز، بستهبندی فعال، دوستدار محیط زیست، زیستتخریبپذیر، کیتوزان،
عنوان انگلیسی
The effect of chitosan on the properties of microfibrillated cellulose (MFC) film used in food packaging
چکیده انگلیسی مقاله
Background and Objectives: Nowadays, safe food packaging is very important for consumers; because it is directly related to people health. Environmental issues have become more important in the production of food packaging. Plastic materials made from fossil polymers cause environmental pollution. For this reason, the use of green polymers, a suitable substitute for fossil polymers in the packaging industry is increasing rapidly. As an eco-friendly material, MFC has some properties required for active food packaging, such as low permeability to oxygen and high tensile strength. Chitosan is also a biodegradable material that antioxidant and antibacterial effects have been recently noticed in food packaging. This study was conducted with the aim of investigating the effect of adding chitosan on the properties of MFC film used in food packaging.Materials and Methods: At first, the bleached pulp from eucalyptus was converted into MFC with a consistency of 3% using a super disc grinder. To prepare starch, 40 g of starch was added to 1000 mL of water and turned into starch gel using heat. Then, starch gel was added to the bleached eucalyptus pulp with a ratio of 40 to 60% and after passing through the super disk grinding, the prepared gel was stored in the refrigerator. One gram of chitosan was stirred in 100 ml of 1.5 M acetic acid for 24 h, and after preparation, it was added to the bleached eucalyptus pulp and passed through the super disk grinding. Glycerol was also added to the gels as a plasticizer agent. After preparing the films with different compounds by casting method, antioxidant, antibacterial, tensile strength, oxygen and water vapor transmission rate (WVTR) tests and morphological examination with field emission scanning electron microscope (FE-SEM) ) and fourier transform infrared spectroscopy (FTIR) was performed.Results: The results of the antioxidant test using DPPH and ABTS methods showed that films containing chitosan have the free radical scavenging activity. Also, films containing chitosan had an inhibition effect against gram-negative and gram-positive bacteria, Escherichia coli and Staphylococcus aureus. The tensile strength of pure MFC films was more than other films, and films containing chitosan and starch had lower tensile strength than pure MFC film. The addition of glycerol to the films caused a significant decrease in tensile strength. The oxygen and WVTR in pure MFC film was less than other films. The films containing chitosan, starch and especially glycerol had higher oxygen and WVTR.Conclusion: The results of this study showed that the MFC/chitosan film is a film with active properties and it is possible to prepare eco-friendly active food packaging films using these materials.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
فیلم میکروفیبریلسلولز, بستهبندی فعال, دوستدار محیط زیست, زیستتخریبپذیر, کیتوزان
نویسندگان مقاله
میثم علیآبادی |
دانشجوی دکتری صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
محمدرضا دهقانی فیروزآبادی |
دانشیار گروه صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
الیاس افرا |
دانشیار گروه علوم و مهندسی کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
واشینگتون لوئیز استیوز ماگالس |
موسسه تحقیقات کشاورزی برزیل، مرکز ملی تحقیقات جنگل، دانشگاه پارانا، کوریتیبا، برزیل
گابریل گوتن د لیما |
دانش آموخته دکتری در رشته علوم و مهندسی مواد، دانشگاه پارانا، کوریتیبا، برزیل
نشانی اینترنتی
https://jwfst.gau.ac.ir/article_6523_fe2a5218dedc8b18a4e6b04e3fcb4d9c.pdf
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
fa
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات