این سایت در حال حاضر پشتیبانی نمی شود و امکان دارد داده های نشریات بروز نباشند
صفحه اصلی
درباره پایگاه
فهرست سامانه ها
الزامات سامانه ها
فهرست سازمانی
تماس با ما
JCR 2016
جستجوی مقالات
پنجشنبه 20 آذر 1404
علوم و صنایع غذایی ایران
، جلد ۲۰، شماره ۱۴۰، صفحات ۵۲-۶۵
عنوان فارسی
نانوکپسولهسازی آستاگزانتین از هماتوکوکوس پلویالیس با استفاده از پوشش مالتودکسترین-کازئینات سدیم و ارزیابی فعالیت آنتیاکسیدانی و ضد باکتریایی نانوکپسولهای حامل
چکیده فارسی مقاله
هدف از پژوهش حاضر در مرحله اول استخراج آستاگزانتین از هماتوکوکوس پلویالیس به روش اسید-استون و سپس نانوکپسوله کردن رنگدانه با استفاده از پوشش مالتودکسترین- کازئینات سدیم بود.
کلیدواژههای فارسی مقاله
فیله مرغ،Satureja rechingeri،سدیم دودسیل سولفات،اسید سیتریک،ماندگاری،
عنوان انگلیسی
Nanoencapsulation of astaxanthin from Haematococcus pluvialis using maltodextrin-sodium caseinate coating and evaluation of antioxidant and antibacterial activities of the carrier nanocapsules
چکیده انگلیسی مقاله
The aim of present research in the first stage was to extract astaxanthin from
Haematococcus pluvialis
using acid-acetone method and then nanoencapsulation of the pigment using maltodextrin-sodium caseinate coating. In the next step, antioxidant and antibacterial activities of nanocapsules carrying astaxanthin and the free form of the pigment was evaluated. In order to evaluate antibacterial activity of the samples,
Listeria monocytogenes
,
Staphylococcus aureus
, Streptococcus iniae, Bacillus
subtilis
(Gram positive)
,
Yersinia ruckeri
, Escherichia coli and Enterobacter
aerogenes
(Gram negative)
were used. The results showed that the antioxidant activity of nanocapsules carrying astaxanthin is significantly higher than the free form of pigment (p<0.05); In addition, this activity was improved by increasing the concentration of samples from 100 to 200 µg/ml (p<0.05). By astaxanthin nanoencapsulation, the diameter of non-growth zone of the studied bacteria increased (p<0.05), but minimum inhibitory concentration (MIC) and minimum
bactericidal
concentration (MBC) of the pigment and its carrier nanocapsules decreased (p<0.05). According to the results of zone of inhibition, Gram positive (except
Listeria monocytogenes
) and Gram negative bacteria were resistant up to concentrations of 60 and 80 µg/ml of samples, respectively. In the following, the MIC and MBC of the pigment (free and nanoencapsulated forms) for the seven bacteria ranged from 50 to 400 and 100 to 500 µg/ml, respectively. The results of evaluation the antioxidant and antibacterial activities of nanocapsules carrying astaxanthin during storage period (30 days at 4
ºC
) indicated stability and no significant change of these properties (p>0.05). According to the values of diameter of non-growth zone, MIC and MBC, Listeria monocytogenes was the most sensitive bacteria against astaxanthin and its carrier nanocapsules. Based on the findings, astaxanthin extracted from
Haematococcus pluvialis
has antioxidant and antibacterial activities, and these properties are improved by the pigment nanoencapsulation using maltodextrin-sodium caseinate coating.
کلیدواژههای انگلیسی مقاله
Haematococcus pluvialis,astaxanthin,Carrier nanocapsules,Maltodextrin,Antioxidant activity,Antibacterial Property
نویسندگان مقاله
| Soheyl Reyhani Poul
PhD graduate, Department of Processing of Fishery Products, Faculty of Fisheries and Environment, Gorgan University of Agricultural Sciences and Natural Resources, Gorgan, Iran
| Sakineh Yeganeh
Professor, Department of Fisheries, Faculty of Animal Science and Fisheries, Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University, Sari, Iran
نشانی اینترنتی
http://fsct.modares.ac.ir/browse.php?a_code=A-10-47399-15&slc_lang=en&sid=7
فایل مقاله
فایلی برای مقاله ذخیره نشده است
کد مقاله (doi)
زبان مقاله منتشر شده
en
موضوعات مقاله منتشر شده
نوع مقاله منتشر شده
برگشت به:
صفحه اول پایگاه
|
نسخه مرتبط
|
نشریه مرتبط
|
فهرست نشریات